Vorig jaar bijna 700 fietsen uit Stadshart verwijderd

LELYSTAD
In 2016 heeft de gemeente 696 fietsen uit het Stadshart van Lelystad verwijderd, omdat deze op plaatsen stonden waar dat niet mag. 429 fietsen werden door de eigenaren opgehaald tegen betaling van vijftien euro. Dat leverde de gemeente ruim 6500 euro op.

Meer inzicht
Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van de fractie LEUC door het college van burgemeester en wethouders. LEUC-raadslid Marianne van de Watering laat weten dat zij meer inzicht wilde krijgen in hoeverre de gemeente in het centrum handhavend optreedt. Dit omdat in haar beleving er ondanks allerlei maatregelen nog altijd her en der fietsen worden geparkeerd.

Fietsen verkocht
Parkeerservice is minimaal één keer per week in het Stadshart actief en neemt per keer acht tot tien fietsen mee. 267 fietsen werden vorig jaar niet opgehaald en bijna allemaal verkocht aan derden voor vijftig euro per stuk. Opbrengst: ruim 12.000 euro.

Voldoende stallingen
Het dagelijks bestuur erkent dat het gewenste effect op het straatbeeld nog niet gehaald wordt. Er staan nog te veel (brom)fietsen buiten de rekken. En dat terwijl er voldoende stallingen zijn, maar die voldoen niet aan de wensen van de gebruikers, zegt het college.

NS-station
Onder het NS-station is veel ongebruikte stallingscapaciteit. De gemeente is met de NS en Prorail in gesprek over het verbeteren van de stallingen op die locatie. Eerder liet het college weten 48.000 euro te willen uittrekken om de bewaakte fietsenstalling in het Stadshart open te houden.

reacties (9)

 • iac

   

  onlangs was de fietsstalling onder NS defect, ik moest een dagje Amsterdam en dacht hem daar te parkeren, niet dus. Normaal voor een bezoek aan de stad zet ik mijn fiets tegenover NY-ker in de stalling, de jongens helpen hem altijd in en uit halen als het nodig is , maar inderdaad niet goed over nagedacht... en die bij de zilverparkgarage weer bewaakt maken!

  reageer
 • Ester

   

  Mijn fiets past niet in het rek, ernaast lukt wel maar is meestal bezet en ik ga niet zoeken naar een plek. Ik wil mijn fiets bij de Hema kunnen zetten en niet bij het station als ik die kant niet uit hoef. Dus zorg voor meer rekken.

  reageer
 • kees d.

   

  Ook de gemeente Lelystad mag geen fietsen stelen om de stadskas te spekken. Niet één hoofdstuk van het bestuursrecht die dat goed praat.

  reageer
 • Tuuk

   

  De fietsen hadden gewoon opgehaald kunnen worden door de eigenaar, maar als de eigenaar ze niet komt halen dan zit er niets anders op dan ze te verkopen! Je hebt als eigenaar immers tijd zat gehad om je fiets op te halen! En dan daarbij de politie verkoopt ook de fietsen die na diefstal terug gevonden worden en niet opgehaald worden!

 • KC

   

  De bewaakte fietsen en brommerstalling in de Zilverparkgarage weer in ere herstellen. Je moet geen stalling in een kelder maken.

  reageer
 • Anna

   

  Ben het helemaal met je eens! Toen de Zilverparkstalling nog bewaakt was zette ik mijn fiets daar altijd en ging de Gordiaan in. Nu moet ik mijn fiets ergens onbeheerd achterlaten want de trap in de bewaakte stalling kan ik ivm hartafwijking niet lopen! Echt verkeerd beleid!

 • Stalling genoeg, dat weten ze zeker? En hoe wil je een scooter in een rekje plaatsen? Ik wad donderdag avond in de stad maar was geen ruimte. En ik ga niet me fiets bij de ns zetten als ik bij de jumbo iets nodig heb.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rob

   

  Die bewaakte stalling in het centrum, waar je met de fiets naar beneden moet is flut. Veel te onhandig. Als dat de oplossing van de gemeente moet zijn, is dat triest

  reageer
 • Sonja

   

  Dat ben ik dus geheel met je eens!!!!

 • Geesje

   

  ik vind dit te gek voor woorden laat de gemeente maar eens zorgen voor genoeg parkeerplaatsen voor fietsen, de plaatsen zijn te smal dus hen jij een wat brede tas/mand op je fiets neem je gauw meerdere plaatsen in, tevens zou een fietsenstalling die 24 uur open is ook niet gek zijn maar wel op de begane grond

  reageer
 • Fietser

   

  Die mevrouw moet niet de gemeente aanspreken op het handhaven maar de fietser die zich niet aan de regels houdt. Misschien moet ze in het centrum zelf als raadslid de mensen op een leuke manier aanspreken en corrigeren.

  reageer
 • Rob

   

  Het wordt hoog tijd om het hele centrum fietsvrij te maken. Lopen is gezond en scheelt een hoop ergenis. Dan hoef ik ook mijn kleinzoon niet steeds te waarschuwen dat hij moet uitkijken voor fietsers. Wij winkelen in Almere, Zwolle, Harderwijk of Deventer. Veel gezelliger en fietsvrij. Maar wel jammer voor de winkeliers in Lelystad.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert