'Mogelijk hyperloop-station in Lelystad'

LELYSTAD • Di 6 juni 2017 | 12:10 • Dinsdag 6 juni 2017 | 12:10
Als het bedrijf Hyperloop One in ons land een hyperloop-traject aanlegt dan zal Lelystad één van de stations van het supersnelle vervoersmiddel krijgen. Hyperloop One presenteerde dinsdagochtend een mogelijke route tussen Rotterdam, Amsterdam, Lelystad, Arnhem, Den Bosch en Eindhoven. Het hele traject van 428 kilometer kan in net iets meer dan 40 minuten worden afgelegd.
 
Futuristische trein
Een hyperloop is een lichtgewicht trein die door een bijna vacuüm gezogen buis reist. In de buis is bijna geen luchtweerstand en de trein zweeft op een magnetisch veld. Daardoor kunnen snelheden van meer dan 1000 kilometer per uur worden gehaald. De techniek is op dit moment nog volop in ontwikkeling. 
 
Lelystad als testlocatie
Minister Melanie Schultz van Haegen vertelde bij de presentatie van Hyperloop One dat ze op dit moment een studie laat uitvoeren naar de haalbaarheid van een testtraject nabij Lelystad Airport. In eerste instantie zou dat een lengte van 15 kilometer moeten krijgen.
 
Schultz van Haegen sprak hardop de wens uit dat het testtraject in de toekomst doorgetrokken kan worden naar Schiphol. Een hyperloop zou volgens haar kunnen zorgen voor één geïntegreerde luchthaven. Een reis tussen Schiphol en Lelystad Airport zou dan nog slechts 4 tot 6 minuten duren. 

De minister denkt dat er de komende maanden al een besluit genomen kan worden over het testtraject. Ze zei tijdens de presentatie dat Hyperloop One de eerste personen al in 2021 wil vervoeren.

Veiligheid
Het systeem zal volledig veilig moeten zijn. Mensen vervoeren in een vacuum buis kan dodelijk zijn als er iets misgaat. Schultz van Haegen vergelijkt de hyperloop met de ontwikkeling van het vliegtuig. Daar was men in het begin erg angstig over, maar nu is vliegen heel erg veilig, zegt ze. Eventuele terroristische aanslagen zijn volgens de minister mogelijk, maar met strenge veiligheidssystemen moet het goed komen.
 
Wedstrijd
Het Amerikaanse Hyperloop One is één van de twee bedrijven die op dit moment serieus aan het testen is met het vervoermiddel. Het andere bedrijf, Hardt, opende vorige week op de TU Delft een kleine testfaciliteit.
 
Naast de Nederlandse route presenteerde Hyperloop One nog acht andere mogelijke routes in Europa. Een wedstrijd zal uiteindelijk bepalen welke route wordt aangelegd.

[https://twitter.com/jaaplodders/status/872088674309197824]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel