Psychiatrische zorg voor kinderen verschilt per gemeente

FLEVOLAND • Wo 7 juni 2017 | 19:22 • Woensdag 7 juni 2017 | 19:22
Kinder- en jeugdpsychiaters luiden de noodklok over de ongelijkheid in psychiatrische zorg aan kinderen. Die zorg verschilt namelijk per gemeente. Doordat er te weinig geld is kunnen de psychiaters niet de zorg geven die ze willen. Dit blijkt uit onderzoek onder 240 kinderen- en jeugdpsychiaters.

Geld
Sinds 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Zij krijgen geld uit Den Haag waarmee zorg wordt ingekocht bij instellingen. Is deze zorg opgebruikt dan moeten kinderen uit die gemeente naar een andere instelling. Kinderen met dezelfde psychische problemen krijgen hierdoor dus een andere behandeling.

Gemeente op de stoel van de psychiater
Volgens het onderzoek onder 240 kinder- en jeugdpsychiaters bemoeit de gemeente zich op deze manier te veel met de zorg. "Nu bepaalt een gemeenteambtenaar hoeveel kinderen zorg mogen krijgen en hoeveel dit mag kosten", zegt Michiel Bosman, psychiater van Dokter Bosman, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg die in verschillende Flevolandse gemeenten actief is. 

Volgens de psychiater gaat de gemeente hiermee op de stoel zitten van de arts. Ook komen de psychiaters volgens het onderzoek in gewetensnood omdat zij volgens hun artseneed verplicht zijn de beste behandeling te geven, terwijl hier geen geld voor is.

De meerderheid van de kinder- jeugdpsychiaters wil terug naar de oude situatie, waarbij de zorg betaald wordt door de zorgverzekeraars, net zoals nu bij volwassenen met psychische problemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (6)

 • Bezorgde oma opa

    Zo 3 december 2017 Zondag 3 december 2017

  Loop al een jaar bij huisartsen jeugdzorg heet nu veilig thuis maken ons grote zorgen om onze kleinkinderen zijn al 10maanden afgesloten van verwarming douche en heet water niemand maar dan ook niemand doet er wat aan.ook grote geld zorgen.zien onze kleinkinderen ook niet meer.moeder in verpleeghuis 46jaar zit tussen 90 100jarige deze maatschapij is helemaal verrot als je geld heb of belangrijk bent dan word er aandacht aan je besteed.dit land is gek van regeltjes.wij hebben zoveel stress op onze oude dag.dit is niet meer vol te houden

  reageer
 • almeertje

    Wo 7 juni 2017 Woensdag 7 juni 2017

  Ik zou heel graag in gesprek komen. Verder geen toelichting. Hoop dat iemand hier verder mee gaat. Met mijn vraag.

  reageer
 • Gerven

    Wo 7 juni 2017 Woensdag 7 juni 2017

  Uiteindelijk kost het meer en gaat het met de kinderen slechter.

  reageer
 • KC

    Wo 7 juni 2017 Woensdag 7 juni 2017

  Alle jeugdzorg weer terug naar de provincies. Vele gemeenten maken er een potje van. Bij Almere is nu al het geld op van dit jaar. Ga maar weer lekker verder met de Floriade! Laat de jeugd maar barsten.

  reageer
 • Onno Hegt

    Wo 7 juni 2017 Woensdag 7 juni 2017

  Psychiatrie en psychtherapie horen thuis bij de Zorgverzekering in het basispakket. Niet bij Jeugdzorg. Welke zot ervoor gekozen heeft om het bij Jeugdzorg onder te brengen snapt er helemaal niets van, of er moet een deal gemaakt zijn tussen het verantwoordelijke kabinet en de Zorgverzekeraars.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevoburger

    Wo 7 juni 2017 Woensdag 7 juni 2017

  Echt van de zotte dit maar goed, zal wel minder geld kosten hebben ze vast in Den Haag gedacht......

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert