"Alerter zijn op armoede bij kinderen"

LELYSTAD
Het probleem van kinderen die kampen met de gevolgen van armoede, moet breed op de agenda komen te staan in de stad. Dat stelt de Lelystadse wethouder Janneke Sparreboom (VVD) in de zondageditie van het tv-programma Over Flevoland Gesproken.

Haar aanpak is er op gericht dat armoede bij kinderen vroegtijdig wordt aangepakt. Daarvoor is het volgens Sparreboom nodig dat scholen en maatschappelijke organisaties alert zijn op signalen van armoede.

De wethouder noemt als voorbeeld kinderen die uit financiële overwegingen niet kunnen meedoen aan sport of zwemles.

reacties (20)

 • Opa

   

  Mensen zijn zo wijs dat zegt een kind.. Een glimlach van een kind doet je beseffen wat je voelt.. Een glimlach van een kind dat nog een leven voor zich heeft...!

  reageer
 • Dap

   

  grote kul. Alles begint met verantwoord gedrag. Niet zielig doen en een ander (de maatschappij, de politiek, de elite (jeukwoord) of hier de "edele" klasse) de schuld geven. Je kan veelal best met minder rondkomen, maar neem het heft in eigen handen, google op nibud en maak goede keuzes.

  reageer
 • Frits

   

  Deels mee eens. De gemeente zou ook minder uit kunnen geven aan citymarketing, sport en cultuur. Verder slaat het m.i. ook nogal door: toen ik opgroeide hadden veel gezinnen bij mij in de klas ook geen geld voor sport, muziekles, vakantie, dure kleding of dure elektronica. Daar zijn ik en mijn klasgenoten niet slechter van geworden. Wel hebben we geleerd dat we ervoor moeten werken als we iets willen. Lijkt me ook een goede les voor de jeugd van nu.

  reageer
 • Willem

   

  Tuurlijk en weer een subsidie erbij. En wat doen we voor mensen met een klein arbeidsinkomen? Die komen nergens voor in aanmerking. Vooral blijven pamperen

  reageer
 • WF

   

  Dat is waatschijnlijk gebeurd toen het nog om de participatiebijdrage ging. Nu gaat het geld via het Jeugdcultuurfonds/Jeugdsportfonds rechtstreeks naar dat waar het voor bedoeld is. Hierdoor kunnen kinderen bijv. sporten of een muziekinstrument leren bespelen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • GWV

   

  Dat gebeurt nu juist niet.

  reageer
 • HED

   

  Daarom gaat het geld bijv. via Jeugdcultuurfonds, Jeugdsportfonds rechtstreeks naar de bestemming waar het voor bedoeld is. In natura dus.

  reageer
 • Dirk2

   

  Dat is het grote probleem van Lelystad. Alleen de steuntrekker wordt gezien, gehoord en gesteund. Hard werken loont hier niet door alle onzinnige projecten en programma's (waarvan de edele klasse inkomen geniet uit bestuursfuncties of zogenaamd lastige projecten waar een directeur op moet van buiten de stad natuurlijk!). Jan modaal kan stikken en dat is al jaren zo! De schandalige nalatenschap van jaren salonsocialisme en volledig onbekwaam bestuur. Eigenlijk heel verdrietig en ook de Raad kijkt maar toe!

  reageer
 • Dap

   

  Er is heel veel verborgen en zichtbare armoede zichtbaar bij kinderen. Ik werk in het VO (Havo en VWO). Kinderen kunnen niet mee naar uitjes, kunnen geen atlas kopen, lopen in 2 setjes kleding, geen vakantie, geen computer, ed. Er is een hoop schaamte. Hoofdoorzaak ligt bijna altijd bij de beslissingen van de ouders. Wat doe je wel en wat doe je niet met de centen. Er zijn zulke schrijnende gevallen waarbij kinderen soms niet eens meer (normaal) ontbijten. Ook dit is een zaak van ouders die niet over centen gaan, maar over keuzes met opvoeden. De verkeerde keuzes van opvoeden gaan vaak parallel met verkeerde keuzes met de centen. Dit is een categorie ouders die maar moeilijk op ouderavonden komen en hun kinderen verwaarlozen. Echter, bij de categorie kinderen die ik les geef is veelal wel een oplossing. Als ze een jaar of 16 zijn, zien de kinderen dat het anders moet, nemen ze een baantje en leren ze veelal het beter doen dan hun ouders. Het snel zelfstandig worden en voor zichzelf gaan zorgen is de enige oplossing. Mocht je armoede gaan bestrijden helpt een zak geld niet. Deze wordt toch verkeerd besteed, maar moet het uitgekeerd worden in natura. Een abonnement op een sportclub oid. Anders verdwijnen de centen naar impuls aankopen, rookwaren of naar benzine. De groep kinderen die op wat lagere niveaus zitten nemen gedrag van ouders gewoon over en doen mee. Natuurlijk generaliserend, maar wel heel veel wat ik zie.

  reageer
 • Poe

   

  En terecht, je kan niet nog meer geld bij de middenklasse weghalen om luxueuze zaken bij de armen te blijven ondersteunen.

  reageer
 • DronteN

   

  In dronten is er een pas van dronten. Mensen met een laag inkomen krijgen op deze pas een bedrag gestort om te gebruiken voor o.a sport en cultuur. Zowel de gemeente als deelnemer pas van dronten werken samen. Een buitenstaander kan niet zien wie een laag inkomen heeft. Voor dronten is dit het eerste jaar dat dit in gebruik is. Misschien kan Lelystad ook eens denken aan deze oplossing.

  reageer
 • Frits

   

  Veel kinderen zijn oprecht en terecht bezorgd over hoe er wereldwijd - maar ook in Nederland - omgegaan wordt met de flora en fauna. We moeten met elkaar trots zijn op de kinderen die zich in willen zetten voor het behoud van de natuur.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Er is een hele grote groep "verborgen armoede" die je heel moeilijk echt in beeld krijgt. En dat zijn echt niet alleen maar "bijstands / uitkerings" gezinnen. Vaak zit daar ook nog eens een flinke dosis schaamte en verdriet bij.

  reageer
 • HM

   

  Dit gebeurt helaas heel veel met alle mogelijke toeslagen. Geef die mensen niet het geld maar de zaken in natura. Gewoon een abonnement, niet het geld ervoor. Heel erg vaak gaat het geld op aan heel andere zaken.

  reageer
 • Frits

   

  En Lelystad en heel veel andere gemeenten trekken nu alleen maar een bak geld ervoor uit, omdat ze dit geld van het rijk krijgen. Anders zouden ze niets of weing aan de armoede onder kinderen doen. Inderdaad: hypocriete woorden.

  reageer
 • Buuf21

   

  Jammer dat die mensen die van dat jeugdsport fonds gebruik maken eenmalig per jaar een bedrag op de rekening krijgen en het niet gebruiken daar waarvoor het bestemd is ( wordt gezien als extraatje voor Ichzelf) En ja ik ken meerdere gezinnen waar dit is gebeurt Dus misschien iets aanpassen en het met de sportverenigingen zelf kort sluiten qua financieren

  reageer
 • Boels

   

  Voldoende inkomen plus verantwoordelijke opvoeders is de enige garantie. Lees net dat er €620.000 voor de bescherming van haaien is opgehaald door kinderen onder propaganda-dwang van NPO en WNF. NL is wel een beetje gestoord.

  reageer
 • Ikkie 1955

   

  Al tien jaar bezig maar nog niet opgelost lijkt op alle inzameling's actie's lost ook nooit wat op

  reageer
 • Niek

   

  https://www.regelhulp.nl/bladeren/_/artikel/jeugdsportfonds/ Alstublieft.

  reageer
 • Jan

   

  Jammer dat bij de VVD de daden deze woorden tegenspreken. Na alle bezuinigingen zich nu opeens uitspreken met deze zorgen, is op zijn minst hypocriet te noemen..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert