VisNed: verkopen bijvangst klinkklare onzin

URK
Dat de supermarkten Supermarktketens Plus, Dekamarkt en Landmarkt bijvangst van vissers willen gaan verkopen, is klinkklare onzin. Dat zegt Geert Meun van VisNed. De NOS meldt vanochtend dat de supermarkten de vissoorten schar, wijting en steenbolk, - die nu nog niet zoveel gegeten worden - in de schappen gaan leggen.

Onzin zegt Meun. Die vissoorten worden nu ook al gewoon aan land gebracht en in de handel gebracht via de visafslag. De bijvangst,  die door de nieuwe aanlandplicht aan wal wordt gebracht, bestaat uit ondermaatse vis. En die is niet bestemd voor menselijke consumptie.

De supermarkten  maken volgens de NOS vandaag bekend dat ze 'bijvangstvis' in hun supermarkten gaan verkopen. De NOS baseert zich op informatie van de milieuorganisatie Good Fish Foundation, mede initiatiefnemer van het plan.

reacties (3)

 • Den Heijer

   

  GFF en redacties roepen en schrijven maar wat. Het verplicht aanlanden van meegevangen ondermaatse vis heeft natuurlijk helemaal niets van doen met voedselverspilling. Ja, voor zeevogels en predatoren onder water. Die zien geen ondermaats vis meer overboord gaan. Maar maatse schar, wijting, steenbolk, rog, griet, bot, mul, poon en tarbot zijn gewoon doelsoorten. Daar halen supermarkten, die geen kennis van zaken hebben en op een uiterst onwaardige manier vis presenteren, al jarenlang hun neus voor op. En Nederlanders weten lekkere vis al helemaal niet te waarderen getuige de geringe visconsumptie in vergelijking met Zuid-Europese landen. Meer dan 90 % van de bij ons voor de deur gevangen Noordzeevis gaat daar naar toe!

  reageer
 • Flevoburger

   

  Niets mis met Schar, Wijting of Steenbolk hoor!

  reageer
 • Realist

   

  TOP!!! Heerlijke vis en al veel te lang ondergewaardeerd zeker wat de smaak betreft.

  reageer
 • Beth

   

  Helemaal mee eens

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert