Statushouder moet bij vader blijven wonen

URK
Een gevluchte Syrische student, die niet met zijn vader in één woning op Urk wil wonen, krijgt geen hulp van de rechtbank. De man wilde het besluit van de gemeente Urk om hem bij zijn ouders onder te brengen terug laten draaien. Maar de bestuursrechter zegt dat hij daarvoor niet bij de rechtbank moet zijn, maar bij het COA. 
 
Met grote tegenzin
De Syriër moest dit voorjaar van het COA op Urk gaan wonen. De gemeente stuurde hem vervolgens een brief waarin stond dat de student bij zijn ouders moest intrekken. Hij deed dat in april met grote tegenzin, want hij kan niet met zijn vader door één deur. Bovendien wil de man het liefst in Utrecht wonen om daar zijn oude studie tandheelkunde op te pakken.
 
Bezwaar 
De zoon tekende bij de gemeente Urk bezwaar aan en vroeg de rechter in een voorlopige voorziening om het besluit alvast terug te draaien. Maar volgens de bestuursrechter is de brief alleen een mededeling en geen besluit waartegen bezwaar kan worden gemaakt. Volgens haar moet het COA beoordelen of er sprake is van passende woonruimte.

Verkeerde adres
Ook de gemeente Urk stelde tijdens de rechtszaak dat de man bij hen aan aan het verkeerde adres is en toch echt bij het COA moet zijn als hij het niet eens is met een toegewezen gemeente of woning.

reacties (9)

 • Boels

   

  Toch is er wel een kanttekening te maken ;-) Het zal hem best wel "ingefluisterd" zijn dat hij, omdat hij hier rechtmatig verblijft, dezelfde rechten heeft als ieder ander. Laten we wel zijn, op dat punt is hij zeer goed ingeburgerd. Dus verwijt hem niet dat hij opkomt voor zijn rechten die hem door de Staat zijn verleend. Daarvoor zou je in Den Haag moeten zijn.

  reageer
 • Karel

   

  Dezelfde rechten als ieder ander? Ik begrijp u niet. Dus mijn nichtjes hebben dan dus ook het recht om woonruimte in Utrecht te krijgen omdat ze het ouderlijk huis willen verlaten? Ik geloof niet dat er iemand in Den Haag is die daarin trapt.

 • Kees

   

  Dan krijgt hij een hogere uitkering natuurlijk als hij uit huis woont. Worde zn opleiding ook betaald? Want ik zou niet weten hoe ik het voor de Kids betalen moet

  reageer
 • INge

   

  Goede zaak dat hij het niet zomaar accepteert. Ook hij mag voor zijn eigen welzijn (want hij kan niet met zijn vader door één deur) en zijn eigen toekomst (want hij wil graag weer studeren) opkomen.

  reageer
 • Jan

   

  Wat is er precies een goede zaak aan? Gevlucht, beweren ze toch, voor oorlogsgeweld, maar met zijn vader moeten wonen is al teveel voor deze figuur. De held.. en nu komen de eisen, en er staan alweer mensen klaar om hem daarin te steunen. Dankbaar zijn, welnee, ontevreden ja, want geen met goud geplaveide straten hier? Nou ja zeg.. wat vreselijk..

 • Louise

   

  Hier opgevangen worden en zo snel mogelijk in Nederland een studie vervolgen om daarna een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Chapeau! Jammer dat het COA zo stug is en niet meedenkt met de goedwillenden.

  reageer
 • Boels

   

  Een deel van het Midden-Oosten is inmiddels ontvolkt. Ik kan mij best indenken dat als de situatie daar verbeterd (en nog zo'n paar eeuwen achterloopt) men pogingen doet om de zaken daar weer op te bouwen met gelden uit onze ontwikkelingshulp. Onder die voorwaarden terugsturen, zij blij, wij blij.

 • Jan

   

  Goedwillend? Klaag mannetje zal je bedoelen. En maar zielig vinden. Denk toch eens na..

 • Karel

   

  @Louise en Inge. Ik heb twee nichtjes die allebei heel graag en allang het huis uit zouden willen (23 en 24 jaar), maar in Utrecht niet aan de beurt komen en wat nog weleens jaren kan duren, misschien wel nooit. En nu zou deze jongen die hier niet geboren is en nooit iets in Nederland heeft opgebouwd zomaar een eigen huis krijgen? Puur omdat hij niet met zijn vader door een deur kan? Voor hoeveel kinderen in Nederland zal dat gelden, denken jullie? Ouderen en kinderen die elkaar irriteren. Ik vind jullie reactie te kortzichtig en te beschamend voor woorden.

 • almeertje

   

  Gewoon thuis blijven wonen. Moeten zovele kinderen. En kan er echt aangetoond worden waarom deze jongen dat niet wil. Of is de afstand te ver met reizen vanaf Urk naar Utrecht. Goed inschatten graag. Wij krijgen .......Ook niks voor elkaar. Je mag blij zijn dat je een dak boven je hoofd hebt en meerdere......... Snap je.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Henny

   

  Wat een reactie voor een "vluchteling" om het niet eens te zijn met de aangewezen woonruimte. Ik zou als echte vluchteling blij zijn om in een veilige omgeving te kunnen wonen maar deze gelukzoeker vind de aanbieding niet voor hem van toepassing en heeft kommentaar. Heel apart!

  reageer
 • Beernd

   

  Ook nog eisen stellen..word steeds gekker met de vluchtelingen..staan onbeperkt Urkers op de wachtlijst voor een woning

  reageer
 • Karel

   

  Hier opgevangen worden en dan nog praatjes ook! Hoeveel kinderen moeten er wel of niet nog tegen hun zin thuis blijven wonen omdat ze a) geen geld hebben om ergens anders heen te gaan, b) er geen woonruimte beschikbaar is? Ik mag toch hopen dat de COA dit verzoek om eigen woonruimte niet honoreert. Anders ken ik ook nog wel wat mensen die in Utrecht studeren en daar woonruimte zoeken.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Terecht, wat denkt hij zelf

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert