Schiphol regelt zelf brandweer bij vliegveld

LELYSTAD • Vr 12 mei 2017 | 17:27 • Vrijdag 12 mei 2017 | 17:27
De Schiphol Group gaat de brandweerzorg op luchthaven Lelystad zelf uitvoeren, omdat dit goedkoper is. Bij het doorrekenen van het businessplan is Schiphol tot de conclusie gekomen dat het inhuren en opleiden van brandweermensen van de Veiligheidsregio Flevoland te duur zal zijn. Volgens de veiligheidsregio is de conclusie in gezamenlijkheid getrokken. 

"Jammer"
Burgemeester Franc Weerwind, voorzitter Veiligheidsregio Flevoland, is wel teleurgesteld. ”We vinden het erg jammer dat de samenwerking zoals wij deze voor ogen hadden niet doorgaat. Het was volgens ons een win-win situatie geweest.”

De gesprekken voor de samenwerking waren volgens de Veiligheidsregio al in een vergevorderd stadium. Een voorgenomen besluit was al aan enkele gemeenteraden in de provincie voorgelegd. Na verwerking van eventuele zienswijzen had een definitief besluit genomen kunnen worden. De gemeentebesturen en ook de medewerkers van de Veiligheidsregio zijn inmiddels geïnformeerd.

Samenwerking blijft
Volgens burgemeester Franc Weerwind blijft de samenwerking tussen de Veiligheidsregio en het vliegveld wel overeind: “De Veiligheidsregio vervult haar wettelijke taak op het moment dat er een incident op de luchthaven plaatsvindt, al ligt de verantwoordelijkheid dan wel bij het vliegveld."

Brandweer
Brandweer Flevoland laat weten diep teleurgesteld te zijn over het besluit. Nu er geen eigen kazerne met trainingscentrum op het vliegveld komt, moet de brandweer op een andere plek oefenen voor calamiteiten. Waar dat moet gebeuren en hoeveel geld dat gaat kosten, is nog niet duidelijk. Weerwind laat weten dat hij zich in de toekomst hard zal maken voor een trainingscentrum in de regio. Hij is ervan overtuigd dat zo'n trainingscentrum in de regio er gaat komen.

Vraagtekens
Een aantal gemeenten plaatste de afgelopen tijd vraagtekens bij de opzet van een nieuwe kazerne en een oefencentrum op de luchthaven. Dronten was zelfs uitgesproken tegen. De gezamenlijke brandweerzorg zou de Flevolandse gemeenten samen zo'n 1,7 miljoen euro per jaar kosten. Burgemeester Aat de Jonge was bang dat de nieuwbouw uiteindelijk zou leiden tot bezuinigingen op de huisvesting en sluiting van kleine brandweerposten in de dorpen. 

Zeewolde stond het meest positief tegenover de plannen, omdat een nieuwe kazerne van de Veiligheidsregio nabij het vliegveld de aanrijtijd in het buitengebied zou verbeteren.

 

Deel artikel

reacties (13)

 • Frits1

    Za 13 mei 2017 Zaterdag 13 mei 2017

  Noem mij een vliegveld van enige omvang waar de lokale brandweer wordt ingezet bij calamiteiten........ ik bedoel niet Terlet en Hoogeveen etc. Schiphol had dit allang zo bedacht maar moet af en toe met "zoethouders " strooien. Er zullen er nog meer volgen. Gelukkig trapt niet iedereen in dit soort praktijken.

  reageer
 • Piet

    Za 13 mei 2017 Zaterdag 13 mei 2017

  Geen zoethoudertje, maar pure berekening door Schiphol. Als de politiek unaniem had toegehapt dan hadden de burgers opgedraaid voor de brandweer op Lelystad Airport. Maar doordat Dronten dit op het laatste moment doorhad en dwars begon te liggen, koos Schiphol nu eieren voor zijn geld door bekend te maken dat ze het toch maar zelf gaan doen.

 • Henk

    Za 13 mei 2017 Zaterdag 13 mei 2017

  Mooi voorbeeld van het verschil tussen politiek en bedrijfsleven. Bedrijfsleven kijkt naar efficiëntie en kwaliteit en politiek kijkt naar uitstraling. Goed besluit van schiphol en heren en dames politici........zo zal het met veel dingen op de luchthaven gaan........jullie gaan er niet over! (Gelukkig)

  reageer
 • Rob

    Za 13 mei 2017 Zaterdag 13 mei 2017

  Kan me Schiphol wel voorstellen. Gesteggel met gemeentes en hun arrogante houding met Dronten aan kop. Gemiste kans voor de gemeentes. Schiphol is nu verzekerd van een operationeel brandweercentrum in 2019. Bewijst maar weer dat de private sector een stuk efficiënter werkt.

  reageer
 • Frits

    Za 13 mei 2017 Zaterdag 13 mei 2017

  En het bewijst ook dat het tijd wordt voor een herindeling van het decentrale bestuur in Nederland. Geen verlengd lokaal bestuur meer met teveel gemeenten aan boord. Gemeenten samenvoegen tot een stuk of 50 tot 100 gemeenten in het land, waarvan maximaal drie in het huidige Flevoland. Provincies opheffen en die laatste paar taken onderbrengen bij deze nieuwe gemeenten. Veiligheidsregio's, GGD's, Omgevingsdiensten ook opheffen en de taken direct onder verantwoordelijkheid van deze grotere gemeenten brengen. Waterschappen als technische uitvoeringsorganisatie behouden, maar zonder politiek bestuur, en onder gedeelde verantwoordelijkheid Rijkswaterstaat en gemeenten plaatsen. Verlos ons van de bestuurlijke drukte, die tot niets leidt.

 • Flevolander

    Vr 12 mei 2017 Vrijdag 12 mei 2017

  Burgemeester van dronten ook dik tevreden? Was hij het niet die dwarslag?? In ieder geval de media zocht. Aan zulke bestuurders heb je wat (!?)

  reageer
 • Hans K

    Vr 12 mei 2017 Vrijdag 12 mei 2017

  Ik ben blij met deze beslissing, want een Gemeentelijke Brandweer is niet zonder specifieke training en middelen opgewassen bij een vliegtuig brand. Dat is een van de conclusies bijde Hercules ramp. Schiphol heeft er goed aan gedaan.

  reageer
 • Jw

    Vr 12 mei 2017 Vrijdag 12 mei 2017

  zeer kortzichtige reactie, denk je niet dat de brandweermannen die geplaatst worden op het vliegveld een goede degelijke training krijgen in vliegtuigbrandbestrijding?? tuurlijk wel!

 • laat alle reacties zien
 • Dus

    Vr 12 mei 2017 Vrijdag 12 mei 2017

  Iets met onderste uit de kan....?

  reageer
 • Dirk2

    Vr 12 mei 2017 Vrijdag 12 mei 2017

  Prima besluit! Schiphol is een onderneming geen overheid! En zo hoort het ook. De eerste lijn is getrokken, diep ingroeven en doortrekken zeg ik dan. Politieke spelletjes heeft deze regio niet meer nodig.

  reageer
 • Dirk

    Vr 12 mei 2017 Vrijdag 12 mei 2017

  Door het politieke gekrakeel van de gemeenten Dronten en Almere, trekt Schiphol zijn eigen plan. Met dank aan Aad en Frank dat voor de Brandweer Flevoland hier geen directe voordelen te behalen zijn (incl. werkgelegenheid).

  reageer
 • Piet

    Vr 12 mei 2017 Vrijdag 12 mei 2017

  Dus alleen "uit financiële overwegingen" heeft Schiphol nu besloten om het toch zelf te gaan doen ? Waarom had Schiphol dan überhaupt de vraag voorgelegd aan de veiligheidsregio ? Of dacht Schiphol dat de Veiligheidsregio wel zo gek zou zijn om op te draaien voor de kosten van Lelystad Airport ?

  reageer
 • Jaap

    Vr 12 mei 2017 Vrijdag 12 mei 2017

  Aatje bedankt,Aatje bedankt Aatje Aatje bedankt. Enz.

  reageer
 • Boels

    Vr 12 mei 2017 Vrijdag 12 mei 2017

  Hoort veilig vrijen ook niet te vallen onder de hoed van Veiligheidsregio Flevoland?

  reageer
 • Jeroen

    Vr 12 mei 2017 Vrijdag 12 mei 2017

  Oei, eerste belofte van al die banen die het vliegveld gaat opleveren begint hier al scheurtjes te vertonen.

  reageer
 • ANtje HA5

    Za 13 mei 2017 Zaterdag 13 mei 2017

  U begrijpt het niet? Het werk is er gewoon en wie het doet maakt niet zoveel uit. De nieuwe krachten kunnen gewoon in Lelystad komen wonen.

 • Hans Keuper

    Vr 12 mei 2017 Vrijdag 12 mei 2017

  Exact dat was ook mijn eerste gedachte, Jeroen! :-)

 • Piet

    Vr 12 mei 2017 Vrijdag 12 mei 2017

  Nee hoor, Schiphol regelt het zelf, maar dat wil niet zeggen dat ze lokaal geen brandweerlieden gaan werven. Alleen de opleiding verzorgen ze zelf en die is specifiek gericht op de taak die ze op een vliegveld krijgen. Ik kan me voorstellen dat dat goedkoper is.

 • Roel

    Vr 12 mei 2017 Vrijdag 12 mei 2017

  Waar slaat dit op? Of VRF dan wel Schiphol de brandweerzorg op zich neemt maakt qua arbeidsinzet natuurlijk niks uit. Sterker nog: er zal nu juist meer personeel beschikbaar moeten zijn.

 • Maartje

    Vr 12 mei 2017 Vrijdag 12 mei 2017

  Tjee joh, gelukkig komen er uiteindelijk wel 800 mensen in het distributiecentrum en hoeveel bedrijven zullen meer nu komen. Tip voor de regio: geen enkele voorziening in Dronten vouwen...

 • pieter

    Vr 12 mei 2017 Vrijdag 12 mei 2017

  Zo hoort het ook, ben je ook verlost van al die burgemeesters die hun zegje willen doen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert