Gemeente vecht verdeelsleutel bijstandsuitkeringen aan

ALMERE
De gemeente Almere gaat in beroep tegen de nieuwe verdeelsleutel voor bijstandsuitkeringen van het Rijk. Eerder werd bekend dat de gemeente vanaf dit jaar 7 tot 8 miljoen euro minder krijgt. 

Om het tekort dit jaar op te lossen, wil het college van burgemeester en wethouders samenwerken met uitzendorganisaties en het UWV om meer mensen aan een baan te helpen. Als dat lukt neemt het aantal mensen dat een beroep doet op een uitkering af.

De gemeente gaat verder uitkeringen die onterecht zijn verstrekt, daadwerkelijk innen. Daarnaast kondigt de gemeente aan met plannen te komen om mensen die al lang in de bijstand zitten, daaruit te krijgen. 

De aangekondigde maatregelen zijn niet voldoende om het tekort op te lossen. De gemeente verwacht slechts 2,3 miljoen euro per jaar terug te kunnen verdienen. Daarom is besloten het nieuwe verdeelsysteem aan te vechten.

Almere kreeg vorig jaar zo'n 87 miljoen euro uit Den Haag voor inkomensondersteuning. 
 

reacties (9)

 • Henk

   

  Ongelooflijk, hoe men met belastinggeld omgaay. Pas wanneer men terecht minder krijgt gaat men terugvorderen. Hoe kn dit onbestraft gaan. Als de burger een fractie hiervan zou doen, dan wordt ke gelicht uit je bed.

  reageer
 • Boels

   

  Het gaat om de verdeelsleutels, die is per gemeente naar behoefte. Iedere gemeente is bij de verdeling betrokken. Zoek maar naar "verdeelsleutel uitkeringen gemeentefonds". Het is niet zo dat uitkeringsgerechtigden in Almere minder krijgen dan in Wassenaar. Misschien wonen ze daar wel prettiger.

  reageer
 • Frits

   

  De verdeelsleutel voor de uitkeringen in het Gemeentefonds bereken op basis van objectieve maatstaven - zoals bevolkingssamenstelling, opleidingsniveau, werkgelegenheid en de landelijke ontwikkelingen - hoeveel werklozen er in een gemeente te verwachten zijn. Op basis daarvan krijgt de gemeente geld. Als een gemeente werklozen actief aan het werk helpt, houdt die gemeente geld over. Een gemeente die achterover leunt, komt geld tekort, is de gedachte van het rijk. Er is op dit moment echter wel een ander raar effect gaande, waarbij het rijk de gemeenten onterecht op laat draaien voor de kosten: het rijk kort het totale bedrag voor de bijstand voor alle Nederlandse gemeenten, omdat landelijk de werkloosheid afneemt. Echter, naast werklozen verstrekken gemeenten ook bijstand aan asielzoekers, en die mogen volgens de regels niet werken. En juist het aantal bijstandsuitkeringen voor asielzoekers is landelijk fors toegenomen. Veel gemeenten gaan daardoor nu geld tekort komen op de bijstand, terwijl de asielopvang een landelijke keuze is. Dat is onrechtvaardig voor de gemeenten. Maar dat verklaart maar deels het tekort in Almere, en Almere had natuurlijk al lang mensen aan het werk moeten helpen en fraudebedragen in moeten vorderen.

 • Harry Klein

   

  Dus nu het de gemeente niet lukt de hand op te houden wordt de burger dubbel gestraft? Eerst geen baan en kansloos in de hoek gedrukt, nu geen baan en gedwongen tot werk in elke vorm! Bijzonder dat onze overheid het dan toch presteert werkbedrijven en grote groepen ambtenaren actief te hebben gehouden op deze dossiers de afgelopen jaren. Verkwist geld op links? Ambtenaren propaganda? De uitzender mag het nu wel oplossen, waar eerder de neus minachtend voor werd opgehaald. Uwv en gemeente presteren al jaren ver beneden de maat, maar het salaris wordt gewoon betaald! Worden al deze uitkeringsgerechtigden nu gedwongen ZZP'er of agri-slaaf gelijk de Polen? Wel makkelijk he vanaf het pluche! Links roepen en tegelijk rechts vullen! Bijzonder toch dat er een tweedeling in de maatschappij ontstaat, gevoed door onze eigen overheid. Geldgeile, hongerige statuswolven besturen stad en land. En dan klagen als er in 2018 bij de gemeenteraadsverkiezingen gestraft wordt. Zielig, ronduit zielig. Onze overheid staat in dienst van de belastingbetaler, dat wordt nu veel te gemakkelijk vergeten. En over de rug van diezelfde burger zorgt die zelfde overheid vooral goed voor zichzelf. Tijd voor varandering, afschaffing van werkbedriif en ambtenaren kolos. Tijd voor overheidsdienstbaarheid en respect voor burgerschap!

  reageer
 • boze man

   

  Precies hendrik dan maar geen Flor iade. Is al miljoenen over de balk gegooid. Almere is Almere niet meer. Woon er nu al 30 jaar en als het kan heel snel weg hier

  reageer
 • Karel

   

  Dus de gemeente heeft er al die jaren niet naar omgekeken hoe de gelden van de bijstand het beste kunnen worden besteed en/of geïnd? Het was evenmin nodig om te proberen zo veel mogelijk mensen uit die bijstand te trekken? Nu pas wordt men wakker? "Er met de pet naar gooien", noem ik dat. En helemaal eens met Hendrik: Geen Flopriade erdoorheen jassen. De miljoenen die worden bespaar zouden het leven in Almere voor veel mensen een stuk aangenamer maken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Boels

   

  "De gemeente gaat verder uitkeringen die onterecht zijn verstrekt, daadwerkelijk innen. Daarnaast kondigt de gemeente aan met plannen te komen om mensen die al lang in de bijstand zitten, daaruit te krijgen." Te scheutig geweest omdat de gemeente het vroeger kon declareren in Den Haag? Hoe kan men een verdeelsleutel aanvechten als de administratie niet op orde is?

  reageer
 • Frits

   

  Inderdaad. Onbegrijpelijk zo'n gemeentelijke reactie. Wanbestuur. Logisch dat het rijk kort op de vergoeding aan de gemeente. Het rijk gaat er in de verdeelsleutel namelijk van uit dat gemeenten al jarenlang hun best doen mensen aan het werk te helpen, en onterechte uitkeringen aan te pakken. Met deze gemeentelijke reactie heeft de landsadvocaat een makkie.

 • Uhm...

   

  Dus als de gemeente een paar miljoen minder krijgt, dan pas gaat de gemeente in de actie die ze al jaren geleden hadden moeten doen. Pffff…. wat een tuinkabouters!

  reageer
 • De advocaat

   

  Dit had nooit gecentraliseerd mogen worden. NU worden mensen per gemeente verschillend behandeld en wanneer je in een gemeente met veel uitkeringstrekkers woont (zoals Almere) ben je de klos wanneer je daar ook in terecht komt. In gemeeentes met minder mensen in uitkeringen krijge je veel betere voorzieningen en hulp.

  reageer
 • Frits

   

  Dat blijkt niet ut de praktijk. Juist in kleinere gemeenschappen wordt het veel minder geaccepteerd dat je een uitkering hebt, zeker als je dan loopt te lanterfanten. Daar doen mensen dus zelf hun best uit de uitkering te komen. In steden hebben kladlopers en oplichters het gemakkelijker, omdat de grote steden toch nauwelijks controleren. Zie de reactie van de gemeente Almere...

 • Hendrik

   

  Dan maar geen dure floriade. Iedereen met een krappe beurs weet dat je overbodige uitgaven niet moet doen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert