Verhitting autobanden om tijgermug te stoppen

EMMELOORD • Do 19 oktober 2017 | 11:27 • Donderdag 19 oktober 2017 | 11:27
Bandenhandelaar Kargro uit Emmeloord moet de banden die het bedrijf importeert meteen verhitten als ze uit de container komen. Dat eiste het platform Stop Invasieve Exoten dinsdagmiddag bij de hoogste bestuursrechter in Den Haag. De Aziatische tijgermuggen die in de gebruikte banden zitten, worden op deze manier vernietigd. Aziatische tijgermuggen kunnen tropische ziekten als zika en dengue verspreiden.

​Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is van mening dat extra maatregelen tegen de tijgermug niet nodig zijn. De overheid controleert al regelmatig bij dit soort bedrijven en het gezondheidsrisico dat de Aziatische tijgermuggen veroorzaken, zou niet groot zijn. Ook zou het Emmeloordse bandenbedrijf de banden die ze importeert meteen verwerken waardoor de tijgermuggen en hun larven meteen vernietigd worden.

Wilfred Reinhold, de drijvende kracht achter het platform Stop Invasieve Exoten, is bang dat de bedrijven de geïmporteerde banden niet verwerken maar doorverkopen aan handelaren. "Op die manier kunnen de banden zomaar terecht komen in een speeltuin."

Kargro was niet aanwezig bij de rechtszitting in Den Haag. Bij het bandenbedrijf in Emmeloord en ook bij een bandenbedrijf in Lelystad zijn in het verleden Aziatische tijgermuggen aangetroffen.
Binnen zes weken doet de rechter uitspraak.


 

reacties (1)

  • joop

      Wo 17 mei 2017 Woensdag 17 mei 2017

    Terecht, elk jaar is het weer gesodemieter. Op een gegeven moment ontglipt het aan de aandacht en hebben we er een plaag bij.

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert