PvdA wil thuiszitters bespreken op Politieke Markt

ALMERE
De PvdA in Almere wil weten wat de gemeente doet om de meer dan honderd thuiszitters weer naar school te krijgen. De partij dient een verzoek in om de kwestie te bespreken tijdens de Politieke Markt. 

Tientallen kinderen en tieners uit Almere gaan langere tijd niet naar school. Ze zitten weken of zelfs maanden thuis zonder onderwijs te krijgen. Dat bleek onlangs uit het jaarverslag leerplicht 2015-2016 van de gemeente Almere. In dat schooljaar zaten 128 jongeren vier weken of langer thuis.

De PvdA krijgt signalen dat het om meer kinderen gaat. Die staan wel als schoolgaand geregistreerd, maar zitten in de praktijk thuis. De PvdA kaart de zaak aan na het bericht dat de gemeente Almere lijkt te zijn gestopt om zich in te spannen voor een 7-jarig jongetje dat al drie jaar zonder onderwijs thuiszit. Volgens de vader van de jongen hebben verschillende instanties al ruim een maand geen contact meer met de ouders.

De SP stelde vorige maand schriftelijke vragen over de vele thuiszitters. die vragen zijn nog niet door het college van burgemeester en wethouders beantwoord. 


reacties (2)

 • Ed Molenaar

   

  Als een kind een gedragsstoornis heeft, mogen andere leerlingen er niet de dupe van zijn. Maar de overheid kan best iets regelen. Misschien heeft dat minder status dan een floriade, maar het is wel iets wat echt nodig is.

  reageer
 • Emma

   

  Voor dat 'iets' zal geld nodig zijn. Daarvoor moet de landelijke politiek keuzes maken. Zolang de klassen zo groot zijn, er steeds minder assistentie in de klas komt, de werkdruk van leerkrachten zo hoog blijft zal het probleem blijven bestaan. Passend onderwijs lijkt op papier misschien een mooi concept, de praktijk laat helaas in veel gevallen anders zien.

 • Thomas

   

  Hoho PVDA, een deel van die thuiszitters, zitten thuis omdat ze een extreme gedragsstoornis hebben en andere kinderen pesten. Pesters naar school, betekent meer slachtoffers. Pesters horen thuis te blijven zitten net zolang totdat hun stoornis is behandeld en genezen. We gaan geen tientallen kinderen slachtofferen, zodat de PVDA zich op de borst kan kloppen dat ze een school hebben gedwongen om een pester met een gedragsstoornis toe te laten.

  reageer
 • Sandra

   

  typisch gevalletje heb de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt! Zeer irritant dit soort reacties. Onderwijs is een grondrecht bij de wet geregeld. Ieder kind hoort naar school naar te gaan. Ongeacht de problematiek. Er zijn speciale groepen in Almere met een zorgarrangement waar kinderen met extreme gedragsproblemen onderwijs in kunnen krijgen. Pesters zijn niet per definitie kinderen met extreme gedragsproblemen. Als je het hebt over pesters dan heb je het over hele andere problematiek binnen het onderwijs. Dit is een landelijk probleem en geen probleem van Passend Onderwijs of thuiszitters. En waar dus in dit artikel over gesproken wordt!!

 • Eefje

   

  Een stoornis is niet zo maar te genezen in korte tijd. En het is onacceptbel om kinderen voor langere tijd thui te laten zitten onder scholing. Er zal dan ook een oplossing gevonden moeten worden voor deze groep kinderen, scholing is een mensenrecht.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert