CU/SGP wil meer zeggenschap over ZZL-gelden

NOORDOOSTPOLDER
De fractie van de ChristenUnie/SGP in Noordoostpolder wil meer zeggenschap over de Zuiderzeelijngelden. In die pot zit nog 14 miljoen euro om de economie van Noordoostpolder en Urk te stimuleren.

Er kan alleen geld uit de pot worden gehaald als gemeenten en de provincie ook een financiële bijdrage doen. In het verleden is afgesproken dat er per project maximaal 2,5 miljoen euro subsidie uit de Zuiderzeelijngelden beschikbaar is. Dat wil men nu verhogen tot 3,5 miljoen euro om de buitendijkse servicehaven bij Urk te ontwikkelen.

Nieuw convenant
Om het subsidieplafond te verhogen stellen de provincie en colleges van B en W van Urk en Noordoostpolder voor om het convenant aan te passen.
De CU/SGP grijpt dit moment aan om een grotere vinger in de pap te krijgen. Nu beslissen Gedeputeerde Staten en de colleges waar het geld naar toe gaat. De ChristenUnie/SGP wil dat de gemeenteraad ook kan meebeslissen. De kans is groot dat de gemeenteraad in Noordoostpolder het voorstel steunt.

50 miljoen
De Zuiderzeelijngelden zijn in 2008 door het Rijk beschikbaar gesteld, nadat was besloten om de spoorlijn tussen de Randstad en het Noorden niet aan te leggen.
Het Rijk gaf toen 50 miljoen euro. Daarvan is inmiddels 26 miljoen besteed aan de aanleg van de N50 tussen Ens en Ramspol.
Nog eens 10 miljoen van het Rijk is uitgetrokken voor verbreding van een tweede stuk van de N50. De provincie, Urk en Noordoostpolder dragen hieraan samen 6,5 miljoen bij.

Economie
Er resteert nu dus nog 14 miljoen euro in het potje van het Rijk. Die is bedoeld voor versterking van de economie en leefbaarheid.
De provincie, Urk en Noordoostpolder hebben dat potje aangevuld met 7,5 miljoen euro, maar dat bedrag is al grotendeels besteed aan de nieuwe Vollenhoverbrug bij Marknesse, de Parel van Urk, het composietenproject Compoworld en de versterking van de duurzame visserij en het agrofoodcluster.
Voor de buitendijkse haven wordt uit deze pot nu zeven miljoen euro gereserveerd.

 

reacties (5)

 • Waterman

   

  Er zijn ook miljoenen in de Wellerwaard gegooid. Blijkbaar rendeert de servicehaven ook niet, want dan hoefde er geen geld bij. Hoop dat het gejammer voor een spoorverbinding naar het Noorden wegblijft. Pot is opgemaakt.

  reageer
 • M.H.

   

  Een Q-liner naar het nieuwe treinstation in Kampen-Zuid is al een verbetering tov de aftandse boemelbus naar de boemeltrein. Of ipv Q-liner naar Lelystad en naar Kampen-Zuid 1 rechtstreeks naar Dronten, aansluitend op de treinen.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Dit terwijl het spoor hartstikke nodig was en het geld nu aan zaken besteed wordt die helemaal niet in de toen geplande spoorregio liggen. Gratis geld voor andere gebieden en de oorspronkelijk ontwikkelingsgebieden moeten op een houtje bijten.

  reageer
 • CJW

   

  Als de N50 nu eens helemaal vierbaans zou worden, dat zou de economie van de Noordoostpolder en Urk aardig stimuleren.......

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Urk ligt niet aan de N50, de Domineesweeg is voor Urk de flessehals. In de polder is het al 2x2 en OverIJssel hebben ze geen ZZL budget. Overigens zal er bij Kampen op het stuk met de vele invoegstroken ook wel snel 2x2 komen.

 • tja, dat heeft weinig te maken met de zzl-gelden van nop. het is een provinciale weg (en de zorg van overijssel)

 • Je maag draait er van om!

   

  Terwijl allerlei maatregelen worden genomen om het milieu te beschermen gaat men op een slinkse wijze een vervuilende servicehaven creëren(geraffineerd het financiële plafond verhogen,o ja ook nog kruiwagentjes politiek door verwantschap) Zet het geld nu eens eindelijk goed in voor openbaarvervoer met vernieuwende ideeën daar was het in principe uiteindelijk ook voor bestemt !! Maak de bussen milieuvriendelijk en maakt het openbaarvervoer ludiek en aantrekkelijk!Ook voor de schooljeugd die straks weer massaal naar school gaan ,geef het goede voorbeeld rijksbestuurders?

  reageer
 • Thomas

   

  Reizen met het OV werkt niet. Je bent veel langer onderweg. Dat is voor werkenden geen optie.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert