Deel gevangenis tijdelijk dicht om personeelsgebrek

ALMERE
Zestig cellen in de Penitentiaire Inrichting Almere worden vanaf juli tijdelijk buiten gebruik gesteld. Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhof is dat nodig vanwege een tekort aan personeel. Het gaat om zogenoemde Huis van Bewaring-plaatsen, waar arrestanten in afwachting van hun rechtszaak worden ondergebracht.

Te weinig bewakers
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat er door de onzekerheid over het voortbestaan van gevangenissen veel vaste bewakers vertrokken zijn. Dit gat kan volgens hem niet volledig met uitzendkrachten worden gedicht, omdat dan de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden. Het ministerie heeft een wervingscampagne opgezet om nieuw personeel binnen te halen.

Om de gedeeltelijke sluiting van de PI Almere deze zomer mogelijk te maken, komen er tot eind september 56 extra cellen op Schiphol bij. Ook gevangenissen in Zaanstad en Zoetermeer kampen volgens de staatssecretaris met personeelsgebrek.

Juist extra gevangenen naar Lelystad
Gevolg van het tekort in Zaanstad is dat er in Lelystad juist extra gedetineerden bijkomen. Tussen 1 juli en 1 oktober worden er 96 extra gevangenen in Lelystadse gevangenis geplaatst. In september wordt gekeken of het nodig is om die termijn te verlengen. 

Onzekerheid
Gevangenispersoneel zit sinds vorig jaar maart in onzekerheid omdat het ministerie van Veiligheid en Justitie tot 2021 zo'n 2500 cellen wil schrappen. Die cellen zijn niet meer nodig omdat er minder criminaliteit is en er kortere straffen worden opgelegd.

Almere is een van de gevangenissen die op de nominatie staan om gesloten te worden. Onder druk van de Kamer en protesten van personeel en provincies stelde staatssecretaris Dijkhof de sluiting tijdens de afgelopen kabinetsperiode uit. 

Een nieuw kabinet moet beslissen hoe om te gaan met de leegstand van cellen.

reacties (7)

 • Jeff

   

  Het is gewoon een smerig politiek spel, ze nemen geen aangifte op, dan blijven ¾ van de potentiële bajes klanten buiten beeld.
  Vervolgens worden goed opgeleide mensen via een smerig spelletje er uit gewerkt.
  En dan goedkoper personeel via uitzendbureau en beveiliging bedrijven.
  Dan roepen dat er minder cel capaciteit nodig bah.

  reageer
 • hans

   

  Al 7 jaar zit het personeel in het gevangeniswezen in onzekerheid over hun baan. Zoetermeer is langzaam afgebroken en wordt nu , tijdelijk zeggen ze , leeg gezet. Al het personeel is vooral jaren geleden al geadviseerd een andere baan te zoeken met deze gevolgen dat alle ervaring is weggegaan. En oja de criminaliteit is terug gelopen ? Slaap lekker Nederland.....

  reageer
 • erik

   

  hoezo geen personeel? waar zijn die mensen dan van de gevangenissen die gesloten moesten worden,en waar nu asielzoekers in gevestigd zijn? dat personeel werd hun baan zo afgepakt.laat die mensen daar aan het werk gaan.maar ja zal wel weer om de centen draaien zoals altijd hier in nederland

  reageer
 • Hendrik

   

  Zijn er nog niet wat van die witte boorden criminelen die een werkstraf moeten doen? Gelijk met de gedetineerden opsluiten en laat ze elkaar maar verzorgen. Sla je twee vliegen in één klap.

  reageer
 • almeertje

   

  Er is geen personeel te kort. Ik ken mensen die vorig jaar gedwongen ontslagen zijn. Door de bezuinigingen. En volgens mij komen er steeds meeregelmatig delicten. Waar gaat het heen. Straks is niemand meer veilig op straat en in huis.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Guurtje

   

  Regeren is vooruit zien. Dat is voor Justitie altijd al heel moeilijk geweest. Aangifte bereidheid is laag omdat politie door personeelstekort niet tot opsporing kan komen. Onder andere hierdoor is er in HvB,s leegstand, terwijl er ook nog zat mensen met een vonnis op straat lopen! Aha zegt de politiek we hebben leegstand dus kunnen er wel wat HvB,s en gevangenissen dicht en we doen dit door dan tegen de belastingbetaler te zeggen "kijk eens hoe goed wij het doen! De gevangenissen staan leeg door dat de criminaliteit is gedaald!" Vervolgens wordt er met gedwongen sluiting gedreigt waardoor het personeel naar zekerheid vlucht waardoor er dus zonder dwang meer HvB,s noodgedwongen moet sluiten. Bravo Justitie.

  reageer
 • Martin

   

  Schandalig. Wat een beleid. Bezuinigen bezuinigen bezuinigen. Nederland is verworden tot een bananen monarchie.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert