Tientallen kinderen langere tijd niet naar school

ALMERE
Tientallen kinderen en tieners uit Almere gaan langere tijd niet naar school. Ze zitten weken of zelfs maanden thuis zonder onderwijs te krijgen. Dat blijkt uit het jaarverslag leerplicht 2015-2016 van de gemeente Almere. In dat schooljaar zaten 128 jongeren vier weken of langer thuis. Voor de helft van de kinderen werd voor het eind van het schooljaar een nieuwe plek gevonden.

Oorzaken
De oorzaken van de langdurige schooluitval waren in de meeste gevallen psychische of gedragsproblemen. De gemeente Almere wil starten met een nieuwe aanpak, om het aantal thuiszitters terug te dringen. De nieuwe aanpak heet 'Actietafel thuiszitters'. Daarin zijn, naast de gemeente, ook andere instanties zoals jeugdzorg, scholen en de GGD betrokken. Zij komen eens in de twee weken bij elkaar om de meest schrijnende gevallen te bespreken. Samen wordt naar een oplossing gezocht, die vervolgens zo snel mogelijk wordt doorgevoerd. 

Schrijnend
Een schrijnend voorbeeld uit Almere is een jongetje van 7 dat al 3 jaar thuiszit. Volgens zijn ouders heeft hij op verschillende scholen gezeten maar is hij weggestuurd. Bij de zoektocht naar een nieuwe school zijn ze, naar eigen zeggen, van het kastje naar de muur gestuurd. De gemeente Almere zei in april bekend te zijn met dit specifieke geval, en er alles aan te doen om de jongen weer naar school te krijgen. Deze week zegt wethouder René Peeters van Onderwijs echter niet goed op de hoogte te zijn van deze situatie. Volgens de betrokken ouders zijn de gesprekken met de gemeente op niets uitgelopen, en is het contact inmiddels verbroken. Het jongetje zit nog steeds thuis, zonder onderwijs. 

Ciska van Rijn (raadslid PvdA Almere)

reacties (15)

 • Tineke Jobst

   

  Name them shame them, natuurlijk weet de wethouder over wie het gaat, net als de Staatssecretaris van Onderwijs en de vaste Kamercommissie, het gaat over Liam, die valt in de zgn. Hb categorie, kinderen die uitdaging behoeven. Die uitdaging kreeg hij, van school naar school tot het kind getraumatiseerd thuis kwam te zitten. Wel ingeschreven op een school in Almere, die dus bekostiging krijgt voor hem, maar niet welkom ! Zo gaan wij in Nederland om met de toekomst.....

  reageer
 • Thomas

   

  Daar kunnen ze prima onderuit in veel gevallen. Stel dat er sprake is van een gedragsstoornis (pesten) of seksueel geweld, dan zou het aannemen van een dergelijke dader als leerling, de veiligheid van andere leerlingen in gevaar brengen. En aangezien je niet kunt eisen dat tientallen kinderen in gevaar worden gebracht door een pester of erger tussen hen in te zetten, delft de verantwoordelijkheid richting die ene dader die het over zichzelf afriep, dan het onderspit.

  reageer
 • Rjopp

   

  Hoe zit het met de zorgplicht van de scholen, waar deze kinderen vandaan komen?

  reageer
 • Maya

   

  Dat hebben ze ook bij geflikt op het Baken. Mijn leraar gaf aan dat ik kon werken en leren en dat hij me erbij zou helpen. Wat bleek achteraf dat hij me gewoon heeft uitgeschreven zonder pardon en me heeft laten zitten. En doordat ik best moeilijk was vroeger werd ik op geen 1 school meer aangenomen. Ik was pas 16 en kon ook geen baan vinden of een studie werken leren. Ik werd jaren van ht kasje naar de muur gestuurd!

  reageer
 • Janine Scherpenberg

   

  Die 'bulk' blijkt echt onzin te zijn. Gemeten is dat helemaal niet meer kinderen met 'zorg' in het regulier komen. Simpelweg hier in Almere .... scholen wijzen kinderen gewoon af. Zo ook in deze casus en ik ken er nog veel meer. Tegen de wet in. Als ze zich aan de wet zouden houden en zich er op organiseren worden kinderen niet meer als 'risico' voor hun prestigieuze school gezien. (ervaring). Het is schandalig wat je zegt. Kinderen niet tot een klas mogen rekenen omdat dat voor de docent killing is en voor de leerling desastreus. Wat bedoel je daarmee. Kinderen uitsluiten is heel erg triest. Het meisje wat je beschrijft komt ernstig te kort en ze heeft gelijk. Ook met een beperking mag je je tot een groep rekenen. Scholen hebben zorgplicht maar verzaken ernstig. Ga boos zijn tegen de handhavers van de wet die moeten zorgen dat dit mogelijk is. De organisatie van jouw school is beroerd. Die begeleiding moet op orde zijn. Zodat jij je les kan geven. Zo hoort dat. Gevolg: kinderen niet aannemen en thuis laten. Dat is de conclusie.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Carry

   

  Deze reactie maakt weer eens heel duidelijk dat mensen geen flauw benul hebben wat er speelt! Deze kinderen willen graag naar "chool" maar vaak wordt dit onmogelijk gemaakt. Hou toch eens op met oordelen je hebt geen idee van de achtergronden bij deze gevallen.189480

  reageer
 • Hans K

   

  Geen school, betekend al snel bijna geen kans op een baan en weinig toekomst perspectief voor het kind. Daarnaast geen schrijf en rekenvaardigheden en zal zo'n iemand niet eens zijn eigen uitkering, huursubsidie enz in kunnen vullen. Scholen passen zich minder makkelijk aan dan 1 kind die zich aan de school regels en regels in onze maatschappij aanpassen. Het kind niet naar school sturen lijkt op een sectarische opvoeding, daarbij doel ik niet op een kind dat door ziekte of beperking, want die moeten alle hulp krijgen die nodig is. Ben je gewoon gezond, hou dan gewoon je mond en hup naar chool.

  reageer
 • Docent

   

  Super schrijnend, maar wet Passend Onderwijs is hier debet aan. Speciaal onderwijs is ongeveer afgeschaft en het regulier onderwijs heeft er een bulk aan kinderen/jongeren bij gekregen die te veel zorg nodig hebben voor het reguliere onderwijs. Voor de klas slecht, voor de docent killing en voor de leerling desastreus. Voorbeeld: wij hebben op het voortgezet onderwijs een meisje dat eigenlijk 1-1, max 1-4 onderwijs nodig heeft. Totaal geen organisatie heeft, soms ook geen lokaal kan vinden, huiswerk al helemaal niet georganiseerd krijgt. Wb gedrag uit zich dit in zeer sterk grens overschrijdend gedrag. Ze klaagt dat de groep haar niet opneemt. >50% van de aandacht gaat naar haar: deze eist ze op. Andere leerlingen doe ik als docent tekort. Hoe the hell kan ik 8 zorgplannen in een klas uit mijn hoofd weten en toepassen? (Beetje leraar heeft 12 klassen) Hoe kan het dat in een klas van 25 bij een toets 6 leerlingen hun toets in een zorglokaal mogen maken en er standaard nig eens 4 afwezig zijn? Ik ben geen docent meer, maar soort verpleegkundige/gedragsspecialist/agent/vader/moeder/regelneef en heel soms nog docent. Geef me mijn beroep terug. En geef zorg leerlingen hun zorg terug wat ze zo nodig hebben. Zout toch op met je bezuinigingen, je moet investeren in je kroost!

  reageer
 • Hendrik

   

  Was het allemaal maar zo makkelijk. Als ieder kind het op dezelfde manier in elkaar zit, was het geen probleem, maar iedereen zit anders in elkaar en dan passend onderwijs vinden kan moeilijk zijn.

  reageer
 • Willem Jansen

   

  Beste Sjelch, Het is niet zo dat er dat de juiste instantie zo kind laat stikken , zoals je dat benoemt . Maar je moet bij de gemeente aan kloppen, deze zeggen dat hier geen geld voor is . Zelf de wethouder weet hier niets van dat zegt toch genoeg . Je moest eens weten hoe veel kinderen er niet geholpen kunnen worden , omdat er geen geld is voor deze kinderen . Overig zijn er meer gemeentes die de zelfde problemen hebben , maar in Almere is het wel heel erg , ik denk dat het in de toekomst een heel groot probleem gaat worden , maar ik ben geen wethouder die dat uit maakt .

  reageer
 • Sara

   

  Er is altijd een oplossing zoek het buiten Almere alles voor je kind al moet je een uur rijden inisatief van de ouders is het belangrijkst als je op gemeentes en instanties gaat wachten zit je kind nog een paar jaar thuis!

  reageer
 • fatima

   

  + dat andere scholen, als een kind eenmaal is verwijderd, het kind weigeren. ook al is het kind succesvol behandeld. Over volwassenen die kinderen erkennen in de oorzaken van de gedragsproblemen gesproken

  reageer
 • GGZ

   

  Bij Fornhese hebben ze een deeltijdafdeling voor basisschoolkinderen die thuis zitten of dreigen thuis te zitten. Er wordt dan in relatief korte tijd onderzoek gedaan om de onderliggende problematiek te achterhalen. De kinderen gaan tijdens deze onderzoeksfase (uiteraard!) ook naar school (De Bongerd) om zo ook de kinderen binnen het onderwijs te observeren. Overigens ligt de oorzaak vaak in de intelligentie dus scholen zouden bij gedragsproblemen met (dreigende) schooluitval hier vaker onderzoek naar moeten doen!

  reageer
 • Anoniem

   

  Zo jammer voor het kind dat het kansloos wordt gemaakt voor de toekomst. Ge m'n eentje zet je beste beentje voor om ook dit kind een eerlijke kans te geven op een diploma as, te thuiszitten kan in deze tijd echt niet meer. Iedereen verdient een D ik op loms. Waar blijft jullie passend onderwijs?? Dat is toch voor ieder kind?? Niet alleen voor de mensen met een grote mond??

  reageer
 • Sjelch

   

  Een bekend eufel hier in Almere! Ze laten je kind gewoon stikken en al die instanties helpen ook niet!!!!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert