Recordaantal reanimaties voor brandweer

FLEVOLAND
De brandweer is vorig jaar 143 keer uitgerukt voor een reanimatie in Almere of Lelystad, dat is een record. Sinds 2012 wordt de brandweer ook opgeroepen bij een mogelijke hartstilstand. Dat begon in Almere, en sinds december 2015 doet ook het korps uit Lelystad mee.

Het record is gevestigd, omdat dit het eerste volledige jaar is dat Lelystad meedoet. In de provinciehoofdstad moet de brandweer gemiddeld iedere week uitrukken voor een hartstilstand. In Almere moest de brandweer 91 keer uitrukken. 

Takenpakket
Reanimaties zijn inmiddels een vast onderdeel van het takenpakket van de brandweer geworden. Dat het alleen in Almere en Lelystad gebeurt komt omdat dit de enige brandweerkazernes in Flevoland zijn waar permanente bezetting is. Andere brandweerkorpsen in Flevoland rijden nog niet voor reanimaties, omdat de vrijwilligers niet op tijd bij de kazerne kunnen zijn. Daardoor is de ambulance of de politie vaak sneller. Brandweerlieden in andere gebieden zouden natuurlijk wel via HartslagNu opgeroepen kunnen worden.

Hartstilstand
Zodra er bij de meldkamer een vermoedelijke hartstilstand wordt gemeld, gaan zowel brandweer als ambulance rijden. De brandweermannen rijden dan met defibrillator naar het slachtoffer en wisselen elkaar af tijdens de reanimatie. Zodra de ambulance er is, worden ze afgelost.

reacties (4)

 • .\/\/.

   

  Ik zou wel eens willen weten wat het effect is van deze wijziging in de manier van werken. Hoeveel mensenlevens gered?

  reageer
 • .\/\/.

   

  excuus voor mijn eerdere reactie. Ik veronderstel eigenlijk dat het zinloos is. Ik doe zelf helemaal niets voor een ander dan commentaar te leveren vanachter mijn pc. Top dat de brandweer dit doet.

 • Lelie

   

  Goed werk zeg. Voor iedereen die een ander mens helpt. Jullie zijn helden.

  reageer
 • Drenth

   

  Goed werk!. Ik hoop dat voor iedereen op tijd de gewenste hulp is gekomen en normaal verder kan leven. Hulde voor alle mensen.

  reageer
 • Jansma

   

  Niet alleen de brandweer en ambulancediensten, maar ook de politie.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert