Kamer wil dat staatssecretaris spierballen toont

URK • Wo 10 mei 2017 | 14:17 • Woensdag 10 mei 2017 | 14:17
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw en Visserij zijn spierballen laat zien in Europa. Een motie van de ChristenUnie met die strekking is aangenomen in de Tweede Kamer. Het parlement roept Van Dam op tegen het voorstel van de Europese Commissie stemmen dat het elektrisch vissen aan banden legt. Nederland en vooral Urk lopen juist voorop met de zogenoemde pulsvisserij. Van Dam wil zich alleen van stemming onthouden. Dat signaal is volgens de ChristenUnie niet krachtig genoeg.

Pulskorvisserij is duurzaam
Donderdag bespreekt de Europese Raad een voorstel van de Europese commissie. Daarin staat dat er een einde komt aan de proef met het elektrisch vissen, waarbij vissen door stroomstootjes worden verdoofd. Omdat de zeebodem hierbij niet wordt omgewoeld, is elektrisch vissen minder schadelijk voor het milieu. Ook is er minder bijvangst en wordt er aanzienlijk minder brandstof gebruikt.

Frankrijk tegenstander
Met name Frankrijk is een tegenstander van de pulsvisserij. Volgens dat land heeft het elektrisch vissen negatieve effecten op het ecosysteem in zee. De Nederlandse vissers vinden dat onzin. Zij denken dat concurrentiebelangen ten grondslag liggen aan het 'nee' van de Fransen.

Nog niks definitief
Overigens is het besluit om de proef stop te zetten na donderdag nog niet definitief. Naar aanleiding van de bespreking in de Europese Raad kan het voorstel nog worden aangepast. Dan gaat het naar het Europese parlement dat er zijn zegje ook nog over kan doen. Daarna komt er in het najaar een definitief besluit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel