Almeerder opgepakt in onderzoek naar 'criminele telefoons'

FLEVOLAND
Een man uit Almere is dinsdag opgepakt voor de levering van versleutelde telefoons en mobiele diensten aan criminelen. Voor de handel in zogenoemde crypto-gsm's werden nog drie mannen uit andere gemeenten gearresteerd. Ook zijn Almere en Zeewolde en in vier Noord-Hollandse gemeenten panden doorzocht.

Volgens het Landelijk Parket gebruiken criminelen gebruiken de geprepareerde mobieltjes om veilig te communiceren. De versleutelde Blackberry's en Android-toestellen werden voor zo'n 1200 euro per stuk verhandeld.

Handel niet strafbaar
De handel in versleutelde telefoons is overigens niet strafbaar. Volgens de politie en het Openbaar Ministerie wisten verkopers dat hun producten en diensten vooral door criminelen zouden worden gebruikt. Verder wordt vermoed dat veel van de versleutelde toestellen met crimineel geld betaald zijn. De telefoons zouden vaak cash en op de openbare weg zijn afgerekend.

Honderden telefoons
Volgens de politie is bij de invallen twee miljoen euro contant geld in aangetroffen. Ook is beslag gelegd op twee woningen en dertien auto's, waaronder modellen van Mercedes, Porsche en Audi. Verder zijn er volgens de politie enkele honderden mobiele telefoons en simkaarten aangetroffen.

Van bedrijven van de verdachten zijn boekhoudingen in beslag genomen. Ook zijn 57 bankrekeningen bevroren.

De politie kwam de handel op het spoor tijdens lopende onderzoeken naar liquidaties. Omdat er mogelijk sprake is van witwassen, is naast het Functioneel Parket ook de FIOD betrokken bij het onderzoek.

reacties (2)

 • Hans K

   

  Wie gebruikt er geen GNU PGP? Alleen al handig met het versturen van e-mails. Maar dan ben je toch nog geen crimineel?

  reageer
 • Boels

   

  Is dat er voor Android en iOS? Privacy is natuurlijk aardig, maar het verwatert wel (een elektronische kaart op adres als je je vuilnis kwijt wilt; bedoeld om later per kg te betalen en leve het zwerfvuil dan). Maar verder maak ik mij niet druk, heb niets te verbergen voor de omgeving en justitie. Maar zelfs dan kan ik een crimineel zijn of worden ;-) Zakelijke communicatie mag volgens mij niet versleuteld worden. En daar zit de kneep als het om duistere zaken gaat.

 • Jeffrey van de wijk

   

  Had gebeld! Hadden we een nieuwe foto gemaakt! Jammer van dat oude uniform. # gemiste kans ;)

  reageer
 • Ton

   

  Voordeel is Jeffrey je bent een aantal jaren jonger 😊

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert