Arme kinderen krijgen mentor voor betere toekomst

ALMERE
Zo'n zeventig tot honderd Almeerse kinderen die opgroeien in armoede, krijgen volgend jaar een persoonlijke mentor. Dat is onderdeel van een nieuw project van de gemeente, om te voorkomen dat arme kinderen ook arme volwassenen worden. 

De mentor gaat de kinderen volgen vanaf een jaar of 10 tot een jaar of 18. Deze vrijwilliger helpt hen bijvoorbeeld bij het maken van een beroepskeuze, of bij het maken van huiswerk.

Het is uiteindelijk bedoeling dat de mentor de kinderen stimuleert om zich te ontwikkelen tot financieel zelfstandige volwassenen. Een taak die soms lastig is voor ouders die kampen met armoede. 

In de gemeente Almere wonen zo'n 6000 kinderen die opgroeien in armoede. Specifiek voor deze groep is een pot van 400.000 euro beschikbaar om de kinderen op zwemles of vakantie te laten gaan.

Daarnaast krijgt Almere jaarlijks bijna anderhalf miljoen euro van het Rijk voor arme kinderen. Wethouder Froukje de Jonge besloot om dat geld dit jaar deels op een andere manier in te zetten. Daardoor is het nieuwe mentorproject in het  leven geroepen. "Op die manier voorkomen we dat kinderen minder kansen krijgen en minder kansen pakken om hun dromen waar te maken", aldus de wethouder. 

reacties (6)

 • HL

   

  Waar zit je aan te denken: kinderen uit een gezin met financieel beperkte mogelijkheden? Kinderen uit een bijstandsgezin (wat een niet accurate betiteling zou zijn)? Gaat het er niet om dat deze kinderen hulp krijgen? Er is genoeg onderzoek geweest die aantoont dat kinderen met dezelfde intelligentie uit een lagere sociale klasse ('arme kinderen') minder kansen krijgen dan kinderen uit een hogere sociale klasse. Dat mekkeren over benamingen (of budget @Dirk2) is de kern van het positieve nieuws proberen te verpesten. Kun je niet kijken naar de mogelijkheden die het voor deze kinderen biedt?

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Welke definitie van armoede wordt gehanteerd? Werkenden hebben iets, WW-ers 70%, bijstanders soms meer. Enige die niets krijgen zijn ondernemers. Zeer terecht dat die kinderen (en gezinnen) geholpen worden! Wat mij betreft wordt er zelfs een deel van kunst/cultuur subsidie voor gebruikt.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Zoals? Maar pas op: verhullend taalgebruik stigmatiseert ook!

  reageer
 • Frenky

   

  Zorg dat deze kinderen naar goede scholen gaan eventueel met huisvesting. Zodat ze zich goed op studie en baan kunnen richten.

  reageer
 • Dirk2

   

  Ben dan wel benieuwd naar de uitkomsten en wie hiervoor weer extern wordt ingehuurd. Beperkt budget dus sponsorwerk zou netjes zijn.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Probeer die kinderen geen arme kinderen te noemen, stop ze niet in een hokje a.u.b ook niet publiekelijk in de krant of op het net.Genoeg andere benamingen voor te vinden lijkt me...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert