''Boeren, pas op met beregenen!''

FLEVOLAND • Wo 14 juni 2017 | 22:32 • Woensdag 14 juni 2017 | 22:32
Het beregenen van landbouwgrond in deze droge tijd lijkt een goed idee, maar het kan averechts werken. Dat zegt Louis Nannes van het Dronter bedrijf AgriWater Consulting. Het water dat gebruikt wordt om de gewassen te besproeien bevat momenteel erg veel zout en dat is niet goed voor de planten.

Dat zoute water komt uit het IJsselmeer. Door de weinige neerslag laat het Waterschap meer water vanuit het IJsselmeer toe om de sloten en tochten te vullen. In dit water zit meer zout dan in het regenwater dat de sloten normaal vult. 

Besproeien met 'zout' water zorgt ervoor dat de wortels van de plant minder of zelfs geen grondwater meer opnemen. En daardoor kunnen de planten doodgaan.

Eigenlijk moet je de droogte dus voor zijn. Nannes raadt akkerbouwers daarom aan zo vroeg mogelijk te beginnen met het beregenen van het land. De wortels van de plant zijn dan nog niet verdroogd en dus nog sterk. Wordt te lang gewacht dan is het water te zilt en dat kan funest zijn voor de toch al zwakke plant.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel