Slang-Brand-spuitenboek naar Veiligheidsmuseum PIT

ALMERE
Het Slang-Brand-spuitenboek van Jan van der Heijden is onderdeel geworden van de vaste collectie van Veiligheidsmuseum PIT in Almere. Dit geschrift is als eerste verschenen in 1690 en behandelt onder meer de brandbestrijding in Amsterdam en het gebruik van leren brandemmers en oude brandspuiten. Ook beschrijft Jan van der Heijden zijn eigen uitvindingen, waaronder zijn belangrijkste vondst: de brandslang. 

Slang-brand-spuitenboek
De uitvinder, schilder, schrijver, fabrikant en generaal-brandmeester Jan van der Heijden is de belangrijkste figuur uit de geschiedenis van de Nederlandse brandweer. Hij is door velen bekend als de uitvinder van de brandslang. In 1690 schrijft Jan van der Heijden het eerste brandweerboek van Nederland: “Beschryving der nieuwslyks uitgevonden en geoctrojeerde slang-brand-spuiten, en haare wyze van brand-blussen” ook wel het Slang-Brand-spuitenboek. Door middel van etsen laat hij zien hoe effectief, veilig en bovenal kostenbesparend zijn uitvinding is.
 
Jan van der Heijden tour
Het Slang-Brand-spuitenboek is onderdeel van de Jan van der Heijden tour in Veiligheidsmuseum PIT. De tour gaat langs de objecten in het museum die Jan van der Heijden heeft getekend in de eerste prent van het Slang-Brand-spuitenboek: De Stadhuisbrand in Amsterdam van 1652. De tour is beschikbaar in het museum tot 2 juli 2017.

reacties (2)

 • Ledelaar

   

  Goed nieuws voor alle bezoekers die vooral tussen de 6 en 10 jaar oud zijn!

  reageer
 • Derrick

   

  Ja... De grote brand van 1612 herinner ik me nog goed. Heel waterwijk brandde bijna af. Deernes en kippen renden gillend door de straten en stoere manskerels liepen vertwijfeld rond. Daar is toen die ets van gemaakt. Goed dat dat nog eens in het nieuws komt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert