''Boeren, pas op met beregenen!''

FLEVOLAND
Het beregenen van landbouwgrond in deze droge tijd lijkt een goed idee, maar het kan averechts werken. Dat zegt Louis Nannes van het Dronter bedrijf AgriWater Consulting. Het water dat gebruikt wordt om de gewassen te besproeien bevat momenteel erg veel zout en dat is niet goed voor de planten.

Dat zoute water komt uit het IJsselmeer. Door de weinige neerslag laat het Waterschap meer water vanuit het IJsselmeer toe om de sloten en tochten te vullen. In dit water zit meer zout dan in het regenwater dat de sloten normaal vult. 

Besproeien met 'zout' water zorgt ervoor dat de wortels van de plant minder of zelfs geen grondwater meer opnemen. En daardoor kunnen de planten doodgaan.

Eigenlijk moet je de droogte dus voor zijn. Nannes raadt akkerbouwers daarom aan zo vroeg mogelijk te beginnen met het beregenen van het land. De wortels van de plant zijn dan nog niet verdroogd en dus nog sterk. Wordt te lang gewacht dan is het water te zilt en dat kan funest zijn voor de toch al zwakke plant.

reacties (5)

 • Teun

   

  Doordat met name de Noordoostpolder maar weinig oppervlaktewater heeft (ongeveer 1,5%) van het totaaloppervlakte, is het sterk afhankelijk van het IJsselmeer. Er zouden veel meer grote waterbuffers (meren, en plassen) aangelegd moeten worden. (van bijv. inferieure landbouwgrond) Ten tijde van overvloedige regen kan het water worden opgevangen worden, en in ten tijde van droogte voor de landbouw gebruikt worden. Bovendien kan het dienen als recreatieve functie. Het is toch krom dat gemalen het water steeds maar moeten wegpompen, en het later weer binnengelaten wordt als het te droog is.

  reageer
 • Kim

   

  Maar als je heel vroeg begint met beregenen trek je toch juist de sloten leeg?! Laat die boeren het lekker zelf regelen. Dat doen ze al hun hele leven.

  reageer
 • Albert

   

  Sinds wanneer zit er "zout" water in het ijsselmeer. Volgens mij is de beste man een beetje de kluts kwijt.

  reageer
 • Rob

   

  2 vliegen in 1 klap, de patat komt al zout uit de grond

  reageer
 • Vaan

   

  Denk dat de boeren het zelf heel goed weten wat zowel en niet kunnen doen ;-)

  reageer
 • De meester

   

  Het is algemeen bekend dat mensen met beperkte opleidingen er veel meer van weten dan mensen die er op HBO of Academisch niveau voor hebben geleerd.

 • Antje

   

  Wellicht maar meestal gaat men door tot het stuk loopt waarna men probeert de gemeenschap er voor te laten opdraaien.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert