XL broedt op juridische stappen tegen gemeente

DRONTEN
De leiding van culturele broedplaats XL de Ateliers in Dronten stapt vrijwel zeker naar de bestuursrechter om de handelwijze van de gemeente aan te vechten. Dat zegt voorzitter Henke Baars. XL wil dat de rechter zich uitspreekt over het conflict rond de verhuizing van de stichting.

XL de Ateliers zou haar pand aan De Amstel verkopen, omdat de gemeente publieksactiviteiten daar niet meer toestaat. De verkoop ging moeizaam, maar volgens Baars haakten twee potentiële kopers definitief af nadat de gemeente in maart aangaf geen vertrouwen meer in het verkooptraject te hebben. Daardoor is de aankoop van een nieuw onderkomen aan de Rendierweg ook van de baan.

Intimiderend
Pogingen om er met de gemeente uit te komen zijn volgens Baars en artistiek leider John Hagel recent geëindigd in een gesprek, waarin burgemeester De Jonge en wethouder Van Amerongen zich intimiderend zouden hebben opgesteld.
 
Uitrookbeleid
XL wil nu dat de bestuursrechter zich uitspreekt over de opstelling van de gemeente. Volgens juristen heeft de gemeente in het hele traject grote bestuursrechtelijke fouten gemaakt en zich schuldig gemaakt aan het voeren van een 'uitrookbeleid'. In twee vergelijkbare gevallen heeft de Hoge Raad gemeenten op de vingers getikt. Baars is daarom optimistisch over de kans van slagen van een rechtszaak.

Nu de verkoop van het pand aan de Amstel niet doorgaat, blijft XL de Ateliers daar zitten. Het gebouw zal nu dienen als hoofdkantoor en werkplaats. Het interieur wordt op dit moment ontmanteld, omdat er geen voorstellingen en optredens meer gegeven mogen worden. XL gaat wel door met artistieke projecten als Sunsation in Lelystad en het WijLand festival in het Wisentbos.

reacties (6)

 • Jojo

   

  Ach ja.De burgemeester mag alles toch?Waarom zou je mensen die er al jaren zitten met hun bedrijf in 1 keer dwars zitten?

  reageer
 • Thomas

   

  Want wat is er beter dan als verwende kunstenaar nog wat meer belastinggeld af te persen bij de gemeente, nadat de gemeente heel terecht handhaaft op je bewust illegale gebruik van een bedrijfspand?

  reageer
 • Astrid

   

  XL is een goed idee, alleen op het weiland festival na weinig zichtbaar voor de gemeente. Een verhuizing naar de rendierweg zou dit niet oplossen. Wellicht is het juist een goed idee om vanuit het kantoor festivals te gaan organiseren, een mix van jong talent en bekende namen zouden dan zeker leuke festivals kunnen opleveren waarin de gemeente Dronten en de provincie zich juist kunnen profileren! .. Ik ben alleen bang dat een rechtszaak e.e.a. er niet beter op maakt, deze slag win je dan wellicht maar een volgende keer pakken ze je keihard terug door vergunningen o.i.d. te weigeren op de kleinste puntjes. Helaas zal je met een gemeente altijd in overleg moeten treden hoe naar de burgemeester ook is...!

  reageer
 • De advocaat

   

  De gemeente is dan toch gedwongen voorlopig de activiteiten wel toe te staan? Ik zou nog maar even niets slopen.

  reageer
 • Thomas

   

  Waarom zou de gemeente het bewust illegale gebruik toe moeten staan als de overtreder door hun eigen fouten geen alternatieve plaats klaar heeft staan? Er bestaat geen recht om het bestemmingsplan te overtreden, dus daar aan kan men geen rechten ontlenen.

 • Ron

   

  Intimiderend zelfs. Dat verbaast mij nou niet. Gezien eerdere berichten over angstcultuur in het gemeentehuis.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ik

   

  Fijne man die burgemeester👍🏼

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert