Landelijke coördinator onderzoekt NL-Alerts asbestbrand

LELYSTAD
De landelijke organisatie achter de NL-Alert stelt een onderzoek in naar de verspreiding van waarschuwingen rond een asbestbrand in Lelystad. Dat gebeurt op verzoek van de Veiligheidsregio Flevoland.

Rond de brand in een voormalige PTT-huisje in Lelystad-Haven werden maandag door de Veiligheidsregio in totaal vier NL-alerts verstuurd. Een aantal omwonenden en aanwezigen in het gebied rond de brand bleek niet alle vier die berichten te hebben ontvangen.

Op basis van de rook en de windrichting werden de berichten verstuurd naar een driehoekig gebied tussen de brand en de Westerdreef en de Houtribdreef. Ontvangers in de Kempenaar kregen geen alerts, omdat de rook niet hun kant op waaide. Volgens de veiligheidsregio zijn alle vier de berichten in precies hetzelfde gebied verspreid.

In de eerste twee berichten werd gewaarschuwd voor de brand en geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. In het derde bericht werd gemeld dat de brand onder controle was. Daarna volgde nog een bericht dat het incident achter de rug was.

Door de brand is in de directe omgeving van het huisje asbest vrijgekomen. De omgeving is afgezet. De eigenaar van het huisje moet zorgen dat dit wordt opgeruimd.

reacties (7)

 • Marleen

   

  Waarom moet de eigenaat dat opruimem?. De gemeente heeft destijds toch zelf vergunning verleend voor de bouw vam het ptt huisje en, terwijl al voor de oorlog bekend was dat asbest onomstotelijk kankerverwekkend was, vervolgens heel Leystad volgeplempt met huizen die vol zitten met asbest. Asbest is ondanks dat pas officieel begin jaren negentig pas verboden. Lijkt mij duidelijk een zaak voor de overheid.

  reageer
 • Marcel

   

  Ik woon in Galjoen zuid, maar heb er geen 1 ontvangen.

  reageer
 • Den

   

  Ik kreeg ze ook gewoon binnen terwijl ik in de kempenaar was... net als mijn dochter maar de buurvrouw kreeg weer niks net als mijn zusjes....

  reageer
 • Bijdehandje

   

  Volgens mij zou het handig zijn als het onderzoek ook wordt gedaan om te kijken hoe veel berichten niet zijn aangekomen. Niet alleen waarom ze niet aan komen maar juist de omvang van het probleem. Vind sowieso dat de berichtgeving vanuit gemeente en omroep Flevoland (rampen zender als functie) zeer beroerd tot schandalig slecht te noemen is. Mag hopen dat hier ook naar gekeken wordt.

  reageer
 • Lola

   

  Feit blijft ook dat het rond de tijd is dat veel mensen van werk thuiskomen. Ben je net buiten de driehoek voor je thuis bent, heb je niets aan het alert. Meldingen moeten alsnog binnen komen als je het gebied betreed en er is nog geen 'brand meester' of wat het probleem ook was, is gegeven.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sjoerd Brouwers

   

  Ik wil toch even opmerken dat het bericht ook buiten deze driehoek terecht is gekomen. Er zijn in huis 4 iPhones. Bij enkele kwam het bericht veel later of niet. Een had alle berichten. Maar er kwam na het eerste bij hetzelfde toestel nog een eerste bericht na een kwartier.

  reageer
 • van de Kuijt- Lelystad haven

   

  Nu wordt er al gesproken over een asbestbrand terwijl hier nog een onderzoek naar gaande is of deze is ondertussen al afgerond, de bewoners weten weer eens niets of er inderdaad asbest aanwezig is en wat de eventuele gevaren zijn. Gemeente zegt dat eigenaar pand hiervoor een bedrijf moet inschakelen om dit te onderzoeken en wat doet de eigenaar? Top weer gemeente!! de burgers gewoon eventueel in de asbest laten zitten, maar als je een plaatje asbest naar de stort brengt gaan daar alle alarmbellen af als je niet dit plaatje in speciale zakken vervoert en wordt je weer weggestuurd, en waarom, juist ha, omdat de gemeente dit controleert en hier zware boetes tegenover stelt. Vreemde zaak......

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert