"Arbeidsbureau moet mensen in de bijstand aan baan helpen"

ALMERE
De gemeente Almere wil in samenwerking met een arbeidsbureau proberen zoveel mogelijk Almeerders in de bijstand zo snel mogelijk aan een baan te helpen.  

Dat zegt wethouder Froukje de Jonge in het televisieprogramma Over Flevoland Gesproken. De Jonge is nu in onderhandeling met een arbeidsbureau die deze taak wil uitvoeren. Afgelopen donderdag werd tijdens de politieke markt duidelijk dat de gemeenteraad een experiment wil met een 'regelarme bijstand'.

Almere krijgt van het Rijk 10 miljoen euro minder voor de bijstand. De gemeente probeert maatregelen te nemen om deze financiële tegenvaller op te vangen, onder meer door efficiënter en effectiever werken.

reacties (16)

 • mark

   

  het zal wel aan ons liggen. daar dient het arbeids bureau toch ook voor. het doel is toch altijd werken en geschikte passende plekken voor werkloze zoeken daar is iedereen mee gebaad. daarbij opgemerkt dat het soms ook niet passend en leuk werk is. geschikt werk zou er toch altijd moeten zijn zou je zo denken. probleem xit hem hier denken wij in het naar onze zin. dat zal niet altijd gaan in deze huidige maatschappij.

  reageer
 • Nico

   

  Als het mogelijk is zou ik graag eens met deze wethouder willen praten. Haar verhaal klopt niet helemaal, er zijn mensen die geen sociale dienst hbben en ook op bijstandnivo zitten en nergens terug kunnen. Deze ervaring maak ik van dichtbij mee.

  reageer
 • Lies

   

  Ken iemand die 2 dagen werkt en rest wordt aangevuld door bijstand. mevr. kan extra werken maar doet dit niet want anders bijstand kwijt. ondertussen wel alle toeslagen ed opstrijken én er zwart bijwerken...fijn hè dat soort mensen.. kan hier écht boos om worden...

  reageer
 • almeertje

   

  Iedereen die nu reageerd hebben die morgen nu een baan voor mijn man. Hij is 59 jaar. Duizenden sollicitaties de deur uit. Over 3 maanden de bijstand in. We vinden het verschrikkelijk. DUS KOM OP MET DIE BAAN DAN.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Misschien kunnen veel bijstandgenieters in de floriade werken.

  reageer
 • Dirk

   

  meld je al vast aan dan

 • laat alle reacties zien
 • AJ

   

  Arbeidsbureaus kosten ook geld en krijgen bepaalde groepen van werkzoekenden niet aan het werk!

  reageer
 • Harry Klein

   

  Nu de hand ophouden stopt gaat mevrouw in actie? WIE gaat deze intermediair WAT betalen? De aloude politieke spelletjes komen weer op tafel. Helaas over de rug van de burger. Werkbedrijf en UWV presteren niet dus nu maar een derde partij zonder de anderen af te rekenen? Mogen wij er hierbij vs uitgaan dat het gemeentelijk apparaat direct wordt opgeheven op dit dossier? Bijzonder hoe onze overheid, hier het CDA notabene, misbruik maakt van positiemacht en algemene middelen. Heel betreurenswaardig!

  reageer
 • Claartje

   

  Wat een huilie-verhaal (over misgelopen geld) en mooipraterij van mevrouw de Jonge. Ik adviseer haar de twee zeer recente tv-programma's van Radar over werkloosheid en bijstand bij vijftigplussers eens terug te kijken. Dat heeft ze vast gemist want hier komen de hopeloosheid van werklozen in Nederland en de meest schrijnende situaties in beeld. Ook werd duidelijk dat werken niet altijd loont als je in de bijstand zit. Een gemotiveerde man die er zelfs in slaagde maar liefst vier kleine banen te hebben (uiteraard tijdelijk en geheel onzeker, precies zoals bij de uitzendbureaus die mevrouw de J. in beeld heeft) moest elke maand bijna €200,-- bijbetalen. Want zo zit werk en belasting hier in Nederland in elkaar.

  reageer
 • Mark, Dronten

   

  Ik zeg: arbeidsmigranten weer naar huis. Dan komen de banen vanzelf weer vrij, kunnen de mensen aan het werk en hoeft Almere minder of geen uitkeringen meer te bekostigen. Wat mij betreft een win-win-situatie.

  reageer
 • Thomas

   

  Mensen die in de bijstand zitten zijn te lui en ongemotiveerd om het werk van arbeidsmigranten te doen. Met name de agrarische sector is die mensen gaan werven omdat ze geen personeel konden vinden. Er is meer dan genoeg werk, maar mensen zijn niet bereid dat werk te doen en zijn niet bereid zich om te scholen. Ik heb het wel eens moeten doen voor een bedrijf hoor, personeel werven vanuit de bijstand en WW. Het was 7.00-9.00, sloopwerk voor € 9,50 netto. De helft die had gesolliciteerd en was aangenomen kwam niet eens opdagen, een deel was te laat vanaf het begin, en na een week waren ze allemaal weg omdat ze liever bijstand trokken dan werkten. Wat krijg je ervan? Ja gaat mensen daarop selecteren. 45+? Och, weer zo'n babyboomer die denkt dat hij overal recht op heeft, die komt toch niet opdagen. Niet uitnodigen. Al 2 jaar bijstand? Die is dus lui, anders had hij al werk. Komt zeker niet opdagen, dus ook niet uitnodigen. Enz, enz.

 • AA

   

  Ja en niet alleen de banen.... wat dacht je van huurwoningen? Worden de wachtlijsten ook wat korter....

 • Jan

   

  Arbeidsmigranten werken tenminste nog als ze hierheen komen. Het probleem is de overbelasting van ons sociale stelsel door de aanhoudende stroom asiel/gelukszoekers. En dan nu een mogelijke coalitie met dat zeer gevaarlijke GroenLinks die alles op alles zetten op meer immigratie. En dat terwijl de cijfers aantonen dat meer dan 70 % van alle immigranten na vele jaren alleen maar bijstand hebben gekregen. Waar denkt men mee bezig te zijn, allemaal mooie verhalen over de zogenaamde verrijking voor onze arbeidsmarkt, terwijl de realiteit leert dat het hele stelsel onbetaalbaar wordt. Zeker nu de gemeentes minder geld krijgen voor de bijstand. Al lang zijn er enorme problemen om mensen ouder dan 40/50 weer aan een baan te helpen, omdat werkgevers nu eenmaal met de luxe leven om voor jongere en goedkopere, en ook de leeftijdsgroep met minder risico op uitval door ziekte, werkkrachten te kiezen. En reken maar dat we weer eens te maken gaan krijgen met positieve discriminatie, net als met de huurwoningen, immigranten gaan voor.. Dus weer een klap in het gezicht van de ouderen die niet mee profiteren van wat al een tijdje de opleving van de economie wordt genoemd. Die hebben zich laten bijscholen, omscholen, drie slagen in de rondte gesolliciteerd, en nul resultaat.

 • Erwin

   

  efficiënter en effectiever werken!!! Dan is er maar 1 oplossing ... het hele UWV opheffen !!

  reageer
 • Uhm...

   

  Arbeidsbureaus? Die bestaan toch al lang niet meer? Volgens mij worden er uitzendbureaus bedoeld. Daarnaast is motivatie cruciaal. En ik vrees dat als alle vrijstellingen en toeslagen moeten worden ingeleverd, dat die motivatie minimaal is.

  reageer
 • Carl

   

  Laat ze lekker stoppen met de floriade houden ze geld over, en.kunnen ze weer geld in de stad stoppen, alles verpauperd.

  reageer
 • Mark

   

  Klinkt goed. Nu maar kijken of het helpt. De meesten willen wel werken. Maar als je ouder bent en ontslagen dan heb je bijna geen kans meer op werk. Een bijstandsuitkering is dan gewoon nodig. Ik ken wel mensen die 30 jaar gewerkt hebben en ineens in deze situatie terecht komen......

  reageer
 • Maaike

   

  "Bijstandstrekker"... Mag het ook "bijstandsgerechtigde" zijn? Een beetje minder denigrerend graag, het zijn echt niet allemaal luie werkschuwe bankhangers.

  reageer
 • Jo

   

  Inderdaad bijstandsgerechtigden, deze experiment is al 10 jaar geleden begonnen, maar al die tijd een kwestie geweest van pappen en nat houden.

 • Jacobus MG

   

  Hoever kun je van de realiteit af staan ? Iemand die in de bijstand zit KAN zich gewoonweg niet permitteren om aan het werk te gaan. Die heeft natuurlijk allang uitgerekend dat financieel volstrekt onhaalbaar is om met een beneden modaal salaris netto evenveel over te houden als aan een bijstand uitkering, aangevuld met allerlei toeslagen, vrijstellingen van belastingen en extra ondersteuningen van de zieligheidsindustrie. En cadeautjes zoals voedselpakketten ed.. De bestandgerechtigde zal wel gek zijn om voor een paar Euro 's ochtends om 6 of 7 uur op te staan, reiskosten te maken, extra kledinguitgave te doen enz.. En geef hem of haar eens ongelijk.

  reageer
 • Tamara

   

  Een bijstand gerechtigde krijgt geen voedsel pakket, niet zomaar schreeuwen als je de feiten niet kent...

 • Arie

   

  Nu al? Omdat ze 10 miljoen minder krijgen. Schande dit had al veel eerder een regel moeten zijn. Een tegen prestatie leveren sls je op de zak van de gemeenschap leeft. Ontzie dan wel bijstandsmoeders die kinderen opvoeden. Maar wie kan werken korten als ze niet willen.

  reageer
 • Boels

   

  "U doet mee aan activiteiten die uw gemeente u aanbiedt om werk te vinden." Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand/vraag-en-antwoord/wanneer-heb-ik-recht-op-bijstand Als de gemeente het wel best vindt bieden ze geen activiteiten aan. Dat wordt anders als de uitkering uit het algemene gementelijke budget moet komen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert