Digitale ogen en oren voor de boer

FLEVOLAND
Een nieuwe digitale techniek helpt boeren om hun gewassen beter te verzorgen. Op enkele akkers in Flevoland staan sinds dit voorjaar meetpunten die actuele gegevens over tal van zaken aan de boer doorgeven. 

Sensoren in het veld meten elk half uur hoe het staat met het vochtgehalte van de bodem en de temperatuur. Die data kan de boer in een app op zijn telefoon bekijken, zodat hij exact weet wanneer hij moet bemesten of bespuiten. Jan Maarten Hendrikse uit Creil weet dankzij deze technieken sinds half april precies hoe het er voor staat.

Door het verzamelen van zoveel mogelijk gegevens krijgen boeren meer inzicht in de effecten van temperatuur en vochtgehalte op de groei van hun gewassen. Daardoor kunnen ze aanpassingen doen om een optimale situatie te creëren voor een goede oogst. Tot nu toe moesten zij uitgaan van minder precieze informatie. 

De meetpunten komen van Smartfarm, dat met Flevofieldlab volop investeert in nieuwe digitale hulpmiddelen voor de agrarische sector. Het lab wil metingen goedkoper en nauwkeuriger maken en zo een impuls geven aan de sector.

 

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert