Ziekenhuizen voldoen redelijk aan norm wachttijden

FLEVOLAND • Wo 17 mei 2017 | 17:13 • Woensdag 17 mei 2017 | 17:13
De wachttijd bij Flevolandse ziekenhuizen voor veelvoorkomende behandelingen is zelden langer dan zeven weken. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Zeven weken is de norm die ziekenhuizen en verzekeraars voor een wachttijd hebben afgesproken. 

Landelijk gezien zijn de wachttijden de afgelopen vier jaar niet zo hoog geweest als nu, zo constateert RTL na inventarisatie van 57 aandoeningen door Mediquest.
In Flevoland worden operaties uitgevoerd in het Flevoziekenhuis in Almere, MC Zuiderzee in Lelystad en heel beperkt bij Antonius in Emmeloord. in het MC Emmeloord zijn de operatiekamers sinds enkele maanden gesloten.

Baarmoeder
In Flevoland is de wachttijd het langst voor het verwijderen van de baarmoeder: twaalf weken bij het MC Zuiderzee, tegen vier weken bij het Flevoziekenhuis.
Voor een heup- of knieprothese moet volgens RTL acht weken worden gewacht. De wachttijd voor behandeling van etalagebenen door vaatproblemen is negen weken in Lelystad, het enige ziekenhuis dat deze ingreep in de polders aanbiedt.
Waar in Groningen de wachttijd voor een staarbehandeling dertig weken duurt, kunnen patiënten bij het Flevoziekenhuis in drie weken terecht. MC doet zelf geen staaroperaties.

Knie
Voor een kijkoperatie voor een knie houden het Flevoziekenhuis en MC Zuiderzee zich met zeven weken precies aan de norm. Op een kruisbandoperatie moet in Lelystad ook zeven weken worden gewacht, bij Antonius in Emmeloord vier weken en in Almere drie weken.
Bijna geen wachttijd is er in Almere voor sterilisatie van vrouwen: zij kunnen binnen één week terecht. In Lelystad is dat na vier weken.

Harderwijk
Opvallend is dat er voor veel ingrepen nauwelijks een wachttijd bestaat bij het St. Jansdal in Harderwijk, waar veel inwoners van Zeewolde naar toe gaan. Op het verwijderen van de baarmoeder, een heupprothese, een knieprothese en sterilisatie vrouw moet twee weken worden gewacht. Voor een kijkoperatie voor een knie geldt een wachttijd van één week. Een uitschieter is een staaroperatie: hiervoor bedraagt de wachttijd volgens het ziekenhuis zelf veertien weken.


 

Deel artikel

reacties (2)

 • Moraalridder

    Wo 17 mei 2017 Woensdag 17 mei 2017

  Ik zeg Flevoland annexeer Harderwijk

  reageer
 • Jantje

    Wo 17 mei 2017 Woensdag 17 mei 2017

  In Harderwijk hebben ze het dus rustig. Is dat een goed teken?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert