College: twee miljoen voor blijverslening

LELYSTAD
Het Lelystadse college van burgemeester en wethouders wil de komende twee jaar twee miljoen euro uittrekken voor het verstrekken van zogeheten blijversleningen. Deze zijn bedoeld om aanpassingen aan woningen te doen, zodat ouderen langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen.

Het beleid van de overheid is erop gericht dat senioren langer zelfstandig blijven wonen. En uit onderzoek blijkt dat ouderen dat zelf ook willen. Voorwaarde is dat de huizen levensloopbestendig gemaakt worden. Alleen hebben niet alle oudere woningbezitters voldoende geld om aanpassingen te verrichten. Geld lenen is voor deze groep ook moeilijk. Met de blijverslening wil de gemeente Lelystad zelfstandig thuis wonen bevorderen.

Het college verwacht in het eerste jaar zo'n 25 leningen uit te geven. De hoogte van leningen is lastig in te schatten, omdat er landelijk nog weinig ervaring bestaat. Uitgaande van 25.000 euro kunnen circa 80 leningen worden verstrekt. Dat moet voldoende zijn voor 2017 en 2018.

De gemeenteraad praat dinsdagavond over het voorstel.

reacties (1)

 • Barbara

   

  Naar mijn idee weer een in-ge-wikkeld plan. Ga toch gewoon zorgen g voor voldoende bejaardenhuizen (ombouw winkel en kantoorpanden)voor rijk en arm waarvan het aantal mensen die deze gemeente verwacht (dat is goed in te schatten neem ik aan) onderdak kunnen krijgen en biedt hen behalve dat dak ook verzorging op maat. Zo is iedereen veel goedkoper uit. Dat op maat verzorgen hoeft helemaal geen superdeluxe zaak te zijn. Maak je maatwerk handel-, en betaalbaar en zorg voor persoonlijke aandacht. Dat aandacht kunnen geven is misschien precies het punt waarom het draait bij mensen die zaakjes uit handen moeten geven, hun huis niet uit willen omdat los kunnen/willen laten en daar moeite mee hebben. Bovendien moet het aandacht kunnen geven wel in de aard van het verzorgende beestje zitten! Zo kan de trein lopen als een tiet. Dat gedoe van 24 uurs service moet je al helemaal niet willen, ook aan huis niet. Dat zijn praatjes voor de vaak in reclames die nooit uitkomen zoals bedacht. En wie bepaald wie er recht krijgen op een blijverslening? Zijn dat de vermogenden of een middenklasse? Gaat dat bij de armere ouder afgetrokken worden van een AOW tje wellicht, want dat zijn de mensen die geen lening kunnen bekostigen toch? Of hebben we het helemaal niet over deze groep? Ik kan dat ook niet opmaken uit het bericht.

  reageer
 • Piet

   

  Wil jij graag in een bejaardenhuis wonen? De meeste mensen blijven liever in hun vertrouwde omgeving. Zeker als je een huis hebt dat je zelf hebt opgeknapt en ingericht naar je eigen wensen. Een paar aanpassingen met deze subsidie maken dat mogelijk. Een bejaardenhuis is echt honderd keer duurder en maakt mensen bovendien minder gelukkig.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert