Alle leningen Agora Theater kwijtgescholden

LELYSTAD
De gemeente Lelystad wil alle leningen aan het Agora Theater in een klap kwijtschelden. Het gaat om een bedrag van bijna 850.000 euro. 

Het college van B en W doet dit voorstel om het theater financieel meer lucht te geven. Na enkele zeer moeilijke jaren gaat het nu weer iets beter met de Agora. Volgens de gemeente zijn er maatregelen genomen om de bedrijfsvoering te verbeteren en verliezen op de exploitatie terug te dringen.

Door de leningen kwijt te schelden wordt de Agora verlost van deze verplichting en kan het gaan werken aan versterking van het eigen vermogen. Dat is al jaren ongeveer een miljoen euro negatief.

Vorig jaar kreeg de Agora een renteloze lening van zes ton om de financiële positie te versterken. Al in 2008 is 2,5 ton voor leningen uitgetrokken, waarvan de helft daadwerkelijk aan het theater is uitgeleend. Het totale bedrag van 8,5 ton in de boeken van de gemeente wordt nu afgeboekt. 

De gemeenteraad moet nog over het voorstel oordelen. Wel heeft het college vorig jaar al de mogelijkheid genoemd dat de leningen zouden worden kwijtgescholden.

reacties (26)

 • Hendrik

   

  Misschien moeten ze dit maar betalen door het betaald parkeren 10x zo duur te maken, honden belasting omhoog, katten belasting invoeren en voor elk dier dat op de weg schijt, de eigenaar €1000,= boete. Tsjonge wat een gemeente raad. Wanneer zijn de volgende verkiezingen? Kunnen we mensen kiezen die wel een visie hebben om wat van deze stad te maken. Iedereen met een krappe beurs weet dat je geen onnodige uitgaven moet doen, dus misschien maar een aantal bijstandsmoeders in de raad? Dan zitten er tenminste een paar die weten hoe het wel moet.

  reageer
 • Rob

   

  "Kwijtschelding is het vrijwillig prijsgeven van een vordering op iemand. Meestal is de reden hiervan dat het met deze (rechts)persoon financieel zo slecht gaat, dat het bijna zeker is dat deze toch niet zal betalen. Er blijft een zogenaamde natuurlijke verbintenis over. Kwijtschelding krijgt men niet zomaar." Een investering doe je omdat je de verwachting heb dat er uiteindelijk een beoogt doel bereikt gaat worden. Dus als ik u reactie combineer met bovenstaande, komt u dan ook niet tot de conclusie dat de gemeente Lelystad zich bewust is van de door haar uitgevoerde slechte investering ?

  reageer
 • Den

   

  Lelystad is niet echt van kunst en cultuur. Hier gaat men meer voor de Action, Lidl en Aldi. Om een een keer gek en cultureel te doen mag Dries Roelvink of Dreetje Hazes komen. Da's Lelystad... Helaas. Je moet juist in creativiteit, kunst en cuktuur investeren!

  reageer
 • Pzaal

   

  Kan ik ook even 1 miljoen lenen van de gemeente Lelystad? Wanneer stopt Nederland nu eens met kunstenaars teveel geld te betalen voor al die landschaps vervuiling? Altijd moet er geld bij..stop nu eens met die geldverslindende onzin.

  reageer
 • Moraalridder

   

  Goed zo. Kam ik toch naar het theater. Dank u wel sinterklaasje

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frans

   

  De Batavia....de Kubus...de Bieb...de Agora....misschien vergeet ik een instelling...ach een miljoen hier en een miljoen daar.......er zijn in alle jaren miljoenen geinvesteerd.......en wat heeft het gebracht?????......niets...weer een stuiptrekking..... op naar de volgende subsidie

  reageer
 • Wim

   

  Schandalig als gemeente Lelystad dit doet help liever de mensen die bij de voedsel bank lopen en help de mensen die hun ziekenzorg niet meer kunnen te betalen nou nou Lelystad en doe is wat voor de ouderen.

  reageer
 • Lelystad

   

  Dirk 2 Ik ben al jaren teleurgesteld in de VVD. De afgelopen jaren zijn er zeven ministers eruit geknikkerd bij de VVD en niet door meneer Rutte, maar door andere partijen. Omdat ze onbetrouwbaar zijn. Ik begrijp niet dat men deze partij vertrouwd. Moet ik doen wat zij flikken. Of VVD stemmers! Opstelten Teeven Kamp Van Rey Steur En nog twee

  reageer
 • Rob

   

  Goh, Een schenking dus?

  reageer
 • Serge

   

  Linkse hobby!!

  reageer
 • Martin

   

  Schandalig !!! Niet uit te leggen aan bijvoorbeeld mensen die buiten hun schuld om in de bijstand zijn beland. Gaan we deze mensen ook helpen ?

  reageer
 • HH

   

  Jaja, eerst de subsidie al wat verhogen, dan nog een leninkje "ja, wordt echt terugbetaald", en uiteindelijk blijkt het ook gewoon subsidie te zijn. In maart verkiezingen. Ik hoop dat dit college en deze raad compleet weggevaagd worden. Kwijtschelden schuld is wat mij betreft maar op één manier acceptabel: het huidige Agora-bestuur tegelijk ook wegsturen, en de exploitatie van het gebouw commercieel aanbesteden. Dan nog hooguit bepaalde voorstellingen gericht subsidiëren. Net als Hilversum en Almelo dat doen. Maar wat mij betreft kiest de nieuwe gemeenteraad zo min mogelijk voor niet-kostendekkende voorstellingen, en maximale vrijheid voor een commerciële exploitant.

  reageer
 • Dirk2

   

  Al jaren betrokken bij de stad. Triest dat dit kan! Slechte VVD Wethouder zeg! Wat stelt mij dit weer teleur! Graaipraktijken binnen kunst en cultuur/CUBA Lelystad is dus normaal geworden! Ook de Kubus houdt de hand weer op! Tijd voor verkiezingen en direct afrekenen. En de Raad, die slaapt er prima op. Schaam jullie!

  reageer
 • wolverine

   

  plat gooien dat lelijke gebouw,afschuwelijk gewoon enkel die kleur al.en het geluid in de bios waardeloos.

  reageer
 • SJP

   

  Het is het enige gebouw dat de stad nog een beetje kleur geeft.!

 • Jo

   

  Inderdaad, ook al is de uitvoering niet wat je er van verwacht, mag je best wel een gevoel hebben dat je in een theater bent geweest! Hoe hebben ze zoiets kunnen bouwen!!

 • CdV

   

  Kunnen B&W weer gratis toegang krijgen in Agora ! Ik zie ze regelmatig en geloof echt niet dat ze elke keer een kaartje hebben gekocht.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Zo haal je iedere inspiratie weg om verstandig te exploiteren. Salaris wordt toch betaald en effiency is niet nodig....kennelijk. Theater van dit formaat te hoog gegrepen voor Lelystad....?

  reageer
 • Louis.

   

  Ah......Lelystad geeft lucht.

  reageer
 • Keessie

   

  Verkapte overheidssteun, niets minder dan dat. Het wordt nu toch wel tijd om hun eigen broek op te houden, idemdito met de Kubus, geldverslindende PVDA projecten.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Zo'n prachtig gebaar wordt door directie/management opgevolgd door het salaris te halveren? Een betere financiele situatie begint bij jezelf (als de rest al gedaan is)

  reageer
 • S. de Liefde

   

  In 2008 ruim een ton daadwerkelijk aan de Agora uitgeleend, vorig jaar nog een renteloze lening van 6 ton. En het gaat nu, 9 jaar later, waarachtig IETS beter met de Agora. Niet veel, nee iets... Vorig jaar heeft het college zich al ingedekt door de mogelijkheid te noemen dat de leningen zouden worden kwijtgescholden. Kunnen ze dit jaar (na rijp beraad...) doen wat ze toch al van plan waren: alles kwijtschelden. Het is jammer dat de Agora het in de afgelopen jaren zo slecht heeft gedaan en het nog steeds niet echt goed op de rit heeft. Maar op deze manier zakendoen vind ik echt een lachertje.

  reageer
 • Doe mij ook maar zo een deal

   

  Kan mijn hypotheek/schuld van..150000 kwijt gescholden worden.? Kan IK ook toekomstplannen maken.. Maar helaas.... ik ben niet van cultuur

  reageer
 • Roel

   

  Dan moet je bij de bank zijn en niet bij de gemeente. Slaat dit nou op?

 • Whoknows

   

  Gemeente Lelystad, mag ik ook zo'n lening. kan ik mijn bedrijf ook wat meer lucht geven.

  reageer
 • Bb

   

  Natuurlijk 850000 van ons geld En wij aan het bovenwater vragen of er gemaaid kan worden is er geen geld ! Ben je dan van de pot gerukt .

  reageer
 • Boels

   

  Gaaf plan! Of is het misschien toch beter (als er toch met geld gesmeten wordt) om mensen met diepe schulden te helpen. Leeft links nog ergens? Of mensen met gewoon een groot hart? Kunstenaars en kunstenmakers moeten maar eens leren dat je met een hogere opleiding je broek moet ophouden en niet je hand. En politici moeten eens ophouden om de eigen achtergrond te verloochenen. Schaamteloos plan dus.

  reageer
 • Ron

   

  Lekker zeg. En dan kan de directie mooi weer spelen volgend jaar. Belachelijk. Nu gaan ze lekker achterover zitten. Schulden worden toch wel kwijt gescholden. Onbegrijpelijk.

  reageer
 • .W.

   

  Als het om kunst en Cultuur gaat dan gaan bijna altijd alle seinen in overheidsland op groen. Je zou ook kunnen kiezen voor kostendekkendheid. Maar nee, dit soort structureel verliesgevende clubs, die maar een zeer beperkt deel van de samenleving bedienen, mag in financieel opzicht bijvend tekort schieten. De samenleving betaalt wel.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert