Politiek wil Havenkom in eigen beheer houden

ALMERE
Een overgrote meerderheid van de Almeerse politici heeft er geen bezwaar tegen als de gemeente een aantal havens in eigen beheer houdt. De belangrijkste ligplek voor boten is de Havenkom in Almere Haven. Afgelopen tijd is onderzocht of de havens gerund kunnen worden door commerciële partijen, maar uit onderzoek van de gemeente blijkt dat dit niet realistisch is. 

Alleen de PVV vindt het geen goed plan dat de gemeente Almere de havens zelf gaat exploiteren. De partij wil dat wethouder Frits Huis alsnog op zoek gaat naar ondernemers die verantwoordelijk willen zijn voor de Havenkom. Huis ziet dat niet zitten, omdat tijdens de laatste zoektocht eind 2014 de geïnteresseerden niet aan de eisen van de gemeente voldeden.

Commerciële jachthavens in Almere gaven vorige week aan te vrezen voor oneerlijke concurrentie van de gemeentelijke havens. Volgens Frits Huis zal de gemeente er voor zorgen dat ze niet al te ver onder de marktprijs gaat zitten om zo de concurrentie tot een minimum te beperken.

reacties (4)

 • Ron H

   

  de wethouder zegt dat er geen bedrijven zijn die de haven wilden exploiteren. de tender uit 2015 is mislukt daar kwamen geen geschikte kandidaten uit. dat is de reden dat de wethouder 'zelf' wil beheren en zich hierin verdedigt in die keuze. (persoonlijk ben ik er niet op tegen) Maar het argument is echter nogal appels en peren vergelijken. In de tender werden er allerlei onnodige verplichtingen meegenomen waardoor het risico van een gemiddelde onderneming veel te groot was. Hadden ze die risico's bij de gemeente gelaten (iets wat ze dus nu uiteindelijk ook doen), weet ik zeker dat er andere (of een deel van dezelfde) aanbieders waren die het wel konden. Overigens had de PVV hierin gisteravond n.m.m. gewoon gelijk. Echter ze brachten het nogal op een mijns inziens domme manier die niet overtuigde en geen bewijs bijleverde. logisch en terecht dat de wethouder dat verhaal naast zich neerlegde.

  reageer
 • Kees

   

  Dat is wel makkelijk ondernemen ja, als de de risico's voor je draagt. Zo werkt het niet, dat heet overheidssteun. Dat mag niet.

 • Keek op de week

   

  Gemeentelijke aanlooploophaven is een vastgestelde gemeentelijk overheidstaak waar men havengeld moet betalen. (zie ook marktgelden) De hoogte van de havengelden moeten kostendekkend zijn. (geen winst oogmerk) Faciliteiten zoals water, elektra, toilet gebruik dienen apart en als vrije keuze aangeboden kunnen worden. maw als je aanlegt, betaal je havengeld. maar je betaald dan niet automatisch ook voor gebruik van elektra enz. Met de invoer wet "markt en overheid" en de term staatssteun is er een nieuwe dimensie. De havengelden dienen ook marktconform te zijn. dus appels met appels vergelijken. Een commercieel havenbedrijf /jachthaven moet terugrekenen de kale prijs. Dan doe je een vergelijk tussen minimaal 3 gelijkwaardige jachthavens in de regio.. en daar komt een gemiddelde prijs uit. dat is de marktconforme prijs. Maar een gemeente kan politiek besluiten, om een aanloophaven aantrekkelijk te maken en een lagere prijs gaan hanteren. Daar gaat de schoen wringen in Nationale wetgeving en democratisch gemeente belangen. De plaatselijke politiek moet dus goed afwegen en communiceren met de belanghebbende partijen om tot een onderbouwde algemene kostprijs kale ligplaats te komen.

  reageer
 • Hannes

   

  En terecht dat de Havenkom onderbeheer van de gemeente blijft! Een havenkom staat open voor alle begaande boten en schepen! Dat is niet in vergelijking met een besloten havenvereniging; met een mogelijke aanleg ruimte voor een tijdelijke vaar recreant; en een werf stalling!"

  reageer
 • Boels

   

  Ben benieuwd of de gemeente de werkelijke kosten aan de gebruikers gaat berekenen. Ander krijgt men last met de ACM. Er lopen al wat gemeenten tegen hetzelfde aan als het om de prijs van liggelden gaat.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert