Doe mee aan onderzoek naar afval!

FLEVOLAND
In Nederland hebben gemeenten verschillende manieren om afval op te halen en te scheiden. Soms moeten burgers per kliko of afvalzak betalen, soms moet het afval gebracht worden. Soms wordt er elke week gft opgehaald, soms één keer per maand. 

Wat vind jij van de afvalinzameling in je gemeente? Waar ben je tevreden over? En waar loop je tegenaan? Voor een onderzoek van de regionale omroepen en de NOS zijn wij geïnteresseerd in jouw mening. Doe mee via deze link.
 

reacties (26)

 • Ramona

   

  Jaren geleden werd er wel eens n grote bak in wijken geplaatst om daar grof afval in te dumpen. Dit heb ik nog maar 1 keer mee gemaakt. Tip voor gemeente Lelystad, Almere is het geen idee dit wellicht 1 a 2 keer per jaar te doen?? Dat scheelt veel rotzooi op straat!! Mensen betalen genoeg belasting in deze gemeentes!! En niet komen er is geen geld, dat is er namelijk wel alleen word deze besteed in pleinen of bv winkel straten (lelystad) waar niet eens om word gevraagd of nodig is. Misschien is niet iedereen eens met mijn commentaar, Maar dit is wat ik er over zeggen wou! Grtjes

  reageer
 • Poortenaar

   

  Hee, zo ziet het er in Poort elke week uit voor het geval je nieuwe foto's nodig hebt.

  reageer
 • C Eier

   

  Vind her alleen jammer dat de gemeente almere vastberaden blijft over de duo bak.rest afval in 1 grote bak is veel beter gezinnen net een paar kinderen hebben er al gauw een berg naast liggen .want nu met twee zakken zit ie vol.

  reageer
 • Johnny

   

  wat er ook de mogelijkheden zijn, Almere doet het slechts. Makkelijk te herkennen aan de hoogde van de afvalstofheffing.

  reageer
 • Simon

   

  Woonde eerst in een gemeente waar de lasten ook iets lager waren. Allemaal fijn, tot ik een paar keer grof vuil moest wegbrengen. 15 euro per keer dat ik het terrein opreed... Alles opsparen en een busje huren was geen optie, nog afgezien van de extra kosten....

 • mark

   

  daarnet de invoer lijst meerdere malen ingevuld. lukt maar niet. wordt om een of andere reden halverwege steeds ververst en is dan weer leeg. nee ligt niet aan device en nog aan ons. ligt aan site slash app. bij dezen stop ik er mee en heb ik het netjes gemeld.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Luus Spannet

   

  Wij hebben ook aan 1 container in de week genoeg! En in onze kleine voortuin waar ook de auto in geparkeerd moet worden, staan nu 3 containers!

  reageer
 • Hannes

   

  In Limburg zijn ze al enkele jaren bezig met nieuwe sorteer technieken om het huisvuil in één gezamenlijk bak met succes weer op te halen!

 • Betsy Bos-Schoutrop

   

  Ik loop met krukken en kan mijn plastic niet naar de container brengen. Te lastig en te ver!

  reageer
 • dan vraag je hulp aan 1 van de mensen in je omgeving.

 • Richard

   

  Allereerst zijn de personen die dit doen superaso's. Bij mij in de wijk gebeurt het ook vaak. Gemeente ruimt het wel op, maar zoeken niet uit wie dat doet. Ik heb namelijk een paar maanden geleden een melding gedaan van vuildumping. Had foto's meegezonden waarop duidelijk het adres en naam van de eigenaar van de spullen. Doen ze niets mee. Zou al een begin zijn hier mee te beginnen en te bekeuren. Ook medebewoners durven mensen niet aan te spreken. Ook doen, want uiteindelijk kan het veranderen

  reageer
 • Henk

   

  De grootste ergenis is dat er dagelijks grofvuil op straat wordt gesmeten. Een week geleden is een complete inboedel naast onze woning gestort. Het heeft er een week geleden. Er vinden wekelijks 180 illegale dumpingen plaats.. De gemeente moet nu ook op zaterdag de zooi opruimen. Een dag later is er al weer gedumpt. Bijna dagelijks maak ik er melding van. Wat een crimineel gedrag van een aantal omwonenden. De gemeente wil het diftarief in voeren. Moeten ze vooral doen. Kunnen ze ook op zondag gaan ruimen. Als je belt, komen ze het gratis halen. Nee hoor. Gewoon op straat lazeren! Jammer dat ik foto kan mee sturen.

  reageer
 • W lankhoorn

   

  Ik ben redelijk tevreden. De gemeente doet best veel, er zijn veel mogelijkheden om je afval kwijt te raken. Mooie plekken voor groenafval kwijt te raken. Het zijn de mensen die er zo'n bende van maken.

  reageer
 • Pietje Precies

   

  Ze zouden dit onderzoek naar de OSG De Meergronden moeten sturen. Het beleid van die school is een ramp, elke dag gooien die leerlingen troep voor mijn deur, en na 100 klachten is hier nog steeds niks gedaan. Mocht uw kind op deze school zitten spreek hen dan a.u.b. hierover aan!

  reageer
 • Henk

   

  Enquête werkt op mobiel nogsteeds niet lekker!

  reageer
 • ABS

   

  In Lelystad wordt al actie ondernomen om het ophalen van afval te verminderen. Kijk maar eens op straat, in de bermen en ander openbaar groen! [/sarcasme]

  reageer
 • Julia

   

  Afvalbusiness is pure maffia. Daar wordt grof geld aan verdient.

  reageer
 • John

   

  Zo, nu ben ik toch wel heel benieuwd naar voorbeelden. Of roep je maar wat? We zitten hier echt niet in Napels hoor; daar zijn de twee inderdaad met elkaar verweven. Maar Nederland is wat dat betreft toch een stuk netter aangeharkt.

 • Niels

   

  Ja prima hoor. Nu nog de buurtbewoners die 't gaan snappen. Afval gaat IN de container. Niet er naast...

  reageer
 • Henk d

   

  Om minder afval te hebben begin bij de fabrikant. Niet alles in plasticverpakken etc. Weer als vroeger.

  reageer
 • Boels

   

  Ik ben van vroeger ;-) Er bestaat biologisch plastic met aardappelmeel als grondstof (naar ik meen). Vroeger was "natuurlijk" alles beter: je ging naar de slager, bakker, melkboer om de hoek en daar gebruikte men puntzakjes, vetvrijpapier, oude kranten (groente- en visboer). Toch heeft plastic een meerwaarde: het is ondoordringbaar voor lucht en zo kan men bederf door oxidatie tegen gaan; ook insecten kunnen er niet bijkomen en dus ook niet besmetten. Het is onjuist te veronderstellen dat extreem bezuinigen op plastic veel uitmaakt. Dat wordt de burger wel voorgehouden om bij hem/haar het "goede gevoel" op te wekken alsof het een charitatief doel is. Van een tank benzine of diesel kan je een kilometers lange folie produceren, minder gassen tijdens autorijden is veel effectiever.

 • E. van der Kamp

   

  We hebben 3 bakken bij de deur, keurig afval scheiden. iets verder hebben ze een gemeenschappelijke container met een pasje waar alles ingeknikkert wordt. Scheiden?? Sommige mensen zijn te beroerd om een kapotte stoel weg te brengen, (gratis nog wel) zetten ze naast de vuilnisbak, wordt niet meegenomen, nou dan knikkeren we die toch gewoon in het gemeentegroen. Vraag mij af wat mijn Gemeente wil.

  reageer
 • Boels

   

  "Drie laboratoria, van Wageningen UR, de TU Eindhoven en RWTH Aken, vonden geen kwaliteitsverschillen toen ze nieuw plastic maakten uit plasticafval uit gemeentes waar de bewoners plastic apart inleveren en gemeentes waar ze dat niet doen. De nieuwe plastics uit verschillende bronnen scoorden hetzelfde op materiaaleigenschappen als stijfheid en treksterkte." https://www.nrc.nl/nieuws/2013/01/18/zelf-scheiden-van-plastic-wordt-onnodig-1198772-a1337939

  reageer
 • B. Stroeven

   

  De enquête werkt niet goed. Als je weer even naar boven scrollt verdwijnen al je eerder ingevulde antwoorden. En bijvoorbeeld bij de vraag of je moet betalen voor restafval, is nirt duidelijk of het om grof vuil gaat of het plastic en blik. Voor het een moet je wel betalen, het andere nidt.

  reageer
 • Hanneke schrauwers

   

  Ja en nee Als het warm is mag de groene wel extra gedaan worden.

  reageer
 • pieter

   

  Plan in Dronten: restafval eens in de vier weken, over ruiken gesproken, over maden maar te zwijgen.

 • Henk

   

  Die pagina op mobiel ververst steeds als ik naar boven scroll, ik ga hem niet voor de 3e keer invullen!

  reageer
 • oud visser

   

  jaren geleden 2 grijze containers een grote en kleine kwamen iedere week daarna scheiden de kleine gft om de week nu vier containers ik gebruik er maar 1 dat is de grote grijze ben alleen dus alles past erin ook al is het nu om de 4 weken dus die andere3 zijn bij mij overbodig het hele beleid om afval te scheiden is gewoon een wasse neus maar helaas die 3 containers die ik heb nu zijn nutteloos ze staan ergens achter in mijn tuin kijk er niet naar om gewoon weer ouderwets 1x per 2weken je bak buiten dat is vriendelijker dan al het andere

  reageer
 • man

   

  Ik kan ook mijn huisvuil kwijt in 1 container, maar doe dit niet omdat ik het afval scheidt.

 • Bas

   

  Volgens mij maakt het de enquetemakers gennfluit uit wat je invult; het gaat om het rondpompen van geld; er is al lang bewezen en onderzocht dat gescheiden inzamelen niet beter is dan ongescheiden inzamelen. Sterker, het is duurder en bevordert de vervuiling op straat; door het forceren van gescheiden inzamelen en diftar ( betalen naar volume/gewicht) gaat men dumpen of domweg naast de container leggen ipv er in, er in kost geld, er naast niet. Gewoon alles bij elkaar gooien in 1 kliko, daarna scheiden en betalen via de afvalstoffenheffing, dat werkt het best, maar ja, dat willen ze bij gemeenten niet horen en weten, bovendien zeurt hvc net zolang totdat zij hun zin erdoor hebben want het levert hen geld op.... Geld rondpompen dus, niks milieu....

  reageer
 • henk

   

  Wat een onzin verhaal. Iets met de klok en de klepel? Verdiep je eerst in de materie voordat je onzin schrijft.

 • Het zijn niet alleen de gemeentes die het niet willen horen, ook de vele burgers met zelfgebreide aureooltjes en better-than-thou attitude, die zelf niks nuttigs te doen hebben met hun leven en een dagvullende hobby hebben gevonden in het scheiden van afval en die vinden dat mensen moeten boeten voor hun consumptie door afval handmatig te scheiden, alsof mensen nooit fouten maken (nou, zíj in elk geval niet!) ookal is het milieu er per saldo SLECHTER mee af.

 • Emma

   

  Een opmerking als 'het is allang bewezen dat ...' zegt mij niets. Waar kan ik de bewijzen vinden ?

 • Kan het niet waarderen dat de enquete vraagt of je betaalt voor het ophalen van je afval en er dan vervolgens vanuit gaat dat je betaalt per bak of zak. Ho eens even, ik betaal er ook voor! Per jaar ja. Flink wat geld ook. Niet doen alsof dat niet telt.

  reageer
 • Emma

   

  U had gewild dat afval ophalen gratis gebeurd? Wees blij dat u woont in een land waar afval keurig opgehaald wordt, wat uiteraard geld kost.

 • Jan

   

  Alles gaat bij ons nog in de grijze container. Flink aanstampen dan redden we het net een maand

  reageer
 • Boels

   

  Matige enquete: de nadelen van afvalscheiding door bewoners van appartementen kan je niet kwijt. Evenals de meerkosten voor de burger als onbezoldigd milieuambtenaar (meer liftgebruik in appartementsgebouwen, meer afvalzakken, meer menselijk energieverlies).

  reageer
 • Emma

   

  U zou liever zien dat gemeenteambtenaren uw afval bij u aan de deur ophalen? Misschien kunnen ze dan ook uw woning schoonmaken en andere klusjes voor u doen ... U zeurt ...

 • Peter

   

  Een niet onaardige poging om grappig te zijn. Maar ik weet er nog een: de slijtage aan uw schoeisel!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert