Provincie broedt op aanpak verkeerslawaai

FLEVOLAND
De provincie moet volgend jaar bepalen of er extra geluidsmaatregelen nodig zijn bij ruim 1100 huizen langs provinciale wegen. Zonder maatregelen krijgen de huizen mogelijk te maken met te veel verkeerslawaai, zeker als geluidsnormen worden aangescherpt. De provincie moet nog beslissen of de norm ook strenger wordt.

Vooruitlopend op besluitvorming in 2018 heeft de provincie de geluidbelasting in kaart gebracht bij alle provinciale wegen. Op basis van deze kaart wordt het Actieplan Geluid vastgesteld.

Hoe zit het met de herrie in jouw buurt?
Dat kun je bekijken op de geluidskaart 2017 op de website van de provincie

Met hoeveel geluid mag een woning worden belast?
Een woning mag nu niet meer dat 60 dB 'hebben'. In Flevoland zijn er ruim 300 huizen die deze belasting ervaren. Ze staan in onder meer in Almere nabij de Hogering (Kruidenwijk, De Realiteit, Bouwmeesterbuurt), maar vooral in de Noordoostpolder (De Baan in Ens, Marknesserweg bij Marknesse, Hannie Schaftweg bij Emmeloord). Ook langs de Dronterringweg in Swifterbant is de belasting hoog. 
Na 2012 heeft de provincie geluidsmaatregelen getroffen bij drie woningen, die met 65 dB lawaai hadden te maken. Dat was toen nog de toegestane grens.

Wat verandert er?
Als in 2019 de Omgevingswet van kracht wordt, mag de geluidsbelasting niet meer toenemen dan 1,5 dB ten opzichte van de situatie 2018. Daarom worden volgend jaar opnieuw geluidsmetingen langs alle provinciale wegen gedaan. 

Gedeputeerde Staten en vervolgens Provinciale Staten moeten een besluit nemen hoe ze hiermee willen omgaan. Houden ze 60 dB aan als grens, of gaat de grens naar maximaal 55 dB? In dat geval krijgen mogelijk nog eens achthonderd extra huizen te maken met meer herrie dan eigenlijk is toegestaan.

Moeten al die huizen worden aangepast?
Dat hangt helemaal af van wat de provincie volgend jaar besluit. Mogelijk is de geluidsoverlast terug te dringen met aanpassingen aan de weg, zoals stiller asfalt. Een andere oplossing kan een geluidsscherm zijn. Maatregelen aan de huizen zelf zijn niet uitgesloten. De provincie moet eerst vaststellen hoeveel geld er voor maatregelen beschikbaar is. Mogelijk zijn er subsidies beschikbaar.

reacties (12)

 • Schaapjes

   

  Pilotenweg bij espel. Ik wil al die praatjesmakers wel eens horen als je kinderen er over naar school fietsen.

  reageer
 • Hans

   

  Geweldig weer die website met de kaart, alleen te bekijken met Internet explorer. Op mobiel/tablet totaal niet te gebruiken en met Firefox maar half. Hallo Provincie, het is 2017 hoor!!

  reageer
 • esctec

   

  Laten we huizen dicht bij de weg bouwen.een vervolgens de snelheid van het verkeer aanpassen. Veel makkelijker dan huizen bouwen verder van de weg verwijderd

  reageer
 • annette

   

  ze hebben nu al gemeten voor geluidsoverlast a6 moet nog verbreed worden en de heel veel bomen weggehaald en zeggen nu dat woning goed is geen isolatie knap hoor ze hebben een glazen bol voor toekomst😠😈😤

  reageer
 • Jelle

   

  Wat te denken van de buitenwegen in de Noordoostpolder waar geribbelde betonstroken zijn aangelegd. Wanneer verkeer daarover heen riidt met 80 km per uur wordt de norm ruimschoots overschreden!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • pieter

   

  Controleer de uitlaatsystemen!! zoals voertuigen in de EU zijn toegelaten.

  reageer
 • Dick

   

  Tuurlijk, nog langzamer. De snelheidslimieten zijn nu al niet serieus te nemen, zijn ze straks nog minder serieus te nemen. Maar zullen we maar weer met de paardenkar rond gaan hobbelen? Misschien een betere snelheid voor je.

  reageer
 • Inwoner

   

  Geldt die norm ook voor vliegtuigen?

  reageer
 • Antje Ha

   

  Woningen isoleren en vooral geen geluidsschermen of wallen

  reageer
 • Hannes

   

  Nu kan men bepalen waar men moet zijn, om er achter te komen, wat bedoeld wordt met een kwetsbare locatie; wat betreft de Floriade/woonwijk langs de zo drukken A6!! Men wil toch ook buiten in de tuin en rustig in de wijk rond kunnen lopen! ( Nogmaals heb niets tegen de Floriade op zich met vraag en aanbod wat men hebt te bieden; maar wel op de zo kwetsbare verkeerd uit gekozen locatie zeker voor een Floriade/woonwijk!!)

  reageer
 • Wil

   

  Waar is hier?

  reageer
 • Schaapjes

   

  Mooie reden om de maximumsnelheid te verlagen en dit ook te handhaven. Vooral s avonds wordt er hier aan de buitenweg verschrikkelijk hard gereden. Het mag van mij overal 60 worden. Prachtige snelheid er valt genoeg te genieten

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert