Afvalberg Braambergen moet over tien jaar 'schoon' zijn

ALMERE
De stortplaats Braambergen in Almere moet over tien jaar onschadelijk zijn voor het milieu. Dat is het doel van het grootschalige onderzoek naar het duurzaam beheren van stortplaatsen. Hiervoor werd maandag officieel het startsein gegeven. 

Op drie locaties in Nederland vinden er proeven plaats, die tien jaar lang duren: Braambergen in Almere, Wieringermeer in Hollands Kroon en Kragge II in Bergen op Zoom. 

Het is de bedoeling dat de stortplaatsen helemaal 'schoon' worden. Dat wil zeggen dat er dan uiteindelijk geen sprake meer is van verontreinigend water in het afval of schadelijke stortgassen zoals methaan. Dit gebeurt door de natuurlijke processen zoals vergisting en composteren in het afval te stimuleren. Om dit te doen wordt bij het afval water en lucht gepompt. Het vuile water wordt opgevangen en in de waterzuiveringsinstallatie verwerkt. De gassen worden omgezet in energie. Dit gebeurt net zo lang tot er geen sprake meer is van vervuiling.

Afval hoeft niet meer hermetisch te worden afgedekt
Als de stortplaats uiteindelijk dan helemaal 'schoon' is, hoeft het afval niet meer te worden afgedekt met een ondoordringbare laag zoals nu het geval is. Dat houdt in dat er dan ook geen eeuwigdurende nazorg meer nodig is om te controleren of de afvalberg nog goed is afgesloten. De bovenste laag moet bovendien om de circa 75 jaar worden vernieuwd.

De experimenten moeten uitwijzen of het duurzaam beheren van de stortplaatsen uiteindelijk ook goedkoper is dan het afdekken van het afval. 

reacties (3)

 • Willem

   

  @alex valt wel mee allemaal

  reageer
 • Jan

   

  Wie weet komt er nog wel eens een moment dat we deze afvalbergen weer af gaan graven en de herbruikbare componenten er alsnog weer uit zullen sorteren.

  reageer
 • Alex

   

  Wat zal dat een verbetering zijn. Lijkt mij nu een hele enge vieze boel onder de afdeklaag.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert