'Bord moet klanten taxi wijzen op keuzevrijheid'

ALMERE • Do 15 juni 2017 | 22:49 • Donderdag 15 juni 2017 | 22:49
De gemeente Almere moet een bord plaatsen bij de taxistandplaats bij station Almere Centrum met daarop de tekst: “Neem de taxi van uw keuze. U bent niet verplicht de voorste taxi te nemen”. Dat vindt de VVD in de gemeenteraad.

VVD startte enquête na berichten over ruzies 
Ruim twee maanden geleden hebben de liberalen de 1700 leden van het Almeerse raadspanel gevraagd of ze bekend zijn met de regels rondom taxi's in Almere. Aanleiding was de berichtgeving van Omroep Flevoland over ruzies onder taxi-chauffeurs bij de taxistandplaats bij het station.

Waar gaat het over
Chauffeurs zouden elkaar bedreigen en intimideren om klanten van elkaar af te pakken. Het conflict zou draaien om het feit dat er in Almere een ongeschreven regel bestaat dat klanten altijd de eerste taxi in de rij moeten nemen. Maar volgens de Taxiwet mogen klanten zelf kiezen bij wie ze willen instappen. De gemeente concludeerde na gesprekken met de taxibranche en chauffeurs dat er geen sprake was van onrust die kan leiden tot een gevaarlijke situatie. 

Respondenten hechten waarde aan keuzevrijheid 
Uit de enquête blijkt nu dat een meerderheid van 62 procent van de respondenten niet weet dat klanten niet verplicht zijn om bij een rij taxi’s in de voorste taxi te stappen. Ook blijkt dat 67% van de respondenten keuzevrijheid belangrijk vindt. 

Gemeenteraad praat donderdag over dit onderwerp 
Op initiatief van de VVD praat de gemeenteraad aanstaande donderdag over dit onderwerp. Dan zal blijken of de gemeente een bord zal plaatsen bij de taxistandplaats Almere Centrum. 

Deel artikel

reacties (7)

 • GYW

    Di 6 juni 2017 Dinsdag 6 juni 2017

  Ik ben heel erg benieuwd hoeveel mensen nou op een zaterdagmiddag of avond een taxi nemen op het centraal station van Almere. Het is toch veel goedkoper om de bus te nemen?

  reageer
 • Marcel

    Ma 12 juni 2017 Maandag 12 juni 2017

  Met de bus , ja dat is pas veilig Ik geef mijn dochter geld voor de taxi. Stapt netjes voor de deur uit. Deelt zij de taxi met vrienden dan is het zelfs goedkoper dan de bus.

 • Jerry

    Di 6 juni 2017 Dinsdag 6 juni 2017

  Het ging altijd zo goed op Schiphol, maar het is nu net de aankomst in een derde wereld land geworden, zelfde chaos met taxis.

  reageer
 • pieter

    Di 6 juni 2017 Dinsdag 6 juni 2017

  Net als in Duitsland al de taxi's in verplichte kleur spuiten en op volgorde laten vertrekken van de standplaatsen,zo heeft iedereen zijn nering en wordt het lastiger voor snorders.

  reageer
 • Dick

    Di 6 juni 2017 Dinsdag 6 juni 2017

  Is de afwijkende blauwe kentekenplaat niet voldoende? Een Übertaxi of welke snorder dan ook heeft die blauwe plaat niet hoor. Overigens is het in heel Europa een ongeschreven wet dat je de eerste taxi neemt. Ook is het zo dat de taxitarieven gewoon zijn vastgesteld door de stad/gemeente. Behalve in Nederland waar ze zo voor "concurrentie" zijn. Ja, als je concurrentie wilt krijg je dit.

 • KC

    Di 6 juni 2017 Dinsdag 6 juni 2017

  Gewoon de eerste taxi, anders krijg je deze zelfde problemen zoals op Schiphol. Er gaat geronseld worden.

  reageer
 • Almere Taxi

    Di 6 juni 2017 Dinsdag 6 juni 2017

  Alweer een nieuw hoofdstuk van de "soaptaxi" wederom geregisseerd door de gemeenteraad. Wat je dus nu weer creeert is dat alle taxichauffeurs gaan onderhandelen op het cs. M.a.w. dat de klant voor dumpprijzen gebracht wordt naar plaats van bestemming. Als je dus pech hebt kun je dus de hele dag op Cs staan zonder een rit te krijgen, want je "concurrent/collega" kan dus voor bv van Cs naar bv Almere-Buiten voor 5€ rijden als de klant hiermee accoord gaat. Dacht toch niet dat dat de bedoeling was van de taxiwet. Dit kan een nekslag worden voor taxibedrijven die personeel in dienst hebben. Je krijgt dus straks situaties dat je al begint je klant te ronselen in de hal !!! Gemeente, U heeft het nog steeds niet begrepen en u heeft niet geluisterd naar de branche. U luistert zowiezo niet. Met alle flauwekul over dialogen en blablabla..... die U in de pers heeft laten lekken. Er waren letterlijk 2 chauffeurs op uw "disscussie " . U wordt het lachertje van Almere. Er moet een commissie komen die een Almeers keurmerk gaat uitgeven en goed gaat toetsen. Dat geeft je pas recht op een plek op CS. Dan denk ik aan vakbekwaamheid, stratenkennis, leeftijdsgrens taxis etc etc. Dan zijn jullie pas goed bezig. Zoals ik al zei TAXISOAP ALMERE DUURT VOORT

  reageer
 • Keessie

    Di 6 juni 2017 Dinsdag 6 juni 2017

  Je hebt natuurlijk gelijk wat betreft het klanten ronselen in de stationshal, alleen aanvullende voorwaarden scheppen voor recht op een plek op CS wordt het niet, dat was het probleem op Schiphol..., dan moet toch eerst de APV worden aangepast.

 • laat alle reacties zien
 • Kees

    Di 6 juni 2017 Dinsdag 6 juni 2017

  De gamvraag is, heeft het geholpen in Hilversum en Amersfoort. Ik denk het niet, althans niet heel waarschijnlijk, omdat xe taxichauffeurs zelf die keuzevrijheid tegenhouden. Een bord gaat niet helpen.

  reageer
 • almeertje

    Ma 5 juni 2017 Maandag 5 juni 2017

  Vind het wel belangrijk. Dat ervoor echte taxi houders. Die zich per jaar blauw voor betalen hun kaart. Dat er niet van die snorders mee aan de haal gaan. Als eerste vrije keuze. Hopelijk word daar goed opgecontroleerd

  reageer
 • .\/\/.

    Di 6 juni 2017 Dinsdag 6 juni 2017

  "Die zich per jaar blauw voor betalen hun kaart" - daar ligt precies de oorzaak van het probleem. En dus ook de oplossing. Nu is de taxiwereld een schimmige kartel-zone waarin de consument wordt afgezet, en de chauffeurs worden uitgebuit.

 • Almeerse

    Di 6 juni 2017 Dinsdag 6 juni 2017

  Je gaat zeker nooit met de taxi he.. want waarom zou een snorder tussen de taxi chauffeur s gaan staan? En keuzevrijheid betekend dus ook dat de keus is aan de klant!!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert