Bestrijding reuzenberenklauw in Vroege Vogelbos

ALMERE
De reuzenberenklauw tiert welig in Almere Haven. De sterk woekerende en gevaarlijke plant wordt door verschillende instanties en vrijwilligersgroepen actief bestreden. In het Vroege Vogelbos is de reuzenberenklauw op veel plekken al verdwenen, maar niet overal. Daarom organiseert Stad & Natuur in samenwerking met Landschapsbeheer Flevoland op 18 mei, 15 juni en 20 juli van 18.00 tot 21.00 uur een bestrijdingsactie in het bos.
 
De reuzenberenklauw kan wel drie meter hoog worden. Het sap van de plant kan bij aanraking met de huid brandwonden veroorzaken. Daarnaast verdrijft deze plant alle inheemse plantensoorten; die krijgen onder de grote bladeren geen ruimte meer om te groeien.

De aanpak in het Vroege Vogelbos moet voorkomen dat de reuzenberenklauw gaat bloeien en zich zo verspreidt. Dat kan voor een deel door schapen te laten grazen, maar op de plekken waar de dieren niet kunnen komen, wil Landschapsbeheer Flevoland vrijwilligers inzetten.

De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers die gewapend met schoffel en zeis de plant te lijf zullen gaan.
        
 
 

reacties (4)

 • Ed

   

  Het zullen hoofdzakelijk omwonenden zijn die uiteindelijk dan maar zelf doen, om narigheid met spelende kinderen en huisdieren te voorkomen, wat eigenlijk een taak is van gemeente/provincie. De overheid vindt dit uiteraard prima......en wordt op deze manier beloond voor haar laksheid. Want zeker het vrijhouden van de bermen is betrekkelijk eenvoudig. Maar zelfs dát gebeurt niet

  reageer
 • BertH

   

  Beginbos staat ook vol, evenzo een stuk braakliggend terrein wat er gelegen is. Het is dweilen met de kraan open. Als niet alles aangepakt wordt.

  reageer
 • Bobby

   

  Deze plant is geen kindervriend: je kunt er brandwonden van oplopen of zelfs blind van raken als het sap in je ogen komt. Nu zijn er blijkbaar mensen die vrijwillig deze gevaarlijke plant willen bestrijden, iets wat de Overheid in elk geval achterwege laat. Wat bezielt toch al die bankzitters om woorden te verspillen aan het leveren van commentaar op mensen die proberen hun leefomgeving te verbeteren?

  reageer
 • Boels

   

  Je moest eens weten wat voor gevaarlijke plantenstoffen in de natuur voorkomen (ik zal de namen van de planten hier niet noemen). Dat moet je weten als je de ongerepte natuur opzoekt (die stukjes die niet in handen zijn van milieu-instellingen). Dus kinderen opvoeden en leren welke planten, dieren, paddenstoelen gevaarlijk zijn; anders de echte natuur mijden als de pest. De natuur is geen speelplaats en zou ook geen object voor groene graaiers moeten zijn. Stadsparken kunnen veilig zijn, maar het is maar een slap aftreksel van het echie; en dat is maar goed ook.

 • Boels

   

  Leve de natuur, maar wel in de staat die ons wenselijk lijkt. Dat doe je in je tuintje, maar in niet wat moet doorgaan voor natuur. De beer mag komen (Natura 2000, miljarden zijn er aan verspild), maar de reuzenberenklauw niet. Is er iemand die het wel kan volgen? Als invasieve soort al 2 eeuwen ingeburgerd en nu is 'ie niet welkom meer.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert