De Kubus heeft extra geld nodig

LELYSTAD
Als het Centrum voor Kunst & Cultuur De Kubus in Lelystad geen extra geld krijgt, kan de organisatie niet meer garant staan voor alle activiteiten. Die boodschap gaf directeur Akke Wiersma dinsdagavond mee aan de gemeenteraad.

Wiersma vroeg de raad om 50.000 euro en een fatsoenlijke vergoeding voor de loonstijgingen van het personeel. Voor het eerst in jaren is er een een salarisverhoging vastgesteld van 1,5 procent. Zonder extra geld kan de Kubus die niet betalen. Door de bezuinigingen van de afgelopen jaren heeft het centrum bijna geen reserves meer. De enige optie om door te kunnen blijven gaan, is nog meer snijden in de bestaande activiteiten. 

Bij de raad was al bekend dat de financiële positie van culturele instellingen in Lelystad kwetsbaar is. Volgens Wiersma kwam het op een rijtje zetten van alle problemen wel bij de raadsleden binnen. In het najaar praat de gemeenteraad verder over de problematiek. Dan wordt duidelijk of De Kubus extra geld krijgt.

reacties (25)

 • Dusss

   

  Misschien moet mevrouw zelf eens snijden in haar salaris.... of die van meneer Drost inplaats van in dat van hun medewerkers

  reageer
 • Dirk2

   

  En dan houden we gewoon linksom de hand op? Trieste bedoening. Gewoon sluiten en privatiseren. Levert meer op en dwingt tot ondernemerschap. Stop dit subsidie-infuus aub!

  reageer
 • HH

   

  Volgens mij zit er juist ruis tussen raad en college. Wethouders die als een eenpersoonsfilter zorgen dat de raad niet alle vakdeskundige adviezen krijgt, maar alleen wat de wethouder bevalt. Ongeacht of dat advies van nu van een interne of een externe (semi-)ambtenaar afkomt. De raad is kaderstellend; dat zou ik geen "dicteren" willen noemen. We leven niet in een "dictatuur". Uiteindelijk zijn het de inwoners die in een democratie bepalen, en zijn de raadsleden ook alleen maar een lekenbestuur.

  reageer
 • Zonnig

   

  Vind de kubus niks aan. Lelijk gebouw maar zo denk ik ook over het Agora theater. lelycentrum, en vele andere projecten. Graag geen geld meer naar dit soort instanties. Liever meer geld naar de bewoners, onze bossen, de natuur en het groen in Lelystad.

  reageer
 • Flevoburger

   

  ik heb mij daar nooit echt welkom gevoeld.... Vond het echt zo'n "ons kent ons" clubje......

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • HD

   

  Het Agora theater, geeft structureel te veel geld uit en dat mag jaarlijks gecompenseerd worden door de Kubus en Underground. Vind het niet gek dat ze er nu wat geld bij willen.

  reageer
 • flevowatcher

   

  Het probleem is dat de meeste ambtenaren niet doen wat de wethouder zegt, maar vooral hun eigen ding: dat zie je na jaren terug in boze directeuren van welzijns-en cultuurinstellingen! Ambtenaren horen uit te voeren wat de Gemeenteraad dicteert, en niet anders, als ze het er niet mee eens zijn, moeten ze helaas omzien naar een baan elders. Onze democratie is zo georganiseerd dat ambtenaren uitvoerders zijn, geen beleidsmakers, en dat is in Lelystad helaas te vaak anders!

  reageer
 • Paulus

   

  Petje af en een rondje bij de Rotery, helpt dat niet?

  reageer
 • Pzaal

   

  Als ik mijn huur niet meerkan betalen moet ik mijn huis uit. Als ik die lening niet kan af betalen komt de deurwaarder langs. Als ik die nieuwe tv niet kan betalen kan ik hem niet kopen. Als ik een schoonmaker niet meer zou kunnen betalen komt die niet meer. Dus waarom zou een kunstenaars en toneel speler moeten leven van ons belasting geld? Is het geld op? Klaar over en failliet. Het moet eens afgelopen zijn met geld weggeven aan zinloze projecten en instellingen

  reageer
 • lelystedeling

   

  Het management dient eerst de hand in eigen boezem te steken. Voor tonnen/miljoen verbouwd en nu lopen te klagen dat er geen reserve meer is. Culturele instellingen die met overheidsgeld worden gesteund kunnen beter fuseren in Lelystad. Erfgoedcentrum Nieuw Land ( nog steeds geen BataviaLand), Agora, Kubus, Bibliotheek sla de handen ineen. Kubus kan zo in de leegstaande zalen van Agora en/of NieuwLand worden geprojecteerd. Maar ja, de wethouder van Cultuur c.q. Financien hebben nog wel een reservepotje ? want er is ook geld om een nodeloze boeterente van Bank Nederlandse Gemeenten ad. 70.000 euro te betalen.

  reageer
 • Marcel

   

  Voor de gewone doorsnee inwoner is muziekles daar niet te betalen. Alleen de rijke snobs en hun kinderen zitten daar op muziekles. Deze kunnen best meer betalen. Verstandiger is lesgeld laten betalen naar inkomen. Dan krijgen de kinderen en mensen die minder verdienen ook eens een kans om muziekles te volgen. Dan hoeft er ook niet zoveel geld bij. Daarbij wat nieuw bloed erin. Sommige die daar bij het meubileer horen kunnen best eens wat meer gaan werken voor hun geld. In plaats van de lessen van de collega's te storen om even te kletsen. Of tijdens de les even te gaan kopiëren en dan 10 min. wegblijven en vervolgens met een bakje koffie naar binnen stappen in het leslokaal. Oefen nog maar het zelfde stukje doei tot volgende week. Nee, het is gewoon te duur.

  reageer
 • .W.

   

  In Almere is de vml. muziekschool opgeheven en zijn er private initiatieven voor in de plaats gekomen. Lijkt mij voor Lelystad ook geen slechte zaak.

  reageer
 • Inwoner

   

  Er gaat te veel subsidie naar allerlei organisaties. Luister nu eens naar de burger als het hierom gaat. Het lijkt wel of deze instellingen allemaal heilig zijn.

  reageer
 • De Vries

   

  Blijkbaar is er dus geen interesse in de kubus. Dus sluiten die hap.

  reageer
 • Sofie

   

  De kubus maakt zulke leuke reclame met de opendagen. Als je kind iets zo leuk vind en erop wilt moet je wel even het hele jaar in een keer neerleggen. Een grote minpunt

  reageer
 • Ex van de K.

   

  Stekker eruit halen en ombouwen tot senioren appartementen..De kubus kost ons al ruim 37 jaar alleen maar miljoenen en geeft niets terug aan de maatschappij!!! Arrogantie, hooghartigheid is troef onder het personeel, vaak omhoog gevallen "kunstenaars" die geen bal uitvoeren!!! Heb zelf in de jaren 80tig geholpen met de inrichting, was toen al duidelijk wat er rond liep...

  reageer
 • HH

   

  In veel Nederlandse gemeenten moeten de muziekscholen volledig kostendekkend draaien. Gemeenten laten ze ook failliet gaan (wat in de praktijk niet erg is; er ontstaan weer nieuwe initiatieven, zoals muziekdicenten die thuis les geven). Maar in Lelystad blijven we de hand ophouden. Laat de Kubus ook gewoon kostendekkende tarieven vragen. Voor kinderen die het hogere cursusgeld niet kunnen betalen, is inmiddels een andere regeling vastgesteld. Dat kan het excuus dus niet meer zijn. En als weinig populaire hobbycursussen verdwijnen, dan is dat ook niet erg. Dat is de economie: sommige oude en overbodige bedrijfstakken verdwijnen, en er komen nieuwe voor terug.

  reageer
 • Frits

   

  Wat ik mij afvraag: waarom krijgt zo iemand van de Kubus de kans een pleidooi te houden? De gemeente is verantwoordelijk voor heel veel taken. Het grootste deel wordt bij de eigen ambtenaren belegd, een deel bij externe organisaties. De ambtenaren krijgen geen kans voor een lobbu voor hun taakveld: wethouders schieten de meeste ideeën al bij voorbaat af, en de rest sneuvelt in het college. Kijk maar naar de kadernota. Waarom krijgt de directeur van een Kubus dan wel de kans om te lobbyen, en de gemeentelijke afdelingen niet? Waarom zou de Kubus belangrijker zijn dan duurzaamheidsbeleid? Waarom verdedigt een directeur van de Kubus de wensen niet ook via de ambtelijke lijn, net als andere organisaties en de gemeentelijke afdelingen? Wat rechtvaardigt de aparte positie van de Kubus in de raadsvergadering? Kan elke gemeentelijke opdrachtnemer in de raad gaan staan? En elke ambtenaar? Dat laatste zal het college niet accepteren; waarom dan wel van de Kubus?

  reageer
 • HH

   

  De (gemeentelijke) overheid is fors ingekrompen, zowel financieel als qua personeel, en dat terwijl de (gemeentelijke) overheid allerlei essentiële zaken doet, zoals het bevolkingsregister, wegenonderhoud, sociale uitkeringen, zorg, afvalverwijdering en riolering. Fors inkrimpen zouden de subsidieverslinders ook eens moeten doen. Laat de Kubus maar lekker snijden in de activiteiten: alle gesubsidieerde activiteiten eruit. Goed idee. Ik heb geen cent voor de activiteiten van de Kubus over. Als de huidige raad zo dom is wel de knip te trekken, dan kan na de verkiezingen maart volgend jaar het mes er extra hard in. De gemeente heeft wel belangrijkere taken op orde te brengen dan hobbycursussen.

  reageer
 • Otto

   

  Er is pas voor tonnen verbouwd!

  reageer
 • ghtrd

   

  Tja, ik kan ook wel wat geld gebruiken. Helaas voor mij geen subsidie uit een of ander potje. Ik zal gewoon ouderwets moeten bezuinigen.

  reageer
 • Theo Immel

   

  Ik heb me verbaasd over de verbouwing, die heeft zeker miljoenen gekost. Wat is de grootste aanpassing geweest? De bar beneden in de centrale hal! Sinds de verbouwing is de Kubus alleen maar vaker dicht dan open. Ik ben benieuwd wat de personeelslasten zijn t.o.v. de activiteiten. Wat is de verhouding tussen vrijwilligers en betaalde krachten? Zou me niet verbazen als er regelmatig meer personeel rondloopt dan bezoekers en dat het management de grootste afdeling is. De Raad moet maar eens goed onderzoek doen naar de Kubus. Wellicht eerst kijken naar de interne organisatie en de wijze waarop nu de bedrijfsvoering wordt gerund voordat we deze bodemloze put proberen te dempen.

  reageer
 • Ineke

   

  Vraag me af hoeveel mensen er in loondienst zijn bij de Kubus. En hoeveel daar loonsverhoging van hebben gekregen. Of heeft mevrouw het over haar eigen salaris. Zelf heb ik er langgenoeg als vrijwilliger gewerkt...een betaalde baan zit er niet in. De nieuwe docenten zijn allemaal zzp-er

  reageer
 • Leila

   

  De hooghartigheid van personeel daar zorgt wel voor een afname van bezoekers en deelnemers.

  reageer
 • Harry Klein

   

  Schandalige vraag. Er kan met gemak nog bezuinigd worden. Er wordt naar verhouding weinig georganiseerd. Gebouw is te vaak donker of half leeg! In de vakanties zijn er geen activiteiten. Hoeveel vakantiedagen heeft men daar? Te veel personeel went ook. Nee, ben niet onder de indruk in al die jaren Kubus. Subsidie wordt veel te makkelijk gegeven en gevraagd. Eerst het pand 24/7 vol. Kleine prijzen en een goed programma trekt meer mensen. Ook hier is de massa de kassa. Aan de Raad de goede raad dit dossier eens van voor naar achter door te rekenen en controlestukken op te vragen over realisatie en programmadekking. Deze 50K kan ook naar andere stichtingen of doelen die wel een zichtbare prestatie leveren!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert