Twee topstukken voor nieuwe expositie Aviodrome

LELYSTAD
De Marine Luchtvaartdienst (MLD) bestaat in 2017 precies 100 jaar. Dat is voor het Luchtvaart-Themapark Aviodrome in Lelystad aanleiding om een speciale expositie aan de oude vliegtuigen van toen te wijden. De expositie gaat over een maand open en de vrijwilligers zijn nog druk bezig om de twee topstukken op tijd af te krijgen. 

De MLD werd opgericht in 1917 en is in 2008 uit dienst gesteld, maar niet opgeheven. De dienst was ter ondersteuning van de marineschepen, waarbij vliegtuigen gingen patrouilleren of reddingsvluchten konden uitvoeren. Hierbij behoorde verschillende vliegtuigen en helikopters. 

Topstukken: Spyker V2 en de Van Berkel WA
Eén van de twee topstukken is de Spyker V2. Dit was het lesvliegtuig van de luchtvaartdienst. Het model is voorzien van de originele Thulin motor en propeller. De eerste versie werd in 1918 gebouwd door Spyker. 

Het andere topstuk is de Van Berkel WA. Dit is een replica waar al 15 jaar aan gewerkt wordt door de Stichting Neptune Association. Het is een watervliegtuig, want destijds waren er nog geen vliegdekschepen. De Van Berkel WA landde dan op het water en werd op het schip getakeld. 

Heb jij het in je om een marinepiloot te zijn?
Naast het bekijken van de verschillende vliegtuigen en helikopters, kunnen bezoekers zelf testen of ze het in zich hebben om een marinepiloot te zijn. Er zijn oefeningen waarbij het concentratievermogen wordt getest en er is een stormbaan die afgelegd kan worden. 

De expositie blijft ongeveer een jaar staan. 

reacties (6)

 • pieter

   

  Een KLM/Martinair MD 11 redden van de sloop was ook geweldig geweest en zo'n DC 8 / DC 9 was ook een feest geweest, museum bloeit een beetje dood, maar vrijwilligers vechten in Nederland tegen een gebrek aan historisch besef,wat in diverse buitenlanden wel aanwezig is.

  reageer
 • albert

   

  Helemeel 100% mee eens, te triest voor woorden om te zien hoe deze buiten staat weg te rotten zonder een of ander respect voor de Neptune. Jammer.

  reageer
 • Flevogoed

   

  Dat is vrijwilliger gerelateerd lijkt mij , de een is de ander niet ik baseer dit ook uit ervaring .

  reageer
 • De Vries

   

  Als vrijwilliger mag je echt niet aan de vliegtuigen komen. Hoogstens de mensen rondleiden! Spreek uit ervaring.

  reageer
 • Hans

   

  En u heeft zich al als vrijwilliger gemeld?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De Vries

   

  En buiten staat dan de Neptune te verpieteren en een wrak van de Tracker. Laten ze daar wat aandacht aan besteden. De Neptune is nog niet eens voorzien van de complete beschildering. Deze vliegtuigen zullen de mensen veel meer anspreken, want iedereen van 45 jaar of ouder heeft ze wel zien vliegen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert