Ruim 800 grote grazers afgeschoten

OOSTVAARDERSPLASSEN
Staatsbosbeheer heeft afgelopen winter in de Oostvaardersplassen ruim 800 grote grazers afgeschoten. Daarnaast stierven nog zeven dieren een natuurlijke dood. Het totale aantal dode dieren is lager dan voorgaande jaren.

De 813 grote grazers die de winter niet hebben overleefd:
- 735 edelherten
- 75 konikpaarden
- 3 Heckrunderen

Afschot
In de Oostvaardersplassen worden grote grazers waarvan boswachters verwachten dat ze de winter niet gaan overleven afgeschoten. Dit heet vroeg recreatief beheer. Dit is om onnodig lijden van de dieren te voorkomen. 

Ondanks koude december, was winter zacht
Afgelopen winter was zacht, zonnig en droog. Alleen december was erg koud, met een gemiddelde temperatuur van 1,6 graad. Het was de koudste maand sinds januari 2010. Er kon zelfs even geschaatst worden op de Oostvaardersplassen.

In totaal stierf afgelopen winter één op de zes grote grazers. Vorig jaar was dat nog één op de drie. Staatsbosbeheer weet niet precies waarom het aantal dode dieren dit jaar zo is afgenomen. Een mogelijke verklaring is dat afgelopen winter droog was en de dieren dus minder vaak zijn natgeregend.

Provincie heeft plannen met de grote grazers
Provinciale Staten hebben in februari van dit jaar plannen aangenomen waarin wordt besproken om het aantal grote grazers in het natuurgebied drastisch te beperken. Daarnaast moet het gebied meer geschikt worden gemaakt voor recreatie. Gedeputeerde Rijsberman werkt sindsdien aan een concreet voorstel om dit voor elkaar te krijgen. De D66-gedeputeerde uitte al direct zijn twijfels of dit mogelijk is, aangezien er strenge regels gelden voor het natuurgebied. Hij heeft nog tot 1 juli om met een plan te komen.
[https://localfocus2.appspot.com/593aa8f7ae937]

[https://localfocus2.appspot.com/593aac2a3bcd7]

reacties (30)

 • Ton Ruin

   

  Paar jaar geleden ben ik in Yellowstone geweest. Is zo groot als de 3 noordelijke provincies. Ook daar kunnen de bizons niet trekken naar warm gebied in de winter en als ze buiten het gebied komen worden ze afgeschoten. Daar leven beren enwolvenen dat houdt de populatie van de grazers in toom. Het is werkelijk absurd hoeveel grazers er leven op die 20 km2 in de OVP. Dit heeft niets met natuur te maken.

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  Zoals ik eerder al aangaf:De Oostvaardersplassen in de huidige vorm is geen natuur. Het is een groot hertenkamp.

  reageer
 • pieter

   

  Herten, reeën en zwijnen, er komen er echt te veel van, omdat er geen natuurlijke vijanden zijn, dat is het probleem in dit "overvolle landje", maar "overvol" mag je nu weer niet zeggen, want is weer niet politiek correct. Wie weet het nog.????

  reageer
 • Beernd

   

  Dat zijn er wel erg veel idd..maar wat doen ze met al dat vlees?

  reageer
 • Fine

   

  Elke keer als ik lees over dit schitterende natuurgebied.... huilt mijn hart. Door mensenhanden gecreeerd en door mensen bepaald hoe het moet vergaan..... Meer recreatie? Wat bedoelen ze daarmee? Recreatief jagen op "wild" Mijn hart huilt, dramatisch wanbeleid dit.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Henk

   

  En daarom gaat uw opinie en die van alle andere tegenstanders mank.In de natuur gaan beesten dood van honger of geweld. Hoe denkt u dat een leeuw of hekrund in krugerpark doodgaat? Oh en daar trekken de beesten ook tot aan het hek om eten te zoeken hoor. Oh en dat gebied is groter? Klopt er zitten ook meer beesten. Zonder bijvoeren en andere onzinnige acties van dierenactivisten en politici zou de wildstand inmiddels na 20 jaar op natuurlijke wijze zijn geregeld maar ja dan komen heel zielige beeldjes boven. In u vijver komen toch ook niet meer vissen dan de vijver aankan of vist u ieder najaar de zwakke exemplaren eruit?

  reageer
 • Louise

   

  Kleine berekening: O'vaardersplassengebied is 6000 Ha groot; 2/3 is water en 1/3 land; het te begrazen gedeelte is 2000 ha. Hooguit 1000 dieren om te fourageren: vogels, grote grazers etc. Beginnen om gefaseerd stukken af te zetten om daar de natuurlijke habitat te laten herstellen/voedselrijkdom. Lange weg te gaan maar alles waard om het zo aan te pakken. (Als je het onderste uit de kan hebt gehaald krijg je het lid op de neus!!)

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  De film "Nieuwe Wildernis" is een prachtige film, maar geeft een vertekend beeld. O.a. een van honger stervend hert met prachtige sfeermuziek. Dood gaan van honger is niet leuk. Zeker niet gedurende de weken die daar aan voorafgaan. De situatie in de Oostvaardersplassen is momenteel beslist niet natuurlijk. Hoe zeer anderen u dat ook proberen te doen geloven. Duizenden koeien, paarden en herten opgesloten binnen een hekwerk, die niet weg kunnen trekken op zoek naar voedsel. Deze dieren zijn afhankelijk van de mens en hier is dus sprake van dierenmishandeling. En de Partij voor de Dieren, GroenLinks en Dierenbescherming kijken angstvallig de andere kant op.

  reageer
 • Saskia

   

  Walgelijk om te lezen. Veel te veel dieren in deze dierentuin! Speeltuin voor de jagers.

  reageer
 • Piet

   

  Nog een simpele reactie: kru ger park zuid Afrika. Steden bouwen, beesten verjagen, hek er omheen, stroperij,olifanten uitmoorden (te klein gebied) en oh ja dat noemt u wel natuur want daar gaat u wel naar op vakantie.... de OVD regelen het prima zelf (doet de natuur altijd) dus gewoon aan natuur overlaten en uiteindelijk blijven er voldoende dieren over maar ja dan krijg je de "natuurliefhebbers" die vinden dat je bij moet voeren en dan krijg je meer dieren en dan krijg je zielige doorgaande dieren en dan komen de politici. Zonder enig verstand van zaken gaan die dan dingen roepen om te scoren bij stemmenruilers. Oh en natuurlijk bent u ook niet naar de film geweest van de OVP want u was tegen......toch?

  reageer
 • nico

   

  wat een stelletje debielen hebben geen verstand van omgaan met natuur

  reageer
 • Hans K

   

  Ja, helder. Hopelijk komt het vlees van deze dieren in het schap van de slager en supermarkt te liggen met sticker 'vrije uitloop'.

  reageer
 • Het spel met de natuur?

   

  Simpele benadering ,in gepolderd ,omheind,dieren losgelaten,uithongeren,versterven,doodschieten. Wie is begaan met de natuur?????

  reageer
 • HH

   

  "Recreatief beheer"? Werkelijk? Hobbyjacht zou een hele slechte reden zijn... Ik neem dus aan "reactief".

  reageer
 • Avd

   

  Hoera. Heeft Rijkswaterstaat toch maar ff aangetoond met grafieken hoe goed ze omgaan met het beheer van deze " dierentuin"

  reageer
 • Schaapjes

   

  Er sterven dagelijks dieren in de bio industrie die een Veel minder goed leven gehad hebben en vaak ook veel korter. Kan iemand me het verschil uitleggen? Want dit veroorzaakt veel meer commotie

  reageer
 • Ellen

   

  En daarbij is de vrieskast weer gevuld voor kerstmis. Heb zelf het ontleden gezien in een tuin...

  reageer
 • henkb

   

  Ben helemaal met je eens, ze laten zich opfokken door mensen die volgens mij zich nooit of zelden in de OVP laten zien. Daarnaast ook nog iemand hier, die vanuit rijksdienst ijsselmeerpolders werkzaam was (initiatiefnemer van dit gebied) en nu vol rancune zit. Laat natuur zijn eigen gang gaan en grijp inderdaad pas in als dierenwelzijn in gedrang komt.

  reageer
 • Henk

   

  Toont maar weer eens aan dat de zogenaamde dierenliefhebbers er absoluut geen verstand van hebben de de boswachters van staatsbosbeheer wel maar ja wat die zeggen strookt natuurlijk niet met de zielige verhalen van de facebook activisten. Schande dat de politiek daar nog steeds naar luistert. Oh nee dat snap ik wel die hebben er ook geen enkel verstand van

  reageer
 • Peter

   

  Ingewanden voor mij ( gehakt voor volgende week )

  reageer
 • ron

   

  waarom wordt hier aandacht aan besteed ik wordt hier boos en verdrietig van

  reageer
 • Frank

   

  Geleidelijk terugbrengen naar enkele honderden, dan hoef je er structureel nog maar enkele tientallen per jaar af te schieten. Ethiek is soms meetbaar.

  reageer
 • henkb

   

  Rob, kan je wetenschappelijk aantonen waar je dit op baseert. Of is dit vanuit emotie of laat jij je meevoeren door wat andere zeggen (diegene die vanuit het verleden vol rancune zitten)

  reageer
 • Hasse

   

  Verschrikkelijk, hoe lang gaat deze ellende nog duren?! Dieren afschieten in een afgesloten gebied, natuurlijk? Hou toch op! Misselijk word ik ervan.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dan kun jij als grote-grazers-specialist ff bepalen of er goed gehandeld is?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als het gebied er niet geschikt voor is, waarom brengt het dan zèlf dergelijke aantallen voort?

  reageer
 • Nico Dijkshoorn.

   

  Het lage afschotcijfer en de lage natuurlijke sterfte is bijzonder vreemd. Het weer kan geen goede verklaring zijn. Afgelopen winter was minder extreem zacht dan de winter daarvoor. Het aantal dieren in het najaar 2016 was hoger dan het aantal dieren in 2015. (Wel vooral door de groei van het aantal herten).Door het lage sterftecijfer (813 in winter 2015-2016 en 1613 in winter 2015-2016) is het aantal grote grazers dat nu (stand 1 mei 2017) in de Oostvaardersplassen loopt waarschijnlijk ongeveer 900 hoger dan mei 2016!Dus een forse toename van het aantal dieren.Meer drachtige dieren zijn de winter doorgekomen, daardoor zullen dit jaar extra dieren geboren worden. Daardoor zal het aantal dieren bij de komende najaarstelling pieken. Er is al jarenlang sprake van onverantwoorde overbegrazing en afname van de biodiversiteit in de Oostvaardersplassen. Wanneer niet preventief ingegrepen wordt op het aantal grote grazers, dreigt komende winter een groot probleem. De besluitvorming bij Provinciale Staten verloopt uitermate traag.Het onderzoek naar de juridische aspecten is nog niet afgerond. Een adviescommissie zou vóór de zomer advies moeten uitbrengen over het toekomstig beheer van de grote grazers. Deze adviescommissie schijnt nog steeds niet ingesteld te zijn. Na alle commotie dit voorjaar -aangewakkerd door GroenLinks, PvdD, PvdA en enkele ecologen- dreigt de ellende de komende winter rampzalige vormen aan te nemen. Dringende oproep aan Provinciale Staten: Laat dit niet gebeuren!!

  reageer
 • Rob

   

  Dat gebied is niet geschikt voor zoveel dieren. Gewoon wanbeleid!

  reageer
 • Barbara

   

  De rest mag blijven?

  reageer
 • Troela

   

  Misschien handig om ook aan te geven hoeveel levende dieren er nog ongeveer rondlopen op hoeveel vierkante meter... Dan zien we tenminste tot wat die afgeschoten dieren zich verhouden.. Misschien weet iemand dit?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert