Gemeente: doe aangifte of maak melding van nepbrief

ALMERE
Almeerders die in een nepbrief zijn getrapt waarin wordt gevraagd geld over te maken voor de gemeentelijke afvalstoffenheffing moeten daarvan aangifte doen. Dat adviseert de gemeente. Vervolgens kan de politie actie ondernemen. 
 
De gemeente vraagt ook mensen die geen geld hebben overgemaakt, maar de brief wel hebben gekregen, om dat te melden. Dit kan bij de Fraudehelpdesk of bij de gemeente zelf. Op die manier kan de omvang van de fraude in kaart worden gebracht. 

Rekening inmiddels geblokkeerd
In de nepbrief, met daarop het logo van de gemeente, worden mensen opgeroepen 197 euro over te maken naar een rekeningnummer dat niet van de gemeente is. De ING Bank liet maandag weten dat dit nummer inmiddels is geblokkeerd. Personen die wel geld hebben overgemaakt krijgen dat teruggestort. 

Het is volgens de gemeente echter niet helemaal uit te sluiten dat er versies van de brief zijn verstuurd met een ander rekeningnummer. De gemeente komt daar dan ook graag achter.

Gemeente kan geen aangifte doen
Zelf aangifte doen is voor de gemeente geen optie, omdat die geen aantoonbare schade van de nepbrief heeft gehad. Vandaar dat de hoop nu gericht is op mensen die de brief hebben ontvangen. Welk adressenbestand de oplichters hebben gebruikt, is nog onduidelijk. 

Meer informatie over een melding doen, is te vinden op de site van de gemeente.

reacties (3)

 • Almeerder

   

  Natuurlijk moet iedereen die de brief heeft ontvangen aangifte doen. Natuurlijk trappen de meeste mensen er niet in, maar ik kan me heel goed voorstellen dat iemand die de taal niet goed machtig is, of iemand die eerder in problemen is geweest wegens betalingsachterstand, deze rekening gewoon gaat betalen. Alleen met genoeg aangiftes kan worden uitgezocht waar deze brief vandaan komt. De rekeningeigenaar is waarschijnlijk een katvanger die verder ook niet al te veel weet.

  reageer
 • Albert

   

  De gemeente kan inderdaad geen aangifte bij de politie doen omdat zij - zoals zij ook al zelf zegt - geen aantoonbare schade heeft opgelopen. Wel zou zij via een advocaat een civielrechtelijke procedure kunnen beginnen tegen degene die het logo heeft misbruikt. Het betreft dan het inbreuk maken op iemands intellectuele eigendomsrecht. Dat heeft natuurlijk weinig zin en kost de gemeente alleen maar geld.

  reageer
 • KC

   

  De gemeente is wel degelijk partij. Haar logo is misbruikt en moet zij ook aangifte doen.

  reageer
 • Boels

   

  Zo is het maar net. Of is het logo niet gedeponeerd?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert