Minister: 'VOC-dag wilde niemand kwetsen'

LELYSTAD
De Bataviawerf in Lelystad heeft geen enkele intentie gehad om groepen mensen te kwetsen met het organiseren van de VOC-dag, afgelopen 14 mei. Dat antwoordt minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op vragen van het Kamerlid Kuzu van de partij Denk.

Kuzu vroeg de minister of zij heeft beseft dat de VOC-dag voor ophef zorgt, omdat de VOC is verbonden met de zwarte bladzijden van slavernij in onze geschiedenis. Volgens de minister heeft de Bataviawerf tijdens de VOC-dag met een lezing aan vele facetten van de handelscompagnie aandacht besteed, waaronder slavernij.

Directeur Hans Maris van de Bataviawerf bevestigt aan Omroep Flevoland dat hij in de weken voorafgaande aan de VOC-dag een gesprek heeft gehad met een actiegroep tegen kolonialisme, die kritisch was over het evenement.
Maris zegt dat hij de actiegroep duidelijk heeft gemaakt dat de Bataviawerf geen VOC-museum is, maar een scheepswerf met aandacht voor deze periode van de geschiedenis. Daarbij gaat de werf het onderwerp slavernij niet uit de weg. Volgens Maris was het een goed gesprek en zijn er tijdens de VOC-dag zelf geen demonstraties geweest.


 

reacties (11)

 • Stevie

   

  De VOC periode had inderdaad donkere kanten als slavernij, goed om dat op een 'VOC' dag te benoemen. Je mag en kan de geschiedenis niet veranderen, het is nu eenmaal gebeurt Anders is het in de Turkse gemeenschap mijnheer Kuzu, daar wordt de Armeense genocide noch steeds onkent, waar ca 1 miljoen Armenen stierven door uitroeing wordt dit deel van de Turkse geschiedenis verdraait door Erdogan en de rest van het trotse Turkse volk.

  reageer
 • Alexandros des Burgus

   

  Lijkt me toch weer netjes opgelost. VOC-dag is gewoon gevierd, maar de duistere kanten zijn er ook van belicht. Mooi toch. Zolang de toeristen niet aan de slavenketting moeten en met de zweep ervan langs krijgen van een Black Panther is er niets aan de hand.

  reageer
 • TimvD

   

  Overal wat om te zeuren. Alles van de nederlandse cultuur onderuit trappen. En altijd overal opzoeken naar iets wat discriminerend over zou kunnen komen. Ik walg er van.

  reageer
 • Niek

   

  Ik net zo. Arabieren en Afrikanen waren minstens even erg. 'Wij' waren er echter, net als op vele andere gebieden, gewoon een stuk beter in. En vergeet vooral niet: wie heeft de slavernij als eerste afgeschaft? En dit uiteindelijk wereldwijd afgedwongen? Juist Ja, de Westerse beschaving.

 • .\/\/.

   

  Wat is er verkeerd aan om erop te wijzen dat de zowel de VOC als de West-Indische Compagnie clubs waren in een koloniaal tijdperk waarin slavernij en ordinaire diefstal heel gewoon waren? Het lijkt me heel verstandig ervoor te waken dat Nederland aangepraat krijgt dat de 'VOC-mentaliteit' staat voor alles waar we zo trots op moeten zijn in de geschiedenis van Nederland. Gewapend met dergelijke nuance kunnen we de wereld van vandaag beter zien.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Een kleine rectificatie op mijzelf. We mogen trots zijn op de voc tijd. Maar er gebeurden niet alleen goede dingen. Verder zijn de klagers in deze van de categorie beroepsklagers.

 • .AA.

   

  Je moet alles in perspectief zien.. Slavenhandel was toen heel gewoon. Met de inzichten van nu kunnen velen dat moeilijk bevatten. Nakomelingen van deze slaven kunnen hier geen last meer van ondervinden net zo min als de overlevenden van de 80-jarige oorlog nu rood en geel uitslaan bij het zien of eten van Spaanse producten. M.a.w. Stel je niet aan en als je er echt zoveel moeite mee hebt dan richten we een fonds op om diegene die er zoveel moeite mee hebben te repatrieren. Ik weet zeker dat dit fonds groter wordt dan Unicef.

 • Arno

   

  Man man man.. ga je ergens anders druk om maken... mijn grootouders waren horigen (meest waarschijnlijk) dus alle kastelen die aan ridders en kasteelheren herinneren zijn ook aanstootgevend?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jaap

   

  Mijn overgrootvader was turfsteker in Drenthe, dat was ook niet zo best. Waar kan ik mij melden voor een hulpgroep?

  reageer
 • Barbara

   

  Denk moet eens leren nadenken, en niet steeds de slachtofferrol op zich nemen, z.g om anderen te beschermen. Bah kinderachtig gedoe.

  reageer
 • Jos '56

   

  Denk en nadenken is een Contradictio in terminis.

 • G.M.

   

  Wat een ongelooflijke onzi. Wij waren erbij die 14 mei want mijn Antilliaanse schoonvader werkt op de werf. Hij vind het prachtig werken op de werf en zodoende waren wij wederom uitgenodigd als gezin om te genieten van een heerlijke dag. Mijn kindertjes kennen de geschiedenis van de Batavia en vragen elke keer als wij de boot doorkruisen of ik ze het verhaal van Geronimus Cornelisz. weer wil vertellen. Wat slavernij betreft vertellen wij thuis heel veel want ook dat behoren ze te weten, maar altijd met de achterliggende gedacht dat we heden ten dage maar mooi samen leven en dat papa en mama maar mooi een aantal prachtige kindertjes hebben kunnen maken. Al dat negatieve denken zorgt alleen maar voor haat en niet voor verbroedering. Wij worden daar in ieder geval alleen maar heel erg moe van.

  reageer
 • Pedro

   

  Ben zelf Antilliaan en ik word ook moe van al de bemoeienissen van gasten die alleen maar bezig zijn zichzelf te verrijken over de rug van anderen!!!!!!! Laat Kuzu zijn eigen volk maar eens aanspreken...

 • Rinus

   

  Geschiedvervalsing en geen kennis, het was de Westindische Compagnie die de slavenhandel deed en niet de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Ophouden met zeuren, geschiedenis is niet altijd zo romantisch als in de film. We weigeren ook geen mensen op basis van hun geweldadige geschiedenis.

  reageer
 • Alexandros des Burgus

   

  De VOC deed ook aan slavenhandel. Zij hebben Indonesiërs getransporteerd naar Zuid-Afrika om daar te gaan werken.

 • Harry Klein

   

  Al dat aandacht krijgt groeit!

  reageer
 • wat erg

   

  Hier wordt je toch verschrikkelijk moe van! Aan de ene kant moeten we open en tolerant zijn, maar aan de andere kant blijft er een bevolkingsgroep steeds meer en meer afknabbelen van de mogelijkheid om tolerant te blijven..... De geschiedenis heeft positieve en negatieve momenten..... accepteer dat eens of ga weg uit Noordwest Europa.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert