Tien opvallende feiten over Almeerders

ALMERE
De gemeente Almere heeft voor de negende keer de enquête 'Almere in de Peiling' gehouden onder haar inwoners. In totaal deden er 2806 Almeerders mee. De peiling wordt elke twee jaar gedaan en de komende jaren wordt er volgens de burgemeester aandacht besteed aan de uitkomsten.

De tien meest opvallende feiten op een rij

1 - 13 procent van de ondervraagden heeft bijna nooit of nooit contact met de buren.

2 - 52 procent van de Almeerders is trots op hun stad. Dat is een stijging van zes procent ten opzichte van de vorige peiling in 2014.

3 - Niet-westerse Almeerders zijn trotser op de stad dan de westerse inwoners. Namelijk 62 procent ten opzichte van 44 procent.

4 - Meer dan 80 procent van de ondervraagden vindt het (zeer) prettig om in Almere te wonen. De stadsdelen Almere Buiten, Haven en Hout scoren het beste.

5 - Eén op de zes huishoudens komt moeilijk tot zeer moeilijk rond.

6 - Driekwart van de Almeerders beschouwt zichzelf als een zorgvuldige afvalscheider.

7 - 14 procent van de Almeerders heeft zonnepanelen. Gemiddeld zijn het twaalf stuks en vaak zijn deze Almeerders 45 jaar of ouder. Het aantal is gestegen; in 2010 had 5 procent van de Almeerders ze.

8 - 37 procent van de Almeerders heeft geen interesse in de lokale politiek. In 2014 was dat 25 procent.

9 - Twee op de tien Almeerders doen (bijna) nooit leuke dingen met vrienden of het gezin, ook als activiteiten geen of weinig geld kosten.

10 - 49 procent van de Almeerders sport regelmatig in een club, vereniging of sportschool.

reacties (18)

 • Karel

   

  Is dit hetzelfde onderzoek waar Almere Deze Week mee kopt? "Almeerders niet gelukkig en niet gezond". De raadsleden hoorden afgelopen donderdag de resultaten van dit onderzoek, o.a.: "Almeerders voelen zich niet echt gelukkig en 50-70% voelt zich ongezond. In andere grote steden is dit 90%! Heel lage score als het om woonaantrekkelijkheid gaat (Almere staat derde van onderen). Voorzieningenniveau is ver onder het gemiddelde, met name kunst en cultuur (niet onlogisch met al die herriefestivals die in Almere een podium krijgen). Verder scoort Almere bovengemiddeld bij overlast en onveiligheid in de woonomgeving. Nou, tel uit je winst! Klinkt voor mij meer als de werkelijkheid dan de resultaten in het artikel hier op OF. Misschien moet de gemeente hun hoofd uit die bodemloze Floriadeput halen. Werk aan de winkel, zou ik zeggen, en heel veel!

  reageer
 • Hannes

   

  Mede ondertekend!

 • Marcel

   

  Ik hoor hier mensen zeggen zich te schamen om te vertellen dat ze in almere wonen?! Want? Ik vraag dan altijd goh en waar woon jij dan? Oh en daar is alles fantastisch? Of mensen met teksten wil er nooit wonen! Nou zeg het voort tegen al je vrienden blijf vooral weg. Overal heb je wat en is er wat

  reageer
 • Hekking

   

  Ik vraag me af hoe representatief dit onderzoek is. Ik twijfel dan ook aan de uitkomst van deze enquete. Laten we het er maar ophouden dat het voor een ieder persoonlijk hoe hij of zij Almere ervaart. Ik denk het mijne ervan. Ik vind Almere er niet beter op geworden na 20 jaar wonen.

  reageer
 • Jeff

   

  Ik vind almere een leuke fijne stad om te wonen. Misschien niet gezellig gebouwd (recht toe recht aan) ik zou graag terug willen naar Haven. Er is van alles te doen voor iedereen. Tuig op straat moet dus gewoon keihard aangepakt worden door politie. Maar dat probleem heeft heel nederland. De duo-bak is waardeloos en daardoor pleuren mensen ook vuilnis zakken op straat. Maar verder is er zat om uit te gaan, winkels(jammer van betaald parkeren), een strand, sport, buurtcentra waar mensen elkaar kunnen helpen etc. En dat voor een prijs waar je in een andere stad nog geen schuur voor koopt

  reageer
 • Tim

   

  Dit onderzoek zegt niets. De Almeerder die de moeite doet om mee te doen aan deze peiling is al een heel ander type dan de gemiddelde Almeerder die het gelijk in de prullenbak smijt.

  reageer
 • Karel

   

  Ja, helemaal eens!

 • laat alle reacties zien
 • Chanel

   

  Ik vind alleen de huizen en wijken aan de buitenkant erg slordig.veel onkruid dat zelfs langs de ramen en voordeur groeit.en vaak veel rommel .het is jammer want het zijn vaak mooie huizen.het stoot meteen af.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik durf op verjaardagen echt niet te vertellen dat ik in Almere woon. Ik heb niet zoveel vrienden dus ook weinig verjaardagen dus dat scheelt.

  reageer
 • Derrick

   

  Waarom niet? Je hebt wel altijd (vaak scherp en terecht) overal commentaar op. Je woont hier toch lekker? Niet al te duur, lekker centraal. Niets mis mee. Vraag me overigens wel af hoe representatief het onderzoek is...

 • Jo

   

  Zolang een verkeersbord van 80 naar 100 km belangrijk en tevreden mag zijn! Zo kan de rest in Almere procentsgewijze ook tevreden zijn!

  reageer
 • Rob

   

  Oh ik kan niet wachten op de 10 heugenlijke feitjes over de inwoners van Lelystad. Iets voor de oudejaarsconference van Youp😂.

  reageer
 • Piet

   

  Deze uitkomsten zijn gebaseerd op uitspraken van slechts 1% van de Almeerse bevolking. Hóe betrouwbaar is Dit.4

  reageer
 • Knappe Oma

   

  Niets te doen voor de jeugd!Behalve Schoor met een voorkeur deir Speelplaatsenvirus in veel woonwijken! Tieners hebben 3keuzes straat,kamer of via sportfionds uitgelachen worden als je ouders geen middenklasse inkomsten genieten. Mensen die mobiliteit afhankelijk zijn kunnen helemaal hun afval niet kwijt Almere heeft 700 ℅ meer cara/copd/allergie ten opzichte van Nederland door de vervuilde bodem. Prachtige antennezendmasten kankerverwekkend midden door de woonwijken. Alles voor de toerist en de inwoners worden gemist beleid.

  reageer
 • I love Almere

   

  Het glas is half vol voor 'knappe oma'. Er is heel veel te doen. Ongelooflijk mooie recreatie gebieden. Sportclubs / verenigingen. Speeltuintjes, sportvelden enz. Ik begrijp uw reactie niet. U verwacht alles op een presenteer blad heb ik het gevoel. Jeugd heeft zoveel meer in vergelijking met 40 jaar geleden. Neem de bibliotheek in het centrum. Onfelooflijk wat hier de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld 'tieners' waarvan de ouders niet 'vermogend' zijn. Zendmasten staan overal opgesteld door het hele land. Maar in uw ogen ook weer niet goed. Hoe wilt u zorgen voor een dekkend mobiel netwerk ? Afval niet kwijt ? Wekelijks wordt het vuil opgehaald. Groot vuil ? Een belletje met de gemeente en een afspraak is snel gemaakt om het op te laten halen. Tieners mogen ook zelf initiatief tonen. Niet alkes hoeft aangerijkt te worden. Goed voor de hersenen ! Verveling zorgt ook voor inventiviteit.

 • Bewoner van Almere

   

  Jullie kunnen een conclusie trekken uit maar 2806 deelnemers....!

  reageer
 • Klaas

   

  Dat is wetenschappelijk meer dan genoeg om conclusies te trekken.

 • BOB

   

  Er klopt geen reet van... Ondezoek eens hie de gemeente Almere hun afval dumpt.. Ga je versteld van staan

  reageer
 • Deelnemer andere enquête

   

  Afgelopen week deelgenomen aan het onderzoek 'Wonen in Almere Centrum', met het accent op leefbaarheid en veiligheid. Gaat Omroep Flevoland hiervan straks ook de resultaten publiceren? Ik vermoed dat die uitkomst er veel negatiever uit zal zien dan dit jubelverhaal. 52% trots op hun stad? Dat is een nipte meerderheid t.o.v. 48% niet.

  reageer
 • Ton

   

  Is het glas half vol of half leeg? Mensen zouden eens positiever moeten denken en dankbaar moeten zijn van wat zij wel hebben. Fijne en vooral vrolijke dag iedereen.

 • Kees

   

  Oke jij je zin. 12% is niet tevreden en de rest enigszins tevreden.

 • Almeerder

   

  Ik ben trots op onze stad, maar 14% met zonnepanelen?? Ik durf mijn twijfels bij dit onderzoek te plaatsen.

  reageer
 • Peter

   

  Helemaal gelijk, I Love Almere! Dit doe ik bijna altijd.

  reageer
 • Bianca

   

  I love emmeloord65

  reageer
 • I love Almere

   

  Hoe verhoudt deze uitkomst zich tot de rest van het land ? Almere is natuurlijk een fantastische stad om te wonen. 1 opmerking zou ik graag willen maken ; begroet elkaar eens wat meer en schenk wat meer aandacht aan elkaar. Met elkaar maken we de samenleving !

  reageer
 • Ikke

   

  Groot gelijk! Iedereen klaagt maar even praatje met de buren is zo eng..hangen liever binnen vastgeplakt aan de smartphone.. en voor jongeren is er meer dan genoeg te doen...laat ze eens sporten inplaats van hele avond schreeuwend op een schoolplein te hangen...zoveel sportclubs....

 • Dirk

   

  geef me vrouw elke dag aandacht

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert