Inwoners Lelystad niet zo gelukkig

LELYSTAD
Lelystad kent relatief weinig gelukkige inwoners. Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten, die deze donderdag verschijnt. Voor het eerst is daarin de gemeentelijke geluksindex te vinden. Die geeft aan welk percentage van de inwoners van een stad gelukkig is.

Van de 50 grootste steden heeft Ede de meeste gelukkige inwoners en Rotterdam de minste. Lelystad staat op de 41e plaats van de onderzochte steden. Almere staat op plek 39.

Volgens de Atlas hebben gelukkige gemeenten over het algemeen een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen. Ongelukkige gemeenten hebben over het algemeen relatief veel inwoners die arbeidsongeschikt of werkloos zijn, en/of een migratieachtergrond hebben.

Volgens het rapport zijn mensen tot 35 jaar het gelukkigst en mensen die de 65 zijn gepasseerd. Ook werk, een mooi huis, een goed sociaal netwerk en vrije tijd draagt bij aan het geluksgevoel.

Het gelukkigst zijn rijke christelijke getrouwde 65 plussers zonder thuiswonende kinderen. Het ongelukkigst zijn laagopgeleiden gescheiden mensen tussen de 35 en 64 jaar die arbeidsongeschikt zijn met thuiswonende kinderen. Ze hebben vaak een migratieachtergrond en komen uit een islamitisch land.

reacties (24)

 • Hans

   

  Lelystad heeft het NIET, helaas is niets en het wordt niets. Een stad zonder hart, ieder voor zich totaal geen binding triest maar waar. Veel te veel mensen uit het westen geen echte kern.

  reageer
 • Michael

   

  In 77 vanuit Adam hier komen wonen. Toen nog de dijk zichtbaar vanaf de Kogge. Door de aanleg van al het (Toen nog veel meer groen) een walhalla voor kinderen. Nu 40 jaar verder woon ik hier nog steeds heerlijk. Het gemis is toch wel een centraal punt waar je heerlijk een terras kan pakken eten en uitgaan. Teveel verspreid door Lelystad. Maar ach. Als dat alles is. Dat komt denk ik toch een beetje door de ontwerp fout van de stedebouwkundigen en architecten. Veel mensen klagen daar wel over maar blijven toch lekker in het heerlijke Lelystad hangen (al jaren) of komen terug ; Michael

  reageer
 • Bino

   

  Vanaf 1980 in lelystad nog stets het gevoel.op.ik met vakantie ben

  reageer
 • Popje

   

  Na 40 jr hier al te wonen kan ik stellen dat voor ons Lelystad altijd goed is geweest. Gekomen uit den Haag 40 jr geleden met 2 kleine kinderen was dit een grote stap. Maar de beste ooit gemaakt. Mooi rijtjes huis aan de rand van de stad, veel groen. Tja, winkelen is niet je van dat maar voor de normale dingen slaag je hier prima. Nee, wij blijven hier lekker wonen, wat het AD ook zegt.

  reageer
 • Frank

   

  Ik probeer al 49 jaar weg te komen uit Lelystad, maar kan maar niets beters vinden....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevogoed

   

  Ik woon goed in Lelystad , dit lijkt wel een haring of oliebollen test daar gaat ook wel eens wat fout .

  reageer
 • Jantje

   

  Naar de ruime Lelystadse en Almeerse woningen verhuizen vooral mensen tussen 35 en 64 jaar met thuiswonende kinderen. Doordat die bevolkingsgroep in Lelystad en Almere dus is oververtegenwoordigd, valt waarschijnlijk de niet zo hoge score simpelweg te verklaren. Vreemd dat de onderzoeksuitkomsten niet zijn gecorrigeerd voor de demografische samenstelling in elke stad, want dat zou dan een veel betrouwbaarder beeld geven.

  reageer
 • Rob

   

  Het uitgaansleven is hier één groot drama, ze zijn hier al 30 jaar bezig maar het komt er maar niet van overal maar één of twee uitgaansgelegenheden en weid verspreid, wonen hier is redelijk oké, maar voor werk hoef je hier ook niet te zijn, over het wegennet in Lelystad maar te zwijgen, ze hebben de hele infrastructuur verknald, vooral de mensen die richting het provinciehuis wonen is het 's avonds één groot drama om thuis te komen, tweebaans dreven waar je maar 50 km per uur mag stoplichten die altijd branden terwijl dat na de spits totaal onnodig is en het winkelcentrum is half leeg door de veels te hoge huurprijzen

  reageer
 • Wammes

   

  Wij zijn recentelijk vanuit Noord-Holland naar Lelystad verhuist. Voor ons is het de juiste balans tussen ruimer en goedkoper wonen enerzijds en voorzieningen en groen anderzijds. Het is maar net waar je naar op zoek bent. Voor een gezellige binnenstad hoef je inderdaad niet naar Lelystad te verhuizen, maar dat is voor ons niet zo relevant. Aan mensen die zich ongelukkig voelen: het leven is daar te kort voor. Ga bij jezelf te rade waarom je je zo voelt en doe er wat aan. Verhuizen, van baan veranderen, studeren, etc. het is zo eng allemaal niet.

  reageer
 • Harry Klein

   

  Lelystad, mooie stad, ruime stad, groene stad! Al die tijd slecht bestuurd onder het slopend juk van de PvdA en het old boys network daaromheen (heel veel stuk gemaakt door deze heren en dames!). Dat is niet alleen jammer maar heeft Lelystad ook een armoedige stad gemaakt met hoge werkloosheid, laag gemiddeld opleidingsniveau en een volstrekt overbodig Werkbedrijf in economisch perspectief door de jaren heen). Er gloort hoop aan de horizon, de nieuwe generatie zal een revolutie op gang brengen gelijk aan de transitie waarin de wereld zich huidig verkeert. Er is geen weg meer terug. Verandering zorgt voor verbetering en de old boys zullen deze strijd roemrijk verliezen! "Een verandering van tijden" waarin samenwerken en respect het zullen winnen van salonsocialisme en hoogmoed! Lelystad zal eindelijk toekomen wat het verdient! Wij mogen ons dan ook rijk prijzen met onze nieuwe sociaal en economisch betrokken burgemeester, mw. Adema.

  reageer
 • LN

   

  Net gekeken naar de resultaten van het onderzoek. Almere 85% gelukkig en Lelystad 84%. Het is maar hoe je kijkt. Jonge steden met mensen overal vandaan waar nog veel ontwikkeling zal plaatsvinden en dan toch al deze score.

  reageer
 • Gert

   

  Ben het eens met V. V. Een stad of dorp dat geen historie heeft is zo wie zo niet aantrekkelijk. Wat groen en ruimte en voorzieningen betreft is Lelystad juist wel weer mooi. Toch zou ik er nooit willen wonen. Ik woon namelijk in het mooiste en rijkste historische plekje van Flevoland (Nederland). De Parel van Flevoland 😊

  reageer
 • Geesje

   

  Ik ben hier best wel gelukkig alleen is er één nadeel omdat ik niet in het bezit ben van een auto/rijbewijs moet alles wat ik buiten Lelystad doe met de trein geen probleem maar het OV in de stad is gewoon tragisch, na half acht rijdt er om het uur een bus belachelijk en vooral in het weekend

  reageer
 • Van Haven

   

  Dat vind ik in Almere juist top, het ov hier is altijd al prima geregeld!

 • Barbara

   

  Volgend onzin bericht. Veel mensen weten van zichzelf niet eens hoe gelukkig of ze wel niet zijn. Schijnt vandaag hun zon dan hebben ze het al over de donderbui die hen morgen zal treffen. Zo kom je er nooit uit. Leef nu dat's de beste graadmeter om juiste keuzes te maken en dan nog is het gelukkig zijn niet gegarandeerd.

  reageer
 • marjolein

   

  nou dat is niet waar hoor, ben gewoon nederlandse en kom niet aan het werk! en heb ook diploma's en idd Lelystad is niet fijn om te wonen, althans niet waar ik woon. Ben zelfs bij de burgemeester op gesprek geweest omdat ik het hier niet meer zag zitten maar kan niet verhuizen vanwege n onverkoopbaar huis is een waardeloze buurt!

  reageer
 • Piet

   

  Lelystad staat op 41 van de 390 gemeenten. Lijkt me een redelijke score. Gelukkig woon ik in Lelystad.

  reageer
 • Jim

   

  Even goed lezen, nummer 41 van de 50 grootste steden.

 • Roel

   

  De cijfers laten toch iets anders zien dan de kop van het artikel suggereert. 84,1 procent van de inwoners van Lelystad is namelijk wel gelukkig. Hoe kan je dan stellen dat de inwoners van Lelystad "niet zo gelukkig zijn". Beetje stemmingmakerij weer.

  reageer
 • Astrid Vos

   

  die rijke Christelijke 65 plussers hebben dus geluk te delen ! Er zijn arme veel stress belevende mensen die wel toegang willen tot het geheim van gelukkig ZIJN! Ik woont trouwens tussen 2 van die buren in. Niet Migrantig maar Christelijk rijk parmantig. Ik word door geluk omringd!

  reageer
 • kolk

   

  En dit alles is de schuld van de buren, U zal overal ongelukkig zijn en heeft niets met Lelystad te maken.

 • .\/\/.

   

  Begrijpelijk dat Lelystad en Almere zo laag staan. Twee kansarme steden, waarbij aangetekend moet worden dat nu in Lelystad wel twee grote projecten komen. Dat je in Almere woont durf je op een verjaardag nauwelijks te vertellen. Beide steden hebben te weinig historie. Te snel uit de grond gestampt. Bewoners hebben niets met de stad. Voor buitenstaanders zijn beide steden sowieso niet aantrekkelijk. Heb je ooit iemand horen zeggen; We gaan ff een dagje naar Almere/Lelystad?

  reageer
 • Oud Amsterdammer

   

  Dat je zo over Almere denkt kan ik me voorstellen, jij woont daar en praat over je eigen ervaring!!! Wij wonen ruim 40 jaar in Lelystad en hebben daar nooit spijt van gehad... Ik ben wel trots op Lelystad en durf wel te zeggen waar ik woon, niet alleen op verjaardagen maar waar wij ook op vakantie zijn promoten wij onze stad... Kansarm is een verkeerde interpretatie, er moet nog veel gebeuren voordat een stad volwassen wordt, hoe lang bestaat Amsterdam al en is Amsterdam wel zo ideaal en kansrijk??????

 • Jan

   

  Bataviastad, dat dan weer wel, kijk maar eens naar de stampvolle parkeerplaatsen daar in het weekend. Oostvaardersplassen, ok, maar idd, de steden op zich zijn niets meer dan woonsteden. Veel groen, maar helaas ook veel migrnaten die de sociale huurwoning wijken overbevolken. In de koopwijken is de stemming geheel anders. Dat dan ook weer wel. Dus die negatieve stemming, simpel te verklaren..

 • Van Haven

   

  Wat anderen zeggen zegt me niets. Het imago van een stad is moeilijk op te krikken, maar dat wil niet zeggen dat je als inwoner niet gelukkig kunt zijn. Uw opmerking dat inwoners niets met de stad hebben is uw beleving. Wij wonen al meer dan 35 jaar in Almere Haven en hebben juist heel veel met onze woonplaats ( ik woonde ooit in Ede en vond het er vreselijk 😊) Ook zie ik ons omringt door mensen die veel binding met de stad hebben. Veel nu volwassen kinderen van inwoners wonen nog steeds of weer hier. Dat er relatief veel mensen met lage opleiding en laag inkomen in de polder wonen is volgens mij de reden dat er een relatief grote groep niet-gelukkige mensen is. En de gewoonte om overal over te mopperen ..😉

 • Lelystedeling

   

  Ook wij hebben het al 32 jaar zeer naar onze zin in lelystad(haven) Het enige wat heel lastig is dat we voor de boodschappen naar een andere wijk moeten, wat we tegenwoordig als supermarkt hebben is een aanfluiting en zonde van al het geld dat de gemeente er in heeft gestoken!! Hadden ze beter voor iets anders kunnen gebruiken zoals het tegen gaan van de blauwalg.

  reageer
 • .W.

   

  dan is de lucht die lelystad geeft toch niet zo goed daar .

  reageer
 • Niet zo gelukkig

   

  Almere op de 39ste plaats zou best kunnen kloppen. Ik heb spijt dat ik hier ooit ben gaan wonen en ben behoorlijk teleurgesteld in de de toenemende onleefbaarheid van deze stad. Er lijkt wel sprake van steeds meer onwil van de gemeente en andere verantwoordelijken om het leven voor de inwoners goed en aangenaam te houden. Dingen die hieraan bijdragen: Een veel te softe of helemaal geen aanpak van overlastgevende mensen maakt dat de stad steeds onveiliger wordt, in ieder geval voelt. De eens zo mooie groene stad wordt meer en meer een kaalslagstad. Naar inwoners en ondernemers wordt niet geluisterd, er wordt niet gecommuniceerd, alle mooie praatjes ten spijt. Voorbeelden te over in de laatste jaren van idiote plannen die met het geld van de burger erdoorheen worden gejast. Als het aan de top van een stad niet goed gaat, dan komt het in de lagere regionen ook niet meer goed. Arm Almere.

  reageer
 • Oud Amsterdammer

   

  Wij wonen sinds oktober 1977 in Lelystad en zijn altijd gelukkig dat wij hier naartoe zijn verhuisd. Onze kinderen zijn hier geboren, geschoold en getrouwd en wonen ook nog steeds in Lelstad..Er is veel veranderd in de afgelopen 40 jaar, de maartschappij is veranderd en harder geworden, de diversiteit is toe genomen maar evengoed zou ik niet willen ruilen met een andere stad.... Zeker niet met Ede !!!!!!!

  reageer
 • De Vries

   

  Nou, wij zijn wel gelukkig in Lelystad. Zoveel groen, ruimte, en natuur rondom de stad. Waar vindt je dat nou nog? De stoplichten die er zijn, zijn om voetgangers of fietsers over te laten steken. Behalve die bij het station dan, maar die staat maar kort op rood. Het enige wat ons niet bevalt is de anti auto politiek hier. De doorstroming bij de rotondes kan beter door dubbele rijbanen te maken voor een rotonde en de chaos rond het station is natuurlijk ook schandalig. Maar automoblisten zijn daar vaak zelf schuldig aan door fietsers en voetgangers voorrang te geven bij het verlaten van de rotonde. Natuurlijk had de intercity verbinding met Amsterdam nooit weg mogen gaan. Daar had Lelystad zich hard voor moeten maken als hoofdstad. Maar laten we met z'n allen eens naar de mooie punten van onze stad kijken.

  reageer
 • Bert

   

  Dubbele banen bij rotondes is misschien niet nodig, de chauffeurs gebruiken de rotonde verkeerd. Ga je rechtdoor, neem je de binnenste baan, verkeer van rechts, dat rechtsaf wil, kan ongehinderd haar weg vervolgen. Het ligt dus niet aan de rotondes, maar aan de weggebruikers. En inderdaad, onze stad heeft meer dan mooie punten. Prettige dag verder.

 • Joop puntnl

   

  Haha precies wat er met het onderzoek bedoeld wordt. Eerst iets positiefs en dan alleen maar klagen, bijvoorbeeld over een stoplicht...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert