Rapport: eilandjescultuur bij de gemeente

ALMERE
Binnen de gemeente Almere heerst een eilandjescultuur en wordt geregeld langs elkaar heen gewerkt. Daardoor is de organisatie “onvoldoende slagvaardig om te voldoen aan de eisen die de samenleving en het politieke bestuur eraan stelt.” Dat blijkt uit een rapport dat de gemeente heeft opgesteld. 
 
Eén organisatie, verschillende onderdelen
Uit het geschetste beeld komt naar voren dat achter de naam ‘Gemeente Almere’ eigenlijk verschillende diensten actief zijn, die er allemaal een eigen werkwijze op na houden. Tussen die diensten is onvoldoende samenwerking en ze functioneren grotendeels zelfstandig.

De afdelingen verschillen bijvoorbeeld qua wijze van administratie, financiële controle, werktempo en de manier waarop er met personeel wordt omgegaan. Om aan te geven dat er echt op tal van punten verschillen zijn, benoemen de samenstellers van het rapport dat dit “zelfs in de kwaliteit van de koffie” zit.
 
Problemen
Al die verschillen bij elkaar opgeteld, maakt volgens het onderzoek dat er geregeld dubbel werk wordt gedaan en dat iedere dienst zijn eigen oplossingen kiest. Verder wordt er gesproken over hokjesmentaliteit, vertragend gedrag, langs elkaar heen werken, versnippering van kennis en bureaucratie. 
 
Reorganisatie
Het rapport is voor de gemeente mede aanleiding om te gaan reorganiseren. Zo werd twee maanden geleden al duidelijk dat een aantal directeuren verdwijnt. De reorganisatie moet er ook voor zorgen dat de werkcultuur op het stadhuis verandert. Die is volgens het onderzoek nu nog te weinig zakelijk en niet altijd op het eindresultaat gericht.

Verder moeten er meer taken en bevoegdheden op lagere niveaus komen te liggen in plaats van bij de huidige directeuren. Doel is om uiteindelijk te werken als één geheel in plaats van zes losse onderdelen.

reacties (9)

 • Heertje

   

  De gemeente Almere werkt blijkbaar op dezelfde wijze als de Almeerse Omroep Stichting? Hoe kan een politieke waakhond nu blaffen wanneer je onder gelijke roedel valt? Ook daar een kleingezelschap welke niet openstaat voor verandering of het aanemen van andere meningen. Vraag maar aan dhr Vleugel.

  reageer
 • Boels

   

  @Redactie: is het rapport ergens te downloaden?

  reageer
 • Boels

   

  Gevonden, denk ik: http://www.binnenlandsbestuur.nl/Uploads/2017/6/Veranderplan-gemeentelijke-organisatie.pdf

 • Ali

   

  Als inwoner van Almere die al twee keer een huis heeft gebouwd is dit heel herkenbaar. Stel je een valide vraag aan de gemeente dan weet niemand van iets. Tot dat in de prsktijk de werkelijkheid blijkt. Ambtenaren zijn vaak niet kundig.

  reageer
 • Boels

   

  Is het rapport openbaar? En waarom niet ;-) Ik vraag het omdat ik nogal wat vegen heb uitgedeeld aan B&W en de Raad. De inhoud van het rapport moet duidelijk kunnen maken in hoeverre er door ambtenaren gepiepeld is en mijn bezem verkeerd gericht is.

  reageer
 • Karel

   

  Dit verbaast me echt helemaal niets. Bezem erdoor en wel heel snel. De burgers zijn al jaren de dupe van deze misstanden, dat moet een keer afgelopen zijn. En Baduhenna, je hebt helemaal gelijk. Ik sta volkomen achter wat je zegt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jaanchi

   

  Misschien een opdracht voor de 2e kamer of het aanstaande kabinet om de Gemeentewet zodanig aan te passen dat alle gemeenten en hun diensten in ons land op precies dezelfde wijze zijn ingericht en op dezelfde wijze werken. Dat is zeker voor de gekozen gemeenteraden belangrijk voor het uitoefenen vzn hun controlerende taak.

  reageer
 • Oud Amsterdammer

   

  Met hetzelfde structuur als in den Haag??? Daar zijn we lekker klaar mee.

 • Baduhenna

   

  Persoonlijke belangen van de diverse machthebbers in de gemeentelijke politiek hebben het bestuursapparaat onbruikbaar gemaakt. Normaliter zou een burgervader de tafel schoon moeten houden maar deze zijn door de politici aangewezen en niet gekozen, wat belangenverstrengeling dus corruptie bestendigd. Als een groot deel van de inwoners van Almere een besluit bekritiseert wordt daar om gelachen en gaat men daaraan voorbij met de woorden wij leven in een democratie het is een democratisch besluit, hetzelfde gebeurt in de landelijke politiek daar worden partijen en groepen uitgesloten van deelname, en de bevolking kijkt apathisch naar dit theater en staat er ver van af.

  reageer
 • Boels

   

  De kop van jut is de gemeentesecretaris (beter collegesecretaris te noemen om de rol van de griffier als raadssecretaris duidelijker te maken). Al zou de burgemeester gekozen zijn, het is B&W die de "baas" is van de collegesecretaris die verantwoordelijk is voor de gemeentelijke diensten. Er zijn meer gemeenten die lijden onder slechte ambtelijke ondersteuning (Almere heeft heel wat overgenomen van Amsterdam) en B&W worden geregeld op het verkeerde been gezet. De Floriadewethouder kan daar over meepraten (krijgt van alles over zich heen, terecht want hij is mede verantwoordelijk voor het functioneren van de gemeentelijke diensten).

 • Ed Molenaar

   

  Hoeveel mensen werken er eigenlijk? 5% Van aantal inwoners? Grote organisaties hebben namelijk altijd dit soort problemen.

  reageer
 • Kees

   

  Poeh Poeh. Dat is nogal wat,wat hoer staat. Die mevrouw Jorritsma had de teugeltjes dus niet echt stevig in de hand. Met zo'n organisatie de Floriade runnen is niet zo handig. Stevig de bezem erdoor. Gemeentelijke lasten kunnen dud structureel omlaag.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert