"Bouwen: oké, containerwoningen: nee"

ALMERE
Bouwen: oké, containerwoningen: nee. Dat is de boodschap van bewoners van de Thérèse Schwartzestraat en de Jozef Israëlslaan in de Almeerse wijk Tussen de Vaarten. Ze zien het niet zitten dat er langs het spoor 48 containerwoningen voor jongeren komen. Een petitie om die tegen te houden heeft er voor gezorgd dat ze donderdagavond op de Politieke Markt hun verhaal mogen houden voor de politieke partijen in de stad.

De bewoners benadrukken dat ze niet op koste wat het kost tegen bouwen in het groen zijn. "Je zou er best kunnen bouwen, maar dan iets van permanente aard", zegt één van hen. Permanente bebouwing vinden ze een stuk netter dan de geplande containerunits. Daarnaast vrezen ze voor geluidsoverlast van jongeren in containerwoningen. Bij een andere type bebouwing zou dat minder zijn.

Mogelijke aftakking spoor
Een andere bewoner denkt wel te weten waarom er geen permanente bebouwing komt. Het stuk grond waar het om gaat is gereserveerd voor een mogelijke aftakking van de spoorlijn. Dit voor het geval er ooit nog een lijn via Almere Haven richting Hilversum en Utrecht komt. Op korte termijn zijn daar overigens geen plannen voor.

reacties (13)

 • Rob

   

  De gemeente houdt het op jongeren. Liefst uit de eigen buurt. Via Woningnet kunnen zij voorrang krijgen. Zo wérkt Woningnet helemaal niet! Dat gaat puur op inschrijfduur, niet anders. Jongeren willen echt hun inschrijfduur niet inleveren voor een container van 9x3. De sociale huur is al jaren achtergebleven, dus nu ineens dit soort oplossingen. Wie er wél gaan wonen? Natuurlijk statushouders en probleemgevallen. Daar hoor ik niemand over. Tót de gemeente deze week ineens met een raadsbrief besloot dat statushouders ook in de woningen aan de Odeonlaan geplaatst kunnen worden. Dat zal hier ook zo gaan. Want de gemeente kan ze nergens anders kwijt, er zijn immers geen sociale huurwoningen genoeg. Wacht maar af.

  reageer
 • Koos

   

  Die Stichtse Lijn is ook een lastig gevalletje voor de mensen die in Oosterwold willen bouwen. Mooie kavels kunnen straks zomaar langs het spoor komen te liggen. Logisch ook dat de gemeente hier in Tussen de Vaarten dus geen permanente bebouwing laat komen.

  reageer
 • Vera

   

  Gemiddelde wachttijd voor jongeren is nu zo'n 10 jaar, moet iets gebeuren voor de studenten/jong volwassenen in Almere! Zowel op gebied van woonruimte als op huurprijs, zijn nu ook voor containers zo achterlijk hoog, dat ze zowieso huursubsidie moeten aan vragen of toch thuis moeten blijven wonen bij papa en mama, zo krijgen ze nooit de kans om te leren zichzelf te redden.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Er komen helemaal geen spooraftakkingen. Het is geen metro-lijntje. We zouden mogen hopen dat Almere-Poort---Almere-Buiten of Oostvaarders viersporig wordt. Of dat er een bedrijfsterreinaansluting zou komen bij de Vaart, in de toekomst moet er toch meer transport via het spoor.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Het zal wel meer om de jongeren gaan dan de bouwmethode. Alsof ze zelf geen jeugd in de wijk hebben.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Kevin

   

  Weggegooid geld? Jullie roepen maar wat. Tijdeijke woningen zouden na een periode van 15 jaar op een andere locatie gezet worden. Als de gemeente in deze periode geen ander bestemmingsplan heeft voor deze locatie dan is zo een project erg gunstig. Kijk maar naar de Odeonstraat. Ik studeer zelf bouwkunde en dit gebeurd in grote steden zoals Amsterdam ook. Als je dan nagaat dat ik 5 jaar sta ingeschreven en een half jaar actief via woningnet amper in aanmerking kom voor een studentenwoning dan zijn dit soort projecten gewoon goed.

  reageer
 • Boels

   

  Voorbeelden uit Amsterdam zijn geen goede omdat daar de gewone, betaalbare woonbehoefte al 30 jaar wordt genegeerd. Toegegeven, de bouwtijd van tijdelijke woningen zou korter kunnen (maar vlak de trage ambtelijke molen niet uit). Het blijft behelpen en duurder dan grootscheeps de sociale woningnood (waaronder studio's voor studenten) aan te pakken. Niemand kan uitleggen waarom het niet gebeurt.

 • Faerie

   

  Containerwoningen kunnen ook mooi afgewerkt worden en ruim zijn. Maar die lelijke, veel te kleine spaceboxen ben ik ook geen voorstander van. Bedenk even dat de badkamer 120x120 is. Ik vind dat al die politici en topheren en dames die denken dat kleine kippenhokken de oplossing voor alles is eens moeten nagaan of ze er zelf zouden willen wonen.

  reageer
 • pieter

   

  Buiten de koopsector, wordt er überhaupt weinig gebouwd, de coöperaties wijzen met het bestraffende vingertje naar Blok maar laten hun centjes lekker op de plank liggen.

  reageer
 • Boels

   

  Tijdelijke woonruimte bouwen is geld weggooien. Inkomen gebonden (dus in het sociale domein) starterswoningen en kleine studio's zijn een betere oplossing en gaan tenminste 30 jaar mee. Ik kan niet beoordelen of jongeren gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt. Als je het afwijzen op basis van opleiding of het spreken van nederlands bedoelt heb je gelijk; maar is dat wel discriminatie? Communicatie is een belangrijke component in de werksituatie.

  reageer
 • Buitenaar 2

   

  Vooral die laatste alinea. Een bewoner denkt wel te weten..... Dat wordt iedere keer heel duidelijk gecommuniceerd. Dus zo moeilijk is dat niet om te weten. En containerwoningen? Als je de artist impressies hebt gezien dan ziet het er toch echt wel beter uit.

  reageer
 • Kees

   

  1: in het bestemmingsplan zit daar helemaal geen reservering voor een aftakking van het spoor. Waarom er in dit bericht aandacht wordt gegeven aan zo'n hersenspinsel van een willekeurige inwoner is mij een raadsel. 2: in het bestemmingsplan zit wel een bestemming 'gemengd'. Daaronder valt deze tijdelijke woningbouw ook. Het heeft geen groenbestemming. Dat er nu wat gras en bomen staan is een tijdelijke invulling. Dit hadden deze mensen al kunnen weten toen ze er kwamen wonen. 3: Er is in deze stad een groot te kort aan woningen voor alleenstaanden. Heel goed dat dat nu wordt aangepakt!

  reageer
 • Frank

   

  Er is wel degelijk een reservering voor een toekomstige spoorlijn. Dat dit niet in het bestemmingsplan zit, komt doordat je in een bestemmingsplan enkel zaken mag bestemmen die binnen de looptijd van het bestemmingsplan gerealiseerd kunnen worden, oftewel 10 jaar.

 • Martin

   

  Inderdaad, gun jonge mensen ook hun eigen stekkie. Gelukkig trekt de arbeidsmarkt aan en groeien de kansen voor jonge mensen. Ook op een (koop) woning.

  reageer
 • Apathie

   

  Jongeren worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt zij mogen al jaren geen zekerheid verkrijgen voor een plek in de samenbeleving. zitten eeuwigdurend op de schopstoel totdat zij te oud zijn voor de arbeidsmarkt, en zijn dus veelal al vroeg zodanig beschadigd dat deze een blijvend gevaar/probleem vormen in de samenbeleving. Het zou ruimhartig zijn van de omwonenden om deze jongeren wel een container te gunnen, enige empathie zou hen sieren. In ons zogenaamde democratisch bestel heeft een ieder recht op onderdak. voedsel etc.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert