Jaar na explosie: ''Slachtoffers onder puin zijn hoofdzaak''

URK • Ma 29 mei 2017 | 16:45 • Maandag 29 mei 2017 | 16:45
Het was één grote vuurzee. Op Urk brandt vorig jaar een woonblok aan de Grote Fok af. Meerdere gasexplosies zijn de oorzaak. De brandweer spoedt die kant op, met in het achterhoofd de ergste scenario's. 

Redding
"Het eerste wat ik dacht was; 'dit is goed mis'", zegt Pieter Pruiksma, bevelvoerder bij de brandweerpost op Urk. Hij zit in de eerste wagen die op de rampplek aankomt. Meteen wordt begonnen met reddingswerk. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat er iemand onder het puin ligt. De nadruk ligt dan ook meer op redden dan op blussen. Terwijl er nog een ander probleem is.

"Het gas is op dat moment nog niet afgesloten", vertelt Hendrik Kramer, de tweede Officier van Dienst. ''Er is dus nog vrije uitstroom van gas. De eerst explosie is al geweest en heeft de huizen doen instorten. Maar er is een hoeveelheid gas opgehoopt, waardoor een tweede explosie plaatsvindt.''

Geen slachtoffers
Uiteindelijk wordt het gas afgesloten en komt het verlossende woord dat er niemand onder het puin ligt en er geen doden zijn gevallen. "Dat is een enorme opluchting", zegt bevelvoerder Pruiksma. "Dat moment krijg je echt rust. De brand krijg je wel uit, maar de slachtoffers die misschien onder het puin liggen zijn je hoofdtaak. Als je weet dat er geen mensen onder het puin liggen, geeft dat rust."

De afgelopen dagen blikte Omroep Flevoland terug op de gasexplosie van 3 juni 2016. De andere delen in deze serie zijn hier te vinden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel