Vleermuis zit dakrenovatie zeker tot oktober dwars

LELYSTAD
Het kan nog wel tot oktober duren voordat 77 bewoners van de Lelystadse wijk Haf hun asbestdak kunnen laten vervangen. Eerst moet duidelijk zijn of onder de daken vleermuizen schuilen.

De Haf had gehoopt dit voorjaar in de rest van de wijk de asbestplaten te kunnen vervangen, nadat dit vorig jaar oktober al bij zeven huizen was gedaan. In februari werd duidelijk dat die planning onmogelijk wordt, omdat werkzaamheden aan daken verboden zijn tijdens het broedseizoen van de huismus. Nu komt daar de vleermuis bij.

Volgens Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland zijn in principe alle plekken waar een vleermuis schuilt beschermd. Augustus en september is de paarperiode. Tot 23 september gaat Landschapsbeheer in de Haf inventariseren waar de vleermuis zit en of voor het diertje een vervangende plek mogelijk is. Daarna moet de provincie besluiten of er een ontheffing wordt afgegeven voor de dakwerkzaamheden.

Volgens Wim van 't Veld van het bewonerscollectief Haf zijn de bewoners in zijn wijk steeds ongeruster over het uitstel. Een aantal mensen heeft voor de dakrenovatie een lening afgesloten en die lossen zij al af, terwijl er nog niets aan het dak is gedaan.

 

reacties (12)

 • Gerard

   

  Ik vind het niet meer dan logisch dat je de natuur zijn gang moet laten gaan. En dat asbest zo gevaarlijk is valt wel mee of zijn ze soms van plan om aan de dakplaten te gaan likken? Zolang je niks met die platen doet boren, zagen etc dan is er ook niks aan de hand! Laat die beestjes lekker met de rust want de mens maakt al genoeg natuur kapot!

  reageer
 • .\/\/.

   

  "En dat asbest zo gevaarlijk is valt wel mee of zijn ze soms van plan om aan de dakplaten te gaan likken?" - toch vreemd dat het verplicht is om asbest weg te (laten halen), is het niet?

 • Ohm1981

   

  Als je die beesten verjaagd dan vinden ze elders wel weer een plek of een dak. Het is even niet anders. Moet men de hele zomer afwachten om iets gedaan te krijgen. Wat een onzin en bureaucratische BS.

  reageer
 • Jan Bekker

   

  Door de provincie wordt het welzijn van een paar vleermuizen nu gesteld boven het gezondheidsrisico voor de bewoners van de Haf en Lelystad. De krankzinnigheid ten top. Alle bewoners hadden zich verenigd in een collectief en moeten nu met lede ogen aanzien dat er voorlopig nog niets gebeurd. Als er iets gebeurt met asbest daken worden hele gebieden met linten afgegrendeld vanwege gevaarlijke situaties. Op mijn vraag aan de provincie of men de verantwoordelijkheid voor asbestkanker op zich neemt bleef men het antwoord schuldig. Ik kreeg alleen een bevestiging van mijn vraag. Zelfs de Partij voor de Dieren is van mening dat gezondheidsrisico's voor bewoners altijd dienen te worden vermeden.

  reageer
 • poekkie

   

  Ongelooflijk wat hier gebeurd,de mus is belangrijker dan de mens geworden.En nu moeten we ook nog rekening gaan houden ,omdat er misschien een vleermuis zijn plek heeft gevonden bij de mus.Het is te triest voor woorden dat we rekening moeten gaan houden met musjes,met een verdwaalde vleermuis, en het ergste met ratten die zich waarschijnlijk bevinden in het gemeentehuis,en het provinciehuis .Ik wil alvast wel mede delen dat wanneer er nieuwe platen op mijn dak worden geplaatst,er daarna geen enkele mus of verdwaalde vleermuis,ooit nog onder het dak terecht kan.O ja de 26 nest kastjes die moeten worden geplaatst voor de musjes,komen ook niet aan mijn zij gevel te hangen,niet een. Hang ze maar op bij het provinciehuis plaats genoeg

  reageer
 • sander

   

  Willen we met deze onzin ambtelijke regels leven ? Nee ; dan wordt het de hoogste tijd om dat te veranderen !

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Moraalridder

   

  Gelukkig moet het asbest pas in 2024 van de daken zijn.

  reageer
 • ex-groenlinkser

   

  Dit is behoorlijk waanzinnig! Huismussen zijn er al veel in Lelystad (heb minstens 5 nesten in bomen en struiken) maar vleermuizen... dat lijkt op tunnelvisie van milieuactivisten: Asbest is vele malen gevaarlijker dan een paar bedreigde vleermuisnesten... De gemeente kan tijdelijk ingrijpen in milieuwetgevingen als iets anders zwaarder weegt, lijkt mij evident! Maar de gemeente Lelystad is juridisch en milieutechnisch echt totaal van het pad...

  reageer
 • st

   

  De mens wordt nu dus bedreigt door de vleermuis. Hoe gek willen wij het in Nederland maken?? Dus liever een broedende vleermuis dan een mens met asbest kanker, alles wijkt voor milieuactivisten..Maar regeltjes zijn regeltjes al gaat dat ten koste van de mens..Hoever willen wij gaan in Nederland?

  reageer
 • kees d.

   

  Volgens mij zijn vleermuizen 's zomers buiten en komen ze binnen voor een winterslaap. Dus als je wacht tot oktober kan je wachten tot eind maart.

  reageer
 • De Gier

   

  Dit is echt de waanzin ten top.

  reageer
 • Boels

   

  Waar gaat dit over? Nergens over. Vast te stellen is wel dat het broedseizoen van milieuclubs het hele jaar duurt. Haal die beestjes weg, plaats ze elders en zing voor ze wat mij betreft het liedje over het groene dal. De gemiddelde burger is een bedreigde soort geworden.

  reageer
 • Frenky

   

  Gewoon platen eraf halen. Vliegen dan zelf wel weg... Of is dat te makkelijk gedacht?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert