Burgemeester Van Maaren accepteert met tegenzin petitie begraafplaatsen

URK
Burgemeester Pieter van Maaren van Urk heeft met zichtbare tegenzin een petitie over de Urker begraafplaatsen in ontvangst genomen. Donderdag-avond wilde Jaawk Koffeman tijdens de raadsvergadering namens ruim 1.000 Urkers het woord voeren en een petitie aan de burgemeester aanbieden.

Koffeman is het niet eens met een besluit van de gemeenteraad om het eeuwige begraafrecht op de drie begraafplaatsen op te heffen. Dat recht is onlangs teruggebracht naar 30 jaar. Het besluit was nodig omdat er ruimtegebrek ontstaat op de begraafplaatsen en de kosten erg hoog worden voor de gemeente.

Van te voren had burgemeester Van Maaren aangegeven dat inspreken alleen kan bij onderwerpen die op de agenda staan. Het begraafbeleid stond niet op de agenda en dus was inspreken op dat onderwerp niet toegestaan. Koffeman besloot dat toch te doen waarop de burgemeester meerdere malen de vergadering schorste.


Van Maaren nam de petitie uiteindelijk in ontvangst en zei dat hij deze zou doorgeven aan de Commissie Begraafbeleid Urk. De ongeveer 20 Urkers die speciaal voor dit onderwerp naar het gemeentehuis waren gegaan, verlieten boos en teleurgesteld het gemeentehuis.


reacties (26)

 • Braak

   

  Ik zie dagelijks Urkers de graven van hun over-over-grootouders schoonmaken en daar waar nodig herstellen ... niet dus. Eeuwige grafrust is onzin. Na 30 jaar vind je niks meer van het lijk terug. Ik heb begrepen dat als er nog iets gevonden wirst, dut netjes in een doosje wordt gestopt en wordt bewaard in een kelder. Natuurlijk, en daar heeft Jaawk wat mij betreft gelijk, de manier waarop de gemeente Urk deze zaak heeft aangepakt, is op z'n zachtst gezegd onzorgvuldig. Maar laten we het praktische en het emotionele van de discussie duidelijk gescheiden houden. Stel je prijs op eeuwige grafrust, dan moet je daarvoor betalen.

  reageer
 • Wilkem

   

  Word weer een extra melk koetje van de gemeente Urk . Ze weten dat hier prijs op grafkist gesteld word en dat de meeste families er wel voor zullen zorgen dat het graf van vader of moeder of opa en oma blijft bestaan . Die laten dat niet gebeuren en dus komt er weer geld binnen van graven doe gekocht gaan worden voor extra tijd . Want als er echt ruimtegebrek was boden ze geen extra rust tijd voor een bepaald bedrag aan .

  reageer
 • H.H. ten Napel

   

  Drama's vanwege ruimtegebrek op het Oude Kerkhof willen we niet meer. De graven daar zijn overigens al door verre voorgeslachten betaald. De Holkenkamp is in 1953 te klein opgezet. Daar mocht drie-diep begraven worden. Door grondwater werd dat vaak maar twee-diep. Sinds 1974 3e begraafplaats: De Vormt. Daar liggen dus ook mensen die betaald hebben voor helaas niet te bezetten grafruimte op de Holkenkamp: Dure extra grafruimte dus. Het Oude Kerkhof en de Holkenkamp zijn gesloten en hebben 'eeuwige grafrust' . (is 100 jaar) Zandgraven op De Vormt zijn vanaf 1974 tot 1 jan. 1995 (blijkt nu) uitgegeven voor 30 jaar. Vanaf 1 jan. 1995 tot 28 febr.2017 was er uitgifte van graven voor onbepaalde tijd: "Verlenging is niet nodig"! Vanaf 1 maart 2017 is uitgifte weer voor 30 jaar. Conclusie: Alleen díé graven zijn belast met 2600 euro voor verlenging, die zijn uitgegeven tot 1995. En nu weer vanaf 2017. Dat kan toch niet eerlijk zijn?Temeer omdat veel tweede bijzettingen nog lang geen 30 jaar geleden zijn, of zelfs nog moeten plaatsvinden. En dan toch al betalen? Denk aan kinderloze echtparen met weinig familie of 'enkelingen' of (soms kleine) families die voor meerdere graven verantwoordelijk zijn. Suggesties vanuit de bevolking zijn in de besluitvorming genegeerd. Het is een slecht plan dat alleen ten laste komt voor graven die zijn uitgegeven vanaf 1974 tot 1995. Hier 'móét de wal het schip dus wel keren!

  reageer
 • de Boer

   

  Dit zijn de feiten zoals ten Napel zegt, maar feiten helpen bij Geert lieg niet. Ook al heb je bij Geert lieg alles zwart op wit dan blijft hij toch door liegen.

 • Moraalridder

   

  Ben benieuwd wie na 100 jaar deze graven zullen onderhouden. Er is mi geen binding met de overledenen en nabestaanden alleen maar ontbinding. Verder kun je denk ik in oude graven zat nieuwe gebruikers kwijt. Wordt gewoon een stapelbed van botten. Wens hen veel wijsheid met het te nemen besluit. En het bleef nog lang onrustig in Urk.

  reageer
 • Visser

   

  Geert Post is zo geraffineerd dat hij als verantwoordelijke wethouder, de burgemeester het probleem laat oplossen. Dit zijn nu precies de gemene en geraffineerde streken van Geert Post.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frederik

   

  Verkiezingsprogramma SGP: de eerste zinnen...: Voor de SGP is de overheid Gods dienares. Dat is geen populistisch, maar een Bijbels gegeven. Hecht de SGP dan niet aan een overheid voor de burgers? Jazeker. Juist daarom ziet de SGP de overheid als ‘Gods dienares, u ten goede’. De overheid beoogt in die visie het welzijn en de welvaart van de burgers. Een overheid die handelt naar de normen van de Bijbel zorgt voor rust en stabiliteit in de samenleving, zodat God naar Zijn Woord gediend kan worden. Dit hebben ze beloofd en staan ze voor. Een overheid voor de burgers.....Niet dus! Niet eens 5 minuten de tijd geven voor 1000 burgers. Niemand protesteerde! Geen enkele partij stond in de 'bres'. De SGP bleef doodleuk zitten. Ik hoop dat Urk straks echt anders gaat kiezen!

  reageer
 • van Veen

   

  Mijn stem gaat niet meer naar de SGP als ze Geert lieg weer op de lijst zetten. Ik kan niet begrijpen dat de SGP die andere personen zoals die koster van de elim in de raad drukken. Zo dom als een koe en ook ongeschikt als schoolmeester.

 • Visser

   

  Een bidstond en een SGP tijdrede een paar dagen voor de verkiezing en ze stemmen allemaal weer SGP. Het zou goed voor Urk zijn als deze SGP-ers zouden opstappen in het belang van Urk en vooral in het belang van de SGP.

 • Klaas Kramer

   

  Waarom kon het beleid wat wij op Urk altijd hadden niet gewoon doorgaan. Waarom moest nu juist de zwaarste partij op Urk dit mooie beleid op ons mooie dorp ter ziele helpen? Of is de SGP alleen zwaar in verkiezingstijd, zodat ze verzekerd zijn van hun stemmen.

  reageer
 • Jk

   

  Omdat de gemeente geld nodig heeft en ze willen de ozb niet verhogen omdat dit slecht is voor hun imago. Al dat gejok over ruimtegebrek en zeldzame mossoorten hebben ze uit hun mouw geschud. Nu pakken ze de doden

 • .\/\/.

   

  De geruststellende gedachte is dat àls je dan door omstandigheden op Urk dood gevonden wordt dat in ieder geval maar tijdelijk is.

  reageer
 • Kees

   

  Dan toch een crematie gebouw op urk. Kunnen we gelijk het gemeentehuis van warm stoken.Houden ze er dan eindelijk geld over en ruimte. En kunnen ze dit eindelijk terug koppelen aan de burgers.Als iedereen 1 % meer betaalt heb je dit gezeik niet. En kunnen de doden op hun laatste rustplaats blijven liggen!!

  reageer
 • Jaawk Koffeman

   

  Voor de helderheid: Ik was columnist en dien de democratie. Mijn mening over rusten of ruimen is dan ook helemaal niet van toepassing. Je kan het dus niet met mij eens of oneens zijn, want je weet niet wat ik voorsta. Het punt is dat het onmogelijk is dat een volksvertegenwoordiging unaniem voor een zaak stemt die door de bevolking niet gedragen wordt, immers dan vertegenwoordig je het volk niet meer.

  reageer
 • Luuc

   

  Het is gewoon een schande dat het nieuwe beleid in februari is aan genomen, de burger is tegen, I.v.b.m. de laatste rustplaats! Wat is democratie? Dat de meerderheid gelijk krijgt! En dat is geen kleine meerderheid maar 9 van de 10 zijn tegen het nieuwe beleid. Er is meer ruimte voor ontspanning, voetbal, tennis enz. enz. Maar waarom niet voor een extra begraafplaats?

  reageer
 • Ik ben ik

   

  Wij hebben als gezin besloten dat we zelf het graf van onze ouders laten bestaan een ieder betaalt mee naar wat hij kan betalen .Grote gezinnen op urk samen kun je het doen .Voordat je gaat wijzen zijn jullie ouders kinderen enz .

  reageer
 • Pieter

   

  ik ben nou niet direct een 'fan' van Van Maaren, sterker nog, ik moet "uberhaupt niets van de Urks-gristelijke moraliteit hebben. Maar hier stond de burgemeester toch echt in zijn gelijk: Inspreken kan alleen als het onderwerp op de agenda staat. Punt en niet anders. Amen.

  reageer
 • Meun

   

  Wie is nu continue de oorzaak van alle problemen op Urk? Nu krijgt de Burgemeester flinke kritiek, maar het is wederom zijn collega Geert Post die als verantwoordelijke wethouder alles heeft veroorzaakt. Hoeveel schade mag een wethouder ons mooie dorp nog opleveren?

  reageer
 • Ras

   

  Ik schaam mij dat het juist een SGP wethouder is die dit beleid erdoor heeft gedrukt. De SGP was altijd voor grafrust, maar deze SGP wethouder zit er puur voor zijn eigen roem en geld en heeft geen enkele principe. Ik heb Geert meegemaakt toen hij nog les gaf. Geert was lui en achterbaks. Als Geert Post weer wethouder wordt gaan wij verhuizen.

  reageer
 • Realist

   

  Er gaat ieder half uur een bus. Fijne reis!

 • Jantje

   

  Heb die vent nooit gemogen !!!!

 • pieter

   

  Dit is geen ( christelijke) burgervader.

  reageer
 • Knielus

   

  Koffeman was bezig met ordeverstoring. De Burgemeester had hem ook kunnen laten arresteren. Idd een beetje slap[ of coulant] van deze Burgemeester.

  reageer
 • Urker

   

  Man, man wat een ophef. Overal worden graven na 30 jaar geruimd. Wat heb je er aan om ze langer te laten liggen? Wie dien je daar mee? Steek mij maar in de fik. Ik heb er toch geen erg meer in.

  reageer
 • Polderaar

   

  De kosten verhoging voor de begraafplaatsen is een bewuste move om voor het komende verkiezingsjaar nog wat geld in het laatje te krijgen. Urk zit diep onder de schulden, bijna 50 miljoen..... Er is geen geld in kas om het komende verkiezingsjaar nog wat prestige cadeautjes uit te delen. Dus daarom maar over de rug van onze doden wat extra geld binnen hengelen. OZB verhogen was een veel logischere keus geweest, maar dit is impopulair en schadelijk voor de zittende politici. Inderdaad: In Urk is geld veel belangrijker dan principes.

  reageer
 • Klaas Jelle

   

  Het is vooral de Cu en SGP die heel veel onnodig geld uitgeeft voor prestige en ze denken te scoren bij de burgers. Freek Brouwer blijft geld uitgeven, maar heeft geen geld voor onderhoud. De CU is een linkse partij. Geld uitgeven, wat wij als vissermannen verdient hebben. De coalitie doet goed haar best, maar heeft helaas geen meerderheid. Het wordt tijd voor een nieuw partij. Stem Ons Urk.

 • Paulus

   

  Nu krijgt de burgemeester de schuld, omdat de burgemeester voorzitter is. De verantwoordelijk wethouder van de SGP heeft dit beleid er doorgedrukt, terwijl Geert toch anders vanuit zijn opvoeding had moeten weten. Hoe noemen ze wethouder Geert Post ook alweer? Geert Lieg? Wanneer stapt Geert Post op in het belang van de SGP. Geert maakt Urk en de SGP kapot.

  reageer
 • adv

   

  Dit beleid was er altijd al. Alleen niet gehandhaafd. Nu wordt het aangescherpt om grafrechten betaalbaar te houden. Het is nu aan de rechthebbende of die kiezen voor verlenging voor de volgende 30 jaar of er afstand van doen. Ik begrijp echt al die ophef niet. Ik weet dat wij straks gewoon ons eigen graf weer 30 jaar verlengen. Tja en daar moet ik dan voor betalen. Logisch toch....

 • KC

   

  Kijk eens naar de kwaliteit van de burgemeesters in Flevoland. Kijk naar de problemen met hen in Urk, NOP, Dronten, Zeewolde en Almere. Het is huilen met hen.

  reageer
 • Drontenaar

   

  Wettelijke grafrusttermijn is 10 jaar. Wordt in Dronten gebruikt. Na 10 jaar wordt graf geruimd. Langer dan 10 jaar kan, maar dan wel bijbetalen.

  reageer
 • Urkertje84

   

  Het wordt tijd voor een nieuwe petitie : van maaren aanblijven of vertrekken! Bah bah bah misselijk makend noem ik dit!

  reageer
 • adv

   

  Heeft Urk momenteel een burgemeester zonder ruggengraat. Iets wat niet op de agenda staat hij toch toelaat Zeer zwakke.

  reageer
 • Kramer

   

  Ben het niet met Jauwk eens maar ik vind het wel een top actie tegenover onze anti democratische/transpatante B en W.

  reageer
 • Kees

   

  Vind ik ook laat de doden rusten. En anders maar crematie gebouw op orck. Plek zat voor begraafplaatsen. Ozb is hoogste van Nederland houden ze daar maar geld vanaf .dus ze moeten niet zeuren

  reageer
 • Peter

   

  Idd ozb is schandalig hoog, als alleenstaande betaal ik ik €785👎👎

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert