Doorbraak in plan Maritieme Servicehaven Urk

FLEVOLAND • Vr 28 juli 2017 | 7:59 • Vrijdag 28 juli 2017 | 7:59
Er is een doorbraak in de plannen voor de Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland bij Urk: de provincie wil zeven miljoen euro uittrekken om een tekort in het project af te dekken. Hierdoor is de haven financieel gezien nu mogelijk.

Al jaren wordt er gepraat over het plan om bij Urk een buitendijkse haven aan te leggen, voor onderhoud aan en bouw van schepen. Het bedrijfsleven op Urk en in Noordoostpolder wil de haven graag, omdat die honderden banen kan opleveren. Het bleek alleen onmogelijk om het project financieel rond te krijgen. 

Tekort
Nadat de gemeente Urk eind vorig jaar aangaf het project niet op eigen kracht te kunnen ontwikkelen, heeft de provincie in maart de leiding overgenomen. Het college van Gedeputeerde Staten heeft dinsdag besloten om het tekort in het businessplan af te dekken. Daarvoor wordt zeven miljoen euro gehaald uit de reservepot 'vervangende projecten Zuiderzeelijn'. Daarin zit ruim 12,3 miljoen euro, die de provincie eerder kreeg omdat de Zuiderzeelijn niet is doorgegaan. Verder wordt vier miljoen euro gereserveerd voor eventuele tegenvallers.

Aanbesteding
Als Provinciale Staten op 19 juli akkoord gaan met het voorstel, kan de haven in oktober worden aanbesteed bij projectontwikkelaars en aannemers. Om een zo gunstig mogelijke prijs te krijgen, houdt de provincie geheim hoeveel geld er totaal voor de servicehaven beschikbaar is. Mocht aanleg van de haven meer kosten dan er beschikbaar is, dan kan alsnog worden besloten om het project niet te laten doorgaan. In het voorjaar van 2018 wordt definitief besloten over de servicehaven er komt.

Voorwaarde van de provincie om met de aanbesteding te beginnen is dat er wel eerst een juridisch bindende overeenkomst ligt met de bedrijven, die de haven gaan gebruiken. In maart is een samenwerkingsovereenkomst met de exploitatiemaatschappij MSNF gesloten. Die moet nog worden uitgewerkt. 

 

Deel artikel

reacties (13)

 • De registeraccountant

    Za 20 mei 2017 Zaterdag 20 mei 2017

  Het geldt is geoormerkt als financiële bijdrage voor investeringen in de regio. En ja dat kan dus ook voor een haven. Maak u niet te druk want hier komen ook niet Urkers te werken. Alleen al omdat de meeste Urkers al werken en er dus geen voldoende Urkers zijn om de extra banen op te vangen.

  reageer
 • de accountant

    Za 20 mei 2017 Zaterdag 20 mei 2017

  Het geld is helemaal niet voor een haven bedoeld. Het hoort aan de benadeelde gemeentes besteed te worden waar de Zuiderzeelijn geen effect zal hebben. Emmeloord, Lelystad, Almere. Dus niet het fietspad of speeltoestel in Nagele en ook niet de haven van Urk. Op Urk willen ze niet eens bij Flevoland horen en had de NOP er niets hoeven zijn. Alleen weten ze niet waar ze alle Urkers dan hadden moeten laten en hoe de bedrijven dan functioneren.

  reageer
 • Bas

    Za 20 mei 2017 Zaterdag 20 mei 2017

  Correct.

  reageer
 • Kramer

    Vr 19 mei 2017 Vrijdag 19 mei 2017

  Wethouder Geert Post heeft werkelijk niest gedaan voor de buitendijkse haven. Alle lof gaat naar de inzet van de ondernemers. Geert heeft vooral tegengewerkt en gelogen.

  reageer
 • Knielus

    Vr 19 mei 2017 Vrijdag 19 mei 2017

  De accountant leest als accountant niet erg goed in z'n stukken die hieraan vooraf gingen / gaan te lezen aan z'n commentaar ,, gemeente specifiek doel,, ?? Hoezo? Had u liever bij Nagele een buitendijkse haven gehad ? U was zeker accountant bij Goldman Sachs , ook zo slim .

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Kees

    Vr 19 mei 2017 Vrijdag 19 mei 2017

  Top kan ik eindelijk op urk werken. Dit is top voor de economie

  reageer
 • Joke

    Vr 19 mei 2017 Vrijdag 19 mei 2017

  Ik ga het helemaal niet missen ik hoop dat deze vieze bende eigenlijk dan naar die buitendijkse haven verplaatst wordt. Het is gewoon te schandalig hoe men op de haven omgaat met deze vieze boten en rommel die ze maken. Ik ben niet de enigste havenboewoner die hier zo over denkt. Je schaamt je dood voor al die toeristen.

  reageer
 • Bas

    Vr 19 mei 2017 Vrijdag 19 mei 2017

  Helemaal mee eens , weg met die onruststoker👎

  reageer
 • Hannes

    Vr 19 mei 2017 Vrijdag 19 mei 2017

  Zal mede door de uitbreiding van de sluizen kornwerderzand voor Urk en de visserij en alle aangeslotenen; in de toekomst de continuïteit en imago verbeteren!

  reageer
 • Jaap

    Vr 19 mei 2017 Vrijdag 19 mei 2017

  Als we geen tegenwerking van Geert Post hadden ervaren was de buitendijkse haven al een feit geweest.

  reageer
 • de accountant

    Vr 19 mei 2017 Vrijdag 19 mei 2017

  Vreemd want Urk zou niet eens aan de Zuiderzeelijn liggen en nu wordt wel het Flevolandse budget opgestookt aan zo'n gemeente specifiek doel.

  reageer
 • Uk

    Vr 19 mei 2017 Vrijdag 19 mei 2017

  Wat zullen we het werken aan de kotters in de haven gaan missen. Straks de haven vol met pleziervaart.

  reageer
 • Knielus

    Vr 19 mei 2017 Vrijdag 19 mei 2017

  Helemaal geweldig ! Liever gister dan vandaag aanleggen. Prachtig voor de werkgelegenheid in de regio.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert