Late vergunning voor GROW festival wekt ergernis

ALMERE
Het GROW Festival op het eiland Utopia heeft donderdag een vergunning gekregen van de gemeente Almere om het feest te mogen organiseren. En dat is veel te laat, want het festival is al op 24 juni. Dat zegt Almeers omwonende Rob de Graaf, die naar de gemeentelijke ombudsman stapt met zijn klacht.

Op 24 juni staan er hiphop- en dance-acts op het eiland Utopia. Publiekstrekkers zijn Ronnie Flex, Bokoesam en de Almeerse producer Esko. Het is de tweede editie van het GROW-festival dat wordt georganiseerd om jongeren te bereiken met de Almeerse boodschap voor de Floriade van 2022, dat Almere een groene stad moet worden. Vorig jaar kwamen er zo'n 1.500 mensen op het festival af dat toen nog twee dagen duurde.

De Graaf had de vergunning voor GROW graag kritisch willen bekijken en als het nodig was bezwaar gemaakt. Hij is namelijk bang voor geluidsoverlast. "Vorig jaar ging het ook zo en toen is mij beterschap beloofd." Mocht hij bezwaar willen maken tegen de vergunning, dan heeft de gemeente zes weken de tijd om hierop te reageren. Het festival is dan al voorbij. "Dat is precies wat vorig jaar ook is gebeurd. De dienst die vergunningen regelt, werkt niet goed", zegt De Graaf. 

De gemeente heeft in een reactie laten weten dat er personeelstekort is op de betreffende afdeling. De woordvoerder zegt dat De Graaf alsnog met spoed in beroep kan gaan of een kort geding aan kan spannen als hij het ergens niet mee eens is. 

De Graaf ziet daar niks in en stapt niet naar de rechter. "Ik ben geen boze burger of zo'n 'protestfiguur'. Ik zie dat niet als mijn rol, maar hoop gewoon dat het volgend jaar wel goed gaat. Daarom heb ik ook een klacht ingediend bij de ombudsman."
 

reacties (33)

 • Karel

   

  Nou, aan de takkenherrie kunnen we horen dat het festival is doorgegaan. Hoezo rekening houden met de weerklanken over het water, @directie van Grow Festival, @gemeente? Dat is niet gelukt hoor. De presentator is letterlijk te verstaan. En waar kunnen we klagen? Gemeente is gesloten (maar achteraf behandelen ze altijd graag je klacht) en de politie verwijst naar de verleende vergunning. Dit heeft niets met duurzaam en milieuvriendelijkheid te maken. Verander Grow maar in Takkenherrie. Het festival is er gewoon om jongeren zogenaamd warm te maken voor een Flopriade van over 5 jaar, alsof ze dat wat zou interesseren. Wat heeft de gemeente het hier weer schandalig laten liggen! Lak aan de omwonenden.

  reageer
 • Karel

   

  Heel goed van u om dit bericht hier te plaatsen. Meer dan 100% eens met al uw bewoordingen. Zo kan heel Almere eindelijk eens zien hoe deze gemeente de inwoners behandelt en hoe men met ze communiceert: niet dus! Eerst geen vergunning, toen plotseling wel maar zonder de verplichte bezwaartermijn van zes weken. Dus jaste de gemeente deze vergunning er binnen een week doorheen. Ik ben benieuwd hoe de gemeente zich hieruit gaat redden.

  reageer
 • Afdeling Handhaving treedt niet op

   

  Goedendag Afdeling Handhaving. In herhaalde berichten en telefonisch contact hebben wij u vriendelijk maar dringend gevraagd om handhavend op te treden ivm bouwerken tbv het Grow festival waar geen vergunning voor was/is. En momenteel zienswijzen zijn ingediend. U geeft helaas geen enkele reactie. Juridische randvoorwaarden, behoorlijk bestuur, fatsoensnormen worden in deze casus en grotendeels rond de gehele Floriade met voeten getreden. Al onze energie om met u en andere Floriade betrokkenen in constructief contact te komen lijkt verspild. Wij vragen u nogmaals dringend om nog deze week handhavend op te treden en netjes ondergenoemde stappen te volgen en de bouwwerken uiterlijk vrijdag 23 juni te verwijderen. Mvg

  reageer
 • D verzoek om te Handhaven - geen enkele reactie

   

  Goedendag Afdeling Handhaving. Heer X In herhaalde berichten en telefonisch contact hebben wij u vriendelijk maar dringend gevraagd om handhavend op te treden ivm bouwerken tbv het Grow festival waar geen vergunning voor was/is. En momenteel zienswijzen zijn ingediend. U geeft helaas geen enkele reactie. Juridische randvoorwaarden, behoorlijk bestuur, fatsoensnormen worden in deze casus en grotendeels rond de gehele Floriade met voeten getreden. Al onze energie om met u en andere Floriade betrokkenen in constructief contact te komen lijkt verspild. Wij vragen u nogmaals dringend om nog deze week handhavend op te treden en netjes ondergenoemde stappen te volgen en de bouwwerken uiterlijk vrijdag 23 juni te verwijderen. Mvg

  reageer
 • Karel

   

  U vergeet de rest van de herriefestivals en andere evenementen in deze omgeving. Met de weerklank van het water vaak dubbel zo erg, en dat zo'n beetje de hele zomer door! Aan water moeten helemaal geen evenementen worden gehouden!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Johan

   

  Gutgut ..... 2 dagen.

  reageer
 • Hannes

   

  Een negatieve pool is altijd de massa, en om spanning te krijgen zal je de positieve pool daar opaan moeten sluiten!

  reageer
 • Hannes

   

  Een negatieve pool is altijd de massa, en om spanning te krijgen zal je de positieve pool daar opaan moeten sluiten!

  reageer
 • Karel

   

  Wat let je!

  reageer
 • Frank

   

  Wat, jij hebt liever een stad met zuurpruimen dan een stad met mensen die positief zijn over de stad en proberen een positieve bijdrage te leveren?

  reageer
 • Anja

   

  Ja, die kunnen dat natuurlijk prima. Denk eens na, dat is toch heel ander werk. Dat is net zoiets als een stratenmaker bij een advocatenkantoor aan het werk zetten. Of een schooljuf op de bouwplaats.

  reageer
 • Joziasse

   

  Onderbezetting ? En op straat fietsen de hele dag van die nietsnutten rond die inwoners voor het minste of geringste lastig vallen met bekeuringen. Trek die nietsnutten van de fiets en zet ze in op de afdelingen met onderbezetting.

  reageer
 • Merreha

   

  De afdeling heeft onderbezetting. Wat een excuus. De gemeente Almere is druk met de Flopriade en heeft geen tijd om orde op zaken te stellen. Het wordt tijd dat kritische Almeerders in actie komen tegen deze slechtfunctionerende gemeente.

  reageer
 • RonnieFlex

   

  Kijk, jouw reactie is zo'n reactie waarom ik moet lachen. Dom en onwetend en vooral niet begrijpend wat het achterliggende probleem is. Ik hoop niet dat degene waarvan jij hoopt dat ie gaat verhuizen, ook daadwerkelijk gaat verhuizen. Want dan blijven er types zoals jij over in Almere.

  reageer
 • Dhe

   

  Hoezo mensen te kort! Dit valt toch onder Floriade....geld en mensen genoeg volgens de laatste berichten.

  reageer
 • Afdeling Handhaving - bouw zonder vergunning

   

  Er is op Utopia gebouwd zonder vergunning. De afdeling Handhaving treedt echter ondanks herhaaldelijke verzoeken niet tegen deze bouw op. Ook hier maakt de gemeente een juridische uitglijden. Omdat de belasting betaler de grote getale juridische adviseurs onder pvda wethouder Herrema bekostigt kan de gemeente zich dit permitteren, burgers kunnen alleen tegen extreem hoge kosten een een proces tegen de gemeente winnen. In Almere is democratie ter ziel.

  reageer
 • Karel

   

  De gemeente duwt het Grow Festival gewoon door onze strot. Hier komt geen enkele jongere voor zo'n vaag iets als een Flopriade over 5 jaar, maar wel voor de takkenherrie (hoezo duurzaam en milieuvriendelijk). Zoals zo vaak kan iedereen achteraf bezwaar maken, en "dan houdt de gemeente er volgend jaar rekening mee". Yeah, right!

  reageer
 • Karel

   

  Ik kan niet wachten! Maar hier worden de woningen niet als zoete broodjes over de toonbank verkocht, hoor. En met de Flopriade op komst al helemaal niet. Tenzij met dik verlies, maar dan red ik het financieel niet meer, dan pas kan ik hier vertrekken. Bedankt, gemeente!!

  reageer
 • Bouwen zonder vergunning.

   

  Er is al een faciliteit gebouwd op Utopia eiland zonder vergunning.

  reageer
 • Frank

   

  Wat let je om te vertrekken uit Almere? Woningen gaan in Almere op dit moment als zoete broodjes over de toonbank. Grijp uw kans er vertrek als u denkt dat het elders beter is. Maar hou wr rekening mee dat zelfs de kleinste dorpjes evenementen hebben, dus ook daar zult u uw rust niet kunnen vinden.

  reageer
 • Van Haven

   

  Dat er iets georganiseerd wordt is prima. Je zult mij ook niet horen klagen over geluidsoverlast. Maar het verband met de Floriade ontgaat me totaal ...

  reageer
 • Karel

   

  Is dat zo? In een stad horen we te feesten en evenementen te hebben? Wie zegt dat, waar staat dat? Hoeven mensen niet te werken en te slapen, de broodnodige rust krijgen? Zijn die rampestamp evenementen niet een dwaas imagoplannetje van deze gemeente die denkt op deze manier mensen naar Almere te kunnen lokken? Ik zal u vertellen, dat de meeste mensen die bij mij in de omgeving wonen (inclusief mezelf) niet kunnen wachten om Almere te verlaten, zodra ze de kans krijgen. Het merendeel van de Almeerders, en zeker die in en nabij het centrum (zie laatst gehouden onderzoek) is ontevreden en is deze onbetrouwbare gemeente zat.

  reageer
 • Ron H

   

  Als ze het terrein opkomen staat er meteen bij de ingang een mooie kas met een lucht- en grondlucht circulatie systeem. (buizen onder de grond die als warmte wisselaar werkt. wat moet de jeugd met die info? is dat een reden om 5 jaar later een Floriade te bezoeken? waar ze NU verleid worden dat er over 5 jaar nog meer van die zinvolle doch voor de jeugd oninteressante technieken aanwezig zullen zijn. heb je dn echt geen idee hoe iemand denkt. stel er komen 20.000 jongeren stel er komen 5 % van die jongeren naar de Floriade die er anders niet zouden zijn.(lijkt me behoorlijk positief ingeschat) (zonder GROW zal er eveneens een handjevol zijn gekomen) dat zijn 1000 jongeren extra op 2 miljoen bezoekers. Ja dat maakt de Floriade vast winstgevend.

  reageer
 • alex

   

  waarom nou altijd zo negatief. Nou en dat het geen meerwaarde heeft voor de floriade, we moeten een keer blij zijn dat er uberhaubt nog wat wordt georganiseerd. En die mensen die weer over geluid klachten beginnen moeten gewoon lekker vertrekken uit Almere en in een hutje op de hei gaan wonen. Je woont in een stad dan worden er nou eenmaal feesten, evenementen georganiseerd

  reageer
 • Boels

   

  Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst? Botte propaganda beklijft niet meer. De bezoekers komen voor een feestje en de organisatoren denken dat ze komen voor de groene zaak. Geluidsoverlast kan niet voorkomen worden? Het merendeel van de jeugd is al beperkt gehoorgestoord, dus moet het aantal decibels opgeschroefd worden. Metingen ter plekke zijn zinloos; metingen moeten gebeuren aan de andere kant van het Weerwater omdat geluid over een wateroppervlak nauwelijks gedempt wordt. Festivals moeten daarom op plaatsen waar veel bomen en struiken staan georganiseerd worden. Simpele akoestiek, onkunde bij de gemeente.

  reageer
 • Van Haven

   

  Mee eens. Het enige groene in de stad zijn straks nog groengeverfde deuren en onkruid op plekken waar we het liever niet hebben.... Het begrip 'groene stad' kan zeer divers geïnterpreteerd worden ....

  reageer
 • Ben

   

  Ja zeker, zelfde niveau als de wethouder en een aantal ambtenaren !

  reageer
 • Ron H

   

  Voeren ze ook een meting uit of de Floriade hier nu echt mee gepromoot wordt? (Ik kan me dat niet echt voorstellen)

  reageer
 • Karel

   

  Heel slim om naar de Ombudsman te stappen. Deze gemeente piepelt al veel te lang met de inwoners in en rond het centrum in de aanloop naar Flopriade en Rondje Weerwater. Vorig jaar was de overlast van Grow herriefestival al groot, het aantal decibellen werd dik overschreden, maar handhaven, ho maar! Niet voor niets wordt het verlenen van de vergunning nu getraineerd, mensen kunnen geen bezwaar meer aandienen. Alles om de Flopriade te promoten en door onze strot te duwen. Wat een bende op het stadhuis Ik wens De Graaf heel veel succes.

  reageer
 • driekus

   

  een rapfeestje voor 14 jarige vmbo'ers, echt floriade?

  reageer
 • Hannes

   

  Hoezo Almere moet een groene stad worden! Almere moet zijn groene imago zien te behouden, wat eral in 40 jaar met bij komende verpaupering is opgebouwd! En niet verder laten verpauperen, door een halfjaar Floriade; met daar een opvolgende zelfvoorzienende woonwijk; op een verkeerd uitgekozen kwetsbare locatie!! Wie heeft dat ooit kunnen bedenken , om Almere een nog groenere stad te maken!! ( Als men op de esplanade gaat staan kijkende naar de overkant; en denkende daar een woonwijk te laten bouwen; dan mag ieder weldenkende bepalen wat en hoe een groene stad eruit mag zien!!)

  reageer
 • En die man heeft groot gelijk!

  reageer
 • Leo

   

  Ben het met je eens Rob. Eens moeten ze het toch leren.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert