Boze bewoners tijdens bijeenkomst over asbestdaken

LELYSTAD
Veel boosheid onder bewoners van wijk de Haf in Lelystad tijdens een informatiebijeenkomst over de asbestdaken donderdagavond. De daken moeten van de overheid voor 2024 vervangen worden in verband met de volksgezondheid.

Oneerlijk behandeld
Veel bewoners voelen zich oneerlijk behandeld omdat ze zelf opdraaien voor de kosten van het verwijderen van het asbest. Dat het project ook nog eens vertraagd wordt door broedende mussen en parende vleermuizen is voor veel bewoners de druppel.

Natuur voor mens
"Het lijkt wel alsof de mussen en de vleermuizen belangrijker zijn dan onze gezondheid", legt een bewoner uit. Ze begrijpen niet dat er zo veel moeite wordt gedaan voor de natuur terwijl zij in een huis met asbest wonen die volgens de overheid gevaarlijk is.

Tijdschema
De aannemer probeerde zo goed en zo kwaad als het ging de bewoners mee te nemen in een tijdschema dat voor iedereen acceptabel is. Het wachten is op de ontheffing van de gemeente. Die komt pas na onderzoek van natuurdeskundigen.

Plan van aanpak
Er worden extra vogelhuisjes geplaatst om de mussen een andere plek te geven en de huizen waar vleermuizen zitten, worden pas aangepakt als het paarseizoen voorbij is. Volgens de aannemer zal dat ergens rond 20 september zijn. De asbestsanering van de 77 huizen moet voor 6 december klaar zijn.

reacties (15)

 • jan

   

  wat kost een nieuw dakje eigenlijk?

  reageer
 • Ria

   

  Ach ja de mussen vallen toch al dood van het dak. Is het niet van de asbest dan wel van de warmte!

  reageer
 • Tuuk

   

  Dat deze daken slecht en gevaarlijk zijn weten de bewoners echt al veel en veel langer! De halve Schouw moest oa plat vanwege de asbest daken, dit was herzelfde als de daken in de Haf! Dus hadden de bewoners al veel eerder maatregelen kunnen nemen! Nu doen ze net alsof ze het nu pas weten dat het ongezond is!

  reageer
 • Maartje

   

  Dit is echt zo een simpele redenering...

 • Haf

   

  Wat een non reacties allemaal en wat een slecht artikel. De strekking van gisteravond was dat de provincie en de gemeente zich achter wetgeving en regeltjes verschuilen en naar elkaar wijzen en ondertussen niets doen. Daar waren de bewoners boos over. Dat we het zelf moeten betalen is oud nieuws en heb je mensen ook niet over gehoord, dat hebben we namelijk al lang geregeld. We zijn boos omdat de gemeente en de provincie zich door dit proces heen modderen en om de haverklap met nieuwe dingen komen. De Haf wil gewoon zo snel mogelijk van het asbest dak af. Dat zouden de overige bewoners van Lelystad toch eens als positief moeten ervaren.

  reageer
 • Peiet

   

  Wat een merkwaardige manier van doen. Je bent zelf de eigenaar van je huis, waarom zouden andere mensen moeten opdraaien voor het onderhoud aan jouw dak? Het is nu al zolang bekend dat het vervangen moet worden dat je allang het benodigde bedrag bij elkaar had kunnen sparen. Ik denk dat ze het beste weer lekker thuis bij hun ouders kunnen gaan wonen en daar lekker in een foetushouding in bed gaan liggen huilen en zich verstoppen voor de grote boze wereld.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Thomas

   

  Wat een bizarre bedoening, dat de bewoners boos zijn dat ze zelf moeten betalen voor hun eigen huis aan de wet te laten voldoen. Als ik met een luidruchtige motor zonder uitlaat door hun straat scheur kan ik toch ook niet zeggen "Okay, maar betalen jullie even een nieuwe uitlaat voor me zodat mijn eigen voertuig aan de wet voldoet"?

  reageer
 • Spijker

   

  Je slaat de spijker op zijn kop! Maar waar zijn de beargumenteerde reacties op deze post? Dus ik heb vroeger een oude jeep gekocht waarvoor de Overheid accoord heeft gegeven om op de weg toe te laten en ik mag nu niet meer in meerdere centrums komen met mijn voertuig. Ik wist ook niet dat er een verbod ging komen in centrums voor oude milieuvervuilende jeeps. Dus ik wil graag een nieuwe jeep met euro 6 norm aub. Nee zo werkt dat dus niet! Je koopt een huis met asbest en gaat nu huilen dat je geen geld hebt voor het verwijderen van de asbest. Want dat is waar het om draait. In de facebook groep Tjalk hoor je alleen maar mensen huilen over geld hier geld daar. En dit soort mensen zijn alleen maar goed om met het vingertje te wijzen naar de andere kant. Niet huilen gewoon dokken!

 • Stevie

   

  Deze mensen weten toch al jaren dat hun daken van asbest zijn, dan maken die paar maanden ook niet veel meer uit. De kosten ? Ja gewoon zelf dragen net zoals ik dat moest doen bij het vervangen van de gasleidingen.

  reageer
 • DeLuis

   

  Als de overheid niet had gezegd dat de asbestdaken voor 2024 verwijderd moeten worden dan hadden de bewoners gewoon blijven wonen met hun asbestdak. Terwijl het al heel lang bekent is dat asbestvezels schadelijk kunnen zijn. Maar zelf geen actie hebben ondernomen om te gaan saneren. Nu ze voor het blok staan, en zelf aan de lat staan zal en moet de overheid het gaan betalen. Een beetje rare redenatie. Kan mij wel voorstellen dat de overheid bij aanpak wel een rol kan spelen, dat wil niet zeggen dat de overheid direct de portemonnee moet trekken.

  reageer
 • kees d.

   

  Zolang asbest met rust gelaten wordt is er niks aan de hand. Nesten van alle vogels zijn in de broedtijd beschermd en sommige nesten zijn het hele jaar door beschermd. Ook de Vleermuis is een beschermde met uitsterven bedreigde diersoort. Wij mensen hebben sinds wij ontdekt hebben dat een berenvel lekker warm zat alleen maar gestolen uit de natuur. Het wordt tijd dat de natuur (ook die in onze nabijheid) met rust gelaten wordt. Asbest sanering is goed maar in de tijd dat het kan. Tevens vind ik dat wanneer de overheid een dure regelgeving uitvind deze ook met een subsidie mag komen om de kosten iets te drukken. Maar de overheid geeft liever geld aan de Grieken dan aan ons.

  reageer
 • Elmar

   

  Asbest is alleen gevaarlijk als je het gaat verwerken. Dus erin gaat boren of zagen. Of als het in de fik vliegt. En ja zodat allemaal niet gebeurt niks aan het handje. Dus lekker de beestjes met rust laten de mens maakt al genoeg kapot

  reageer
 • Evelien

   

  Wat een onzin boze bewoners. Het huis is eigendom, dus zelf voor de kosten opdraaien lijkt me niet meer dan logisch. Hadden ze verwacht dat de rest van Nederland dit voor ze gaat betalen????. Dan heb ik ook nog wel wat op mijn lujstje staan qua onderhoud aan mijn woning.

  reageer
 • Esveen

   

  Materiaal is wel met een vergunning van de gemeente geplaatst en ook al op een moment dat asbest al een kwalijk imago had. En onderhoud is heel wat anders dan een verplichte vervanging van door de overheid goedgekeurde materialen .

 • henk

   

  Gezondheid van mensen staat boven de natuur,dus vooruit asbest eraf

  reageer
 • Elmar

   

  De natuur is onze gezondheid.

 • Den

   

  Da's de consequentie van kopen. Eigen huis = eigen kosten. Kun je het onderhoud en tegenvallers niet betalen, dan had je moeten gaan huren en foute beslissingen nemen door geen onderhoudspot te maken of wat centen achter de hand te hebben. Ik woon zelf in een koophuis: de buitenboel moet weer eens een verfbeurt krijgen: mag ik ook ff vangen?

  reageer
 • piet

   

  tsja joh.. huren is zo slecht nog niet. dan zit je niet met deze kostenellende.. kopen is kopen dus niet klagen nu..

  reageer
 • Rinus

   

  Volgens mij was het wachten op de provincie die remmend werkt met de natuurwet in de hand, de gemeente is daarvan afhankelijk om de vergunning te krijgen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert