Stormloop op spreekuren voor mensen met schulden

LELYSTAD
Het is druk op de spreekuren in Lelystad voor mensen die financiële problemen hebben. De spreekuren zijn begin vorig jaar ingesteld en er kwamen gelijk veel mensen op af. In het eerste jaar 747, in de eerste drie maanden van dit jaar waren dat er al 537. 

Mede door de economische crisis hebben veel huishoudens betalingsachterstand opgelopen. Op eigen kracht lukt het vaak niet om uit de problemen te komen. Voor de Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF) was dat aanleiding om met de spreekuren te beginnen. 

Vrijwilligers
Gezien de grote toeloop zijn de afgelopen tijd meer vrijwilligers aangetrokken. Ook is het aantal plekken waar spreekuren worden gehouden uitgebreid, van vier naar zeven wijkcentra.

Het inzetten van vrijwilligers blijkt een groot succes, zegt coördinator Cynthia Hoogveld van MDF. "Het zijn vaak mensen met een financiële achtergrond die hun kennis graag willen gebruiken om mensen met schulden te helpen."

Op de klok kijken
Vrijwilligers hebben volgens Hoogveld nog een ander voordeel: "Ze kunnen alle tijd nemen voor hun cliënten omdat ze niet op de klok hoeven te kijken. Dat is wat anders dan wanneer je bij een professional komt, die op de tijd moet letten."

reacties (8)

 • WK

   

  Wat jammer dat ook niet de andere partijen zijn genoemd die aan de spreekuren meewerken. Humanitas, Welzijn Lelystad, Stichting Interkerkelijk Diaconaal Overleg (IDO). Voorkomen dat mensen in de problemen komen is overigens een goede zaak.

  reageer
 • Wanja

   

  Mensen dwingen , Onmiddellijk de vasten lasten in te houden , En uit te rekenen wat ze te besteden hebben en niet meer of minder . Het is misschien wel keihard , Maar zo kun je als alles is op gelost met een schone lei beginnen

  reageer
 • Mulder

   

  Fijn dat die vrijwillers die alle tijd hebben 😉 Vacatures af laten vloeien en deze als onbetaald werk en zonder minimale vrijwilligersvergoeding in laten vullen door mensen die ook wel graag ervaring op willen doen om zo weer meer kans te maken op een betaaldebaan. Mischien gewoon meerdere parttime banen van naken met minimaal inkomen?

  reageer
 • Sandra

   

  Ja er zal in de toekomst allen maar erger worden de overheid vul zijn zakken vol en doen als of ze mensen in financiële problemen helpen.Alles is een fabel.Media is er daar voor om jullie te overtuigen in de goede doelen van de overheid.

  reageer
 • R. Rietveldt

   

  En dat zullen er veel meer worden omdat een Ambtenaar van de Gemeente Lelystad heeft besloten de uitkeringen e iedere maand een paar dagen later uit te betalen dwz dat de uitkering van november pas op 7 december gestort wordt. Aangezien vele betalingen aan het eind van de maand binnen moeten zijn en er geen overbruggingsregeling is getroffen vele mensen in de problemen komen. Woningbouwvereniging Centrada wil geen coulance tonen en wil de huur gewoon op tijd hebben. Bedankt meneer de ambtenaar, ik zou heel graag willen weten WAAROM!!!!

  reageer
 • Boels

   

  Je hebt volkomen gelijk! Waarom de gemeenten zich niet aanpassen aan de betaaldatums van de AOW is een raadsel. Gewoon schandalig.

 • laat alle reacties zien
 • R.M.Rietveldt

   

  En dat gaan er waarschijnlijk alleen maar meer worden omdat er een of ander ambtenaartje van de Gemeente Lelystad heeft besloten de uitkeringen elke maan een paar dagen later uur te betalen dwz Dat de uitkering van november pas op 7 december wordt gestort. Dit terwijl he de huur voor de eerste van de maand moet betalen en de woningbouwvereniging geen coulance toont en NIET wil meewerken. Geen overbruggingsmaand widt er uitgekeerd dus worden we allemaal wanbetalers. Bedankt meneer de ambtenaar ik zou graag willen weten WAAROM U dit nodig vind!!!!

  reageer
 • hgl

   

  Economische crisis? Die is toch al lang over volgens het CBS en Mark Rutte? Nou, mooi niet dus! Het ergste moet nog komen.

  reageer
 • Barbara

   

  Gezellige berichtgeving weer deze morgen. Als mensen verandering willen zal men in beweging moeten komen, maar dat geldt voor elke verandering die men in gang wil zetten.In die zin is het goed dat mensen wiens water zich tot aan de lippen heeft opgestuwd zich melden voor ondersteuning en advies. Misschien wel wat troostrijker ook als dat door een uit vrije wil gemelde ervaringsdeskundige word begeleid. Verder is het ook nog zo dat elke huisvrouw helemaal vanuit zichzelf kan weten dat eerst de kraan dichtgedraaid zal moeten worden voordat zij gaat dweilen. Dramatischer wordt het, ook al is die kraan gesloten, het de voedselbanken niet schijnt te lukken om hun groeiend aantal klanten van een volwaardig en gezond voedselpakket te voorzien. Je komt rond deze steeds terugkerende en kennelijk onoplosbare problemen steeds weer uit bij een basisinkomen voor iedereen. Zal overigens geen eenvoudige operatie worden om zoiets voor mekaar te krijgen. Eerst zullen erg veel mensen moeten bloeden zonder dat een doekje het voor hen kan stelpen. Houd moed en blijf vooral creatief bezig..

  reageer
 • Boels

   

  Overheden lokken zelf ook het niet goede uitgeefgedrag uit. Waarom niet alle vaste lasten inhouden op de uitkeringen? Dan weet men wat er aan eten, drinken, kleding, enz. kan worden uitgegeven. Voor iedereen is tot op een paar euro te berekenen wat men per maand/jaar aan vaste lasten kwijt is. Het beperkt wel de keuzevrijheid, maar is die er wel voor de vaste lasten? Bij de huur, energie, gemeentelijke heffingen, enz. heb je niets te kiezen behalve op tijd betalen. Persoonlijk zie ik niets in het basisinkomen, het is nogal fraudegevoelig. Beter is het om onderwijs te geven over een modern "huishoudboekje", eenvoudig laten zien dat je nooit meer kunt uitgeven dan er binnenkomt.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert