Gemeenteraadslid Hengstman stapt uit VVD-fractie

ALMERE
Raadslid Rutger Hengstman stapt uit de VVD-fractie in de Almeerse gemeenteraad. Hij zegt het vertrouwen op in de nieuwe fractievoorzitter Hilde van Garderen.

In een open brief aan de fractievoorzitter schrijft hij dat meerdere recente gebeurtenissen binnen de fractie hebben geleid tot een onherstelbare vertrouwensbreuk. Volgens Hengstman ontbreekt het Van Garderen aan de kwaliteit om een verbindende factor te zijn. Hij vraagt haar om af te zien van haar kandidatuur voor het lijsttrekkerschap bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hengstman gaat verder als zelfstandig raadslid. 

Hilde van Garderen volgde in maart Miranda Joziasse op als fractievoorzitter. Volgens Rutger Hengstman is de 'gezelligste en leukste fractie sindsdien veranderd in een fractie met een verdeel en heers sfeer'. 

Aanleiding voor zijn beslissing is volgens Hengstman onder meer het vertrek van fractieassistent Paul van der Starre. Van Garderen zou in de pers hebben gesuggereerd dat de hele VVD-fractie van Van der Starre af wilde, maar dat is volgens Hengstman niet waar. Vervolgens zou de fractie per mail het verzoek hebben gekregen de lezing van Van Garderen te ondersteunen. Maar Hengstman zegt dat hij weigert in opdracht van de fractievoorzitter te liegen. 

De fractie en het bestuur van de VVD in Almere laten weten overvallen en verrast te zijn door het besluit van Hengstman. Ze zeggen zich niet te herkennen in het beeld dat hij schetst. Mits de raadszetel van Hengstman bij de partij blijft, hebben de fractie en het bestuur begrip voor zijn besluit. Daarnaast laten ze weten het volste vertrouwen te hebben in Hilde van Garderen. 

 

reacties (13)

 • johan

   

  Heel goed Rutger, De VVD in Almere is al jaren een partij van vriendjes van Jorritsma, en Hilde heeft er alles voor over om de positie van de protegé van Annemarie, Mark Pol, over te willen nemen Nou mevrouw van Garderen dan moet u nog heel veel leren. De VVD in Almere is een hobbyclub, hoeveel ondernemers zitten er in de VVD? in een stad van 200.000 inwoners maar 240 leden hebben is een schande, maar toch via via overal heeft deze club haar tentakels in de samenleving. Rutger Chapeau, eindelijk iemand die zijn rug recht houdt en dat zouden er meer moeten doen.

  reageer
 • Rob D

   

  Het loon van een Almeers raadslid is € 1.932.14 bruto per maand. Tel daarbij een netto onkostenvergoeding van € 218,97 per maand. Netto is dit een loon van € 1.659,06 plus een netto vergoeding van € 218.97 is totaal netto € 1.878,03 per maand. Tel daarbij nog wat leukigheden en dan is de conclusie: best goed betaalde job. Een fractievoorzitter krijgt nog een toeslag. Dát lever je toch niet zomaar in?

  reageer
 • Wiebe

   

  Kun je me dan uitleggen waarom raadsleden er (bijna) allemaal een gewone baan bij hebben?

 • Rekenmeester eerste klas. Zeker zelf raadslid?

 • Ed Molenaar

   

  Heel toevallig exact evenveel stemmen als Van Garderen, het gigantische aantal van 202 stemmen.

  reageer
 • efpe

   

  Hengstman neemt zijn verantwoordelijkheid door in de Gemeenteraad te blijven zitten. Hij is met veel voorkeursstemmen gekozen en dan kan je de kiezers die in zijn persoon hun vertrouwen hebben uitgesproken niet in de steek laten.

  reageer
 • koosie

   

  met slechts 200 stemmers in 2014 je zetel houden is zetelroof. Nooit meer ergens die man binnenhalen dit zegt genoeg. Zal het geld wel hard nodig hebben

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ron H

   

  ons stelsel kent nu eenmaal het systeem dat je je zetel mee mag nemen. vroeger was ik daar ook tegen maar nadat ik enkele studies daarover heb gelezen is mijn mening veranderd. uit de eerstvolgende verkiezing blijkt dan vanzelf of iemand echt goed is of de juiste standpunten heeft of dat het idd een persoon is die niks toevoegt en dan is hij definitief weggevaagd. Op zich ben ik wel blij zijn standpunt te vernemen want als het waar is dan is dat wel precies waarom zo veel mensen de politiek (terecht) verafschuwen.

  reageer
 • Rutger

   

  Die kan mooi vriendjes worden met de Fractie Van Dijk.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Hengstman mag vinden en doen wat hij wilt, maar dan ook de zetel laten staan. Of de vvd goede/slechte dingen doet of Van Garderen handig is, mag wel door hem bevonden worden maar zetelroof mag daar geen gevolg van zijn.

  reageer
 • kees d.

   

  Zo is Wilders ook uit de VVD gestapt. VVD is dus de maker van splinter partijtjes.

  reageer
 • Klaas

   

  Je kan veel dingen over de PVV zeggen, maar (helaas) niet dat dat een splinterpartij is. Hengstman is trouwens ook geen partij. Hij zit gewoon de periode uit als 1-mansfractie.

 • Loper

   

  ...en hij gaat verder als zelfstandig raadslid, oei! Dat betekent meestal dat men zichzelf heel goed en geweldig vindt. Geef gewoon je zetel terug Rutger, dat is wel zo netjes, je hebt 4 jaar terug nog niet eens 200 voorkeursstemmen gekregen, die zetel is van de partij. Of wil je het geld graag houden?

  reageer
 • frits

   

  Laat hij meteen allevvd,ers mee nemen dan

  reageer
 • Opa70+++

   

  Dhr. Hengstman heeft 100% gelijk..... De hele VVD bestaat uit liegen en bedriegen en verdeel en heers.... Vooral M. Rutte is totaal onbetrouwbaar. Een echte wolf in schaaps kleren!!!!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Zit die M. Rutte ook in de gemeenteraad van Almere soms?

 • koperman

   

  Hij had zelf het baasje willen worden.

  reageer
 • Frans

   

  Iets genuanceerder: hij wil eigen baas zijn en blijven.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert