Rechter: 'Advocaat verdient geen schoonheidsprijs'

ALMERE
Een vrouw uit Amsterdam ontkomt mogelijk niet aan het betalen van een boete van zo'n 378.000 euro omdat haar advocaat het hoger beroep hiertegen niet op tijd heeft ingediend.

De vrouw stond terecht voor het Gerechtshof in Leeuwarden op verdenking van hennepteelt in een appartement in Almere een paar jaar geleden. In 2015 werd de vrouw door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot negen maanden cel. De winst die ze zou hebben behaald met de teelt, moet ze van Justitie terugbetalen.

Volgens justitie heeft de advocaat het beroep niet binnen de wettelijke termijn van twee weken na de uitspraak ingediend. Als hij daarvoor geen goede reden weet aan te geven, kan het betekenen dat zijn Almeerse cliënt niet meer in beroep kan tegen de boete.

Advocaat legt verantwoordelijkheid elders
De advocaat weerlegt de kritiek. Hij zegt dat het beroep niet door hem, maar door een andere advocaat is ingesteld. "Ik zal vanzelfsprekend uitzoeken of het appèl wel of niet ontvankelijk is." Hij zegt in september in te gaan op de ‘juridische kant van de zaak’. 

De advocaat liet zich dinsdag vervangen door een collega-strafpleiter. Dat zinde de vrouw niet, die borderline heeft en moeite zou hebben met wennen aan andere mensen. Ze zou pas daags voor de zitting te horen hebben gekregen dat er een andere advocaat zou komen. 
Dat hij dinsdag zelf niet aanwezig was in de rechtszaal, komt volgens de advocaat zelf vaker voor in de advocatenwereld vanwege de drukte die sommige kantoren hebben. Hij had zelf elders een andere zitting. “Ik kan mijzelf niet in tweeën delen.”

De rechters waren niet te spreken over de plotselinge advocatenwissel bij een cliënt met borderline. Daarom voelden zij zich gedwongen de zaak uit te stellen tot september. “Dit verdient wat mij betreft niet de schoonheidsprijs", aldus de rechter.

 

reacties (2)

 • Ellnie

   

  Ze moet de winst terugbetalen? Aan haar klanten? Of gewoon "betalen aan justitie"?

  reageer
 • De advocaat

   

  Ze moet betalen vanwege een delict en de winst daarvan. Niet omdat de advocaat een hoger beroep te laat betekent. Ook daar zou ze kansloos zijn geweest. Waarschijnlijk zit ze nog lekker in de plus en blijft het aantrekkelijk.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert